Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ - ΔΝΤ
Τρέχουν για να ολοκληρώσουν την αντιλαϊκή συμφωνία

Στόχος να ψηφιστεί μέχρι τις 18 Αυγούστου, ανοιχτό όμως παραμένει και το ενδεχόμενο νέου δανείου - «γέφυρας» 5 - 6 δισ. ευρώ

Με αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των κλιμακίων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια για το «κλείδωμα» του τρίτου μνημονίου, το προσχέδιο του οποίου έχει ξεκινήσει ήδη να γράφεται από «ειδικούς», όπως επιβεβαίωσε χτες η Κομισιόν.

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, προσπαθεί να «τρέξει» τις εν λόγω διαδικασίες, προκειμένου το νέο μνημόνιο να οριστικοποιηθεί το πολύ έως τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 18 Αυγούστου. Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου, η κυβέρνηση παζαρεύει παράλληλα το ύψος της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά και το χρονοδιάγραμμα... «εκταμίευσης» των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία της με τους «εταίρους» και τα οποία έτσι κι αλλιώς θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Την ίδια ώρα, βέβαια, σε περίπτωση που δεν «περπατήσει» το παραπάνω χρονοδιάγραμμα - στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τους οποίους συνδέονται άμεσα τα παζάρια για το νέο μνημόνιο - ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου - «γέφυρας», ύψους 5 - 6 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν στις 20/8 ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και να καλυφθούν άλλες τρέχουσες «χρηματοδοτικές ανάγκες».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα και το Σάββατο τα «τεχνικά κλιμάκια» θα συζητήσουν τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία. Στο επίκεντρο μπαίνουν οι εκτιμήσεις για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, οι προβλέψεις για το μέγεθος της κατρακύλας του ΑΕΠ το 2015, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, να δηλώνει πριν από λίγες μέρες ότι «η ύφεση, χωρίς τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα, μπορεί να φτάσει αθροιστικά το 4% - 5%».

Με αυτά τα δεδομένα εξετάζονται και τα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και η κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων και στόχων των επόμενων χρόνων, προκειμένου από το πρωτογενές έλλειμμα που αναμένεται το 2015, να γίνει το πέρασμα στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, για τον οποίο έχει δεσμευτεί ρητά η συγκυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σήμερα ή αύριο θα συζητηθεί το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» με το νέο «μαχαίρι» που θα επιφέρει στα προνοιακά επιδόματα, ενώ είναι βέβαιο ότι στις συζητήσεις των ημερών θα περιλαμβάνονται τα θέματα γύρω από τα οποία εκδηλώνονται έντονες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, δηλαδή τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών - στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού - και του νέου «ανεξάρτητου» Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Ως προς αυτό το τελευταίο, είναι χαρακτηριστικό ότι στο δελτίο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου για τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο, υπογραμμίζεται ότι «συζητήθηκαν θέματα του Ταμείου, που προβλέπεται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης».

Κατά τ' άλλα, αναφέρεται: «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», το οποίο, επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους, ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για το εάν μπορεί να κλείσει η «συμφωνία» πριν από τις 20 Αυγούστου και σημείωνε ότι γίνεται όλο και πιο πιθανό ένα νέο δάνειο - «γέφυρα».

Απαντώντας στο εν λόγω δημοσίευμα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, μίλησε για «ικανοποιητική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ουσιαστικά παρέπεμψε στις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε μεν την πεποίθησή του ότι η συμφωνία για το νέο μνημόνιο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 20/8, κράτησε όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου - «γέφυρας».

Η Μ. Αντρέεβα, εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι «ειδικοί» έχουν ήδη ξεκινήσει τη συγγραφή του προσχεδίου του νέου μνημονίου, ενώ ενημέρωσε επίσης ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕFC), για μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Σουηδίας στο ΔΝΤ, Τ. Οστρος, επιβεβαιώνοντας ότι, ανεξάρτητα από τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες σε ζητήματα όπως η διαχείριση των κρατικών χρεών στην Ευρωζώνη, όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ομονοούν στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, εκτός από το να επαναλάβει ότι το ΔΝΤ δε θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο νέο μνημόνιο πριν από το προσεχές φθινόπωρο, υπογράμμισε ότι πρέπει να υιοθετηθούν «επίπονες μεταρρυθμίσεις», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα κοστίζει περισσότερο απ' ό,τι σε άλλες χώρες»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ