Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης στις εκδηλώσεις στην Ιαπωνία

Στις κεντρικές εκδηλώσεις της ετήσιας παγκόσμιας διάσκεψης κατά των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα (2 - 6 Αυγούστου), βρίσκεται αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) μαζί με δεκάδες κινήματα ειρήνης, δημάρχους και άλλους φορείς από όλο τον κόσμο. Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, αποτελούμενη από εκπροσώπους από τα κινήματα από Ινδία, Βιετνάμ, Νεπάλ, Σουηδία, ΗΠΑ και με επικεφαλής τον εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ, Ηρακλή Τσαβδαρίδη, παίρνουν μέρος στις πολύμορφες εκδηλώσεις και συζητήσεις. Στη μαρτυρική πόλη της Χιροσίμα, φέτος, με τη συμπλήρωση των 70 χρόνων του εγκλήματος των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, της στυγερής δολοφονίας εκατοντάδων χιλιάδων άμαχου πληθυσμού, διεξάγονται θεματικές εκδηλώσεις, τραπέζια συζήτησης, εκδηλώσεις μνήμης, επισκέψεις σε τόπους που αφανίστηκαν εντελώς, καθώς και σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη γύρω περιοχή.

Ξεχωρίζουν οι συναντήσεις με τους «επιζήσαντες» (Hibakusha) ηλικίας 72 έως 94 χρόνων, που διηγούνται τον ξαφνικό όλεθρο και την κόλαση που βίωσαν στις 6 Αυγούστου στις 8 το πρωί, όταν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έριχναν την ατομική βόμβα πάνω από το σημείο που είναι σήμερα γνωστό ως το «επίκεντρο» του ραδιενεργού μανιταριού που έπληξε την πόλη της Χιροσίμα, και συμβολίζεται από τον κατεστραμμένο καθεδρικό ναό της πόλης. Εκτός από την απαίτηση για κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, φέτος στην Ιαπωνία διεξάγεται έντονη συζήτηση γύρω από την προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή της νομοθεσίας από τη Βουλή, με στόχο, καταστρατηγώντας το άρθρο 9 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό, να παίξει πιο ενεργό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ασία και τον Ειρηνικό, σε ευθεία και αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ, κι όλα αυτά με πρόσχημα τις «ασύμμετρες απειλές» και τη «διεθνή τρομοκρατία». Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ενώ στην Ιαπωνία «φιλοξενούνται» ήδη πάνω από 110 αμερικανικές βάσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να παραχωρήσει στις ΗΠΑ νέο έδαφος στη χερσόνησο της Οκινάβα, για τη δημιουργία μιας ακόμη βάσης στην τοποθεσία Henoko.

Στην παρέμβασή του ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ στη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης κατά των πυρηνικών, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και στα χιλιάδες θύματα που επιβίωσαν με σοβαρές βλάβες στην υγεία τους, αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που οι Αμερικανοί προχώρησαν σε αυτό το έγκλημα της χρήσης των ατομικών βομβών, που ήταν η τρομοκράτηση των λαών και κύρια της ΕΣΣΔ, ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει και η Ιαπωνία είχε ουσιαστικά συνθηκολογήσει.

Οι εκδηλώσεις στη Χιροσίμα κορυφώνονται σήμερα, 6 Αυγούστου, το πρωί, με την τελετή μνήμης στο Πάρκο Ειρήνης και ομιλίες της κυβέρνησης, του δημάρχου της πόλης και του ΟΗΕ, πριν μεταβούν όλοι οι καλεσμένοι και εκατοντάδες αντιπρόσωποι από τις Επιτροπές Ειρήνης της χώρας στη δεύτερη μαρτυρική πόλη του Ναγκασάκι, που χτυπήθηκε στις 9 Αυγούστου από τις ΗΠΑ.

Στις φετινές εκδηλώσεις στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ξεχωρίζει επίσης η παρουσία του Φερνάντο Γκονζάλες, σήμερα αντιπροέδρου του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), και ενός εκ των πέντε Κουβανών Ηρώων, που έμεινε φυλακισμένος για 16 χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ