Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Συνεχίζεται το άνοιγμα για να φτάσει παντού το κάλεσμα του ΚΚΕ

Ανταποκρίσεις από τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη για τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Κομματικές Οργανώσεις στη βάση του καλέσματος που απευθύνει στο λαό η Ανακοίνωση της ΚΕ

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε χωριά και κωμοπόλεις της Αιτωλοακαρνανίας
Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε χωριά και κωμοπόλεις της Αιτωλοακαρνανίας
Το πλατύ τους άνοιγμα, σχεδιασμένο μάλιστα με βάση και τις ιδιαιτερότητες της καλοκαιρινής περιόδου, συνεχίζουν και αυτές τις μέρες οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ: Με εργαλείο την Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις και αξιοποιώντας διάφορες μορφές, όπως συγκεντρώσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές, αλλά και εξορμήσεις σε λιμάνια και παραλίες στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος απευθύνουν κάλεσμα για ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις εξελίξεις, οργάνωση της πάλης και συσπείρωση με το ΚΚΕ.

Δίνοντας συνέχεια στην παρουσίαση αυτής της δραστηριότητας, ο «Ρ» φιλοξενεί σήμερα ανταποκρίσεις από τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.

***

Στη Δυτική Ελλάδα

Θετική ανταπόκριση συναντούν τα μέλη του ΚΚΕ που διακινούν την Ανακοίνωση της ΚΕ και αναπτύσσουν συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, τα νέα μέτρα και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, στις περιοδείες και ομιλίες που πραγματοποιεί όλο αυτό το διάστημα η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας.

Στόχος της Οργάνωσης είναι να έρθει σε επαφή με εργαζόμενους, φτωχά λαϊκά στρώματα, στους χώρους κατοικίας τους, εκεί που μέσα στο καλοκαίρι προσπαθούν να βρουν μια «ανάσα», όχι μόνο από τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες, σε πλατείες και χωριά. Από την ανταπόκριση, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αρκετά μαζική, φάνηκε το ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΚΚΕ και την πρόταση διεξόδου που καταθέτει, αλλά και ο προβληματισμός γύρω από τις εξελίξεις και ποια μπορεί να είναι η συνέχεια.

Από τις συγκεντρώσεις που έγιναν σε εργατογειτονιές του Ηρακλείου
Από τις συγκεντρώσεις που έγιναν σε εργατογειτονιές του Ηρακλείου
Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν οι ομιλητές του ΚΚΕ σημείωσαν την ανάγκη ο λαός να βγάλει συμπεράσματα από την πείρα που έχει συσσωρεύσει, ότι η εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων δεν αποτελεί λύση για τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις. Μονόδρομος είναι η οργάνωση, η πάλη μέσα από τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την εξουσία των μονοπωλίων.

Δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός και ανοχή πια, γιατί εκτός από όλα τα μέτρα που έχουν φορτώσει στην πλάτη μας οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση.

Χρειάζεται πάλη για την κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών που θα παλέψει σε γραμμή ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Δίνουμε γνήσια απάντηση στον εκβιασμό του κεφαλαίου, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ και τη συμφωνία - «ομοψυχία» τους με τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Οργανώσεις της Αχαΐας πραγματοποίησαν περιοδείες και ομιλίες σε γειτονιές της Πάτρας (Σύνορα, Ζαρουχλέικα), αλλά και σε χωριά γύρω από την πόλη (Αραχωβίτικα, Αγιος Βασίλης).

Αντίστοιχα, η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί περιοδείες και ομιλίες σε πόλεις και χωριά του νομού, στη Ναύπακτο, στον Αστακό, στο Παναιτώλιο, στις αγροτικές και τουριστικές περιοχές του δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, στο Μοναστηράκι και την Πάλαιρο.

Στις συγκεντρώσεις - συσκέψεις έγινε συζήτηση με εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες, στη NESTLE, σε φτωχούς αγρότες, ανέργους, συνταξιούχους, νέους και νέες, όπου εκφράστηκε αγανάκτηση και έντονος προβληματισμός για το νέο αντιλαϊκό τσουνάμι μέτρων που θα φέρει η νέα συμφωνία - μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στις αγροτικές περιοχές διαπιστώθηκε έντονη ανησυχία από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, καθώς τα μέτρα του νέου μνημονίου θα είναι το τέλος για τη φτωχομεσαία αγροτιά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την εφαρμογή των νέων μέτρων σε βάρος των αγροτών.

Τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τους αγρότες να μην ξεγελαστούν απ' όλους αυτούς που συγκυβερνούν, ψηφίζουν, είναι υπέρ της ΕΕ, είναι με το κεφάλαιο και επιχειρούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα και φιλολαϊκοί. Από κοινού με το εργατικό - λαϊκό κίνημα οι αγρότες να καταδικάσουν την προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κοινωνικού αυτοματισμού που επιχειρείται, προκειμένου να περάσουν ευκολότερα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Για το επόμενο διάστημα, η Οργάνωση προετοιμάζει νέο κύκλο συζήτησης με το λαό της περιοχής, σε γειτονιές αλλά και χώρους δουλειάς που το διάστημα αυτό έχουν έντονη δραστηριότητα ή συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά (π.χ. επισιτισμός, νοσοκομεία, αγρότες, κ.ά.).

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Πολιτικές συγκεντρώσεις στη βάση του καλέσματος της Ανακοίνωσης της ΚΕ προς την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για κοινή δράση με το ΚΚΕ, πραγματοποίησε με επιτυχία τις προηγούμενες μέρες και η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ σε εργατοσυνοικίες του Ηρακλείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα 3/8 στην κεντρική πλατεία της Φορτέτσας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των φίλων και οπαδών του ΚΚΕ, αλλά και με αρκετούς άλλους κατοίκους της περιοχής. Την συγκέντρωση οργάνωσε η ΚΟΒ Νοτίων Προαστίων, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Στ. Ορφανός ανέπτυξε και εκλαΐκευσε τους βασικούς άξονες της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στον αντιλαϊκό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, όπως επίσης στο ρόλο του εγχώριου και του ξένου κεφαλαίου, για λογαριασμό του οποίου προωθούνται οι αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που σήμερα έχουν πτωχεύσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους. Τους κάλεσε όλους να συμβάλουν στην κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών που θα παλέψει σε γραμμή ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Στο τέλος της ομιλίας του διευκρίνισε, ότι σήμερα χρειάζεται ένα λαϊκό κίνημα, μια λαϊκή συμμαχία χειραφετημένη από κάλπικες ελπίδες και εκφοβισμούς, από την τρομοκρατία. Ο λαός πρέπει να σηκώσει το κεφάλι.

Μετά την ομιλία, ακολούθησε συζήτηση με τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 31/7 και την Τετάρτη 5/8 πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες συγκεντρώσεις στην Ν. Αλικαρνασσό και στο Ατσαλένιο, με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανεργίας που ολοένα και αυξάνεται, καλώντας το λαό να οργανώσει τον αγώνα του μέσα από τα σωματεία, το ΠΑΜΕ και τις άλλες ταξικές συσπειρώσεις, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, προς την κατεύθυνση της συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τα κόμματα που μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση.

Επεσήμανε, επίσης, την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση αποδέχτηκε και ψήφισε τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» στη Βουλή, καθώς και το γεγονός πως μέτρα που δυσκολευόταν ακόμα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να περάσουν τα προηγούμενα χρόνια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα παίρνει με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ ανέφερε πως και το «λαϊκό» μνημόνιο που διατείνεται πως θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί χειρότερο μνημόνιο και από τα προηγούμενα, ακριβώς γιατί προστίθεται σε αυτά. Τέλος, ανέδειξε τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας και τις πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, καλώντας το λαό να μη φοβάται, αλλά και με το ΚΚΕ μπροστάρη να πάρει στα χέρια του την εξουσία και την οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ