Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ - ΔΝΤ
Με «πυξίδα» τα ζητούμενα του κεφαλαίου και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους

Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με σκοπό την ψήφιση του νέου μνημονίου έως τις 18 Αυγούστου

Τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου, καθώς και η προσπάθεια διασφάλισης ενός πιο «διαχειρίσιμου» χρονοδιαγράμματος προώθησης και υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων των επόμενων χρόνων, που η ίδια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ήδη προσυπογράψει, βρίσκονται στο επίκεντρο των παζαριών της με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ), με στόχο το νέο μνημόνιο να εγκριθεί από τη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, συναντήθηκαν χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, με τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου», για να εξετάσουν τα «ανοικτά ζητήματα» και τα «κωλύματα» που έχουν εντοπιστεί, ενώ με αντίστοιχο περιεχόμενο και υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, συνεδρίασε χτες το απόγευμα και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην εν λόγω συνεδρίαση «έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης» και «επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς, πριν την 20ή Αυγούστου, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου».

«Οδηγός» της συγκυβέρνησης οι προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου

Μεταξύ άλλων, αντικείμενο των συνεχιζόμενων αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι και τα εξής:

-- Η «έγκαιρη» υπογραφή συνολικά του νέου μνημονίου, αλλά και το ύψος της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Επιδίωξη της εγχώριας αστικής τάξης και της συγκυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» άμεσα το τρίτο μνημόνιο και να εκταμιευτεί πριν τις 20 Αυγούστου η πρώτη δόση του. Στόχος τους μάλιστα είναι η πρώτη δόση να κινείται κοντά στα 25 δισ. ευρώ, όχι μόνο για την αποπληρωμή ομολόγων ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20/8, αλλά και συνολικότερα, για την «ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών» και τη στήριξη της «επανεκκίνησης» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, ζητήματα που το εγχώριο κεφάλαιο και η συγκυβέρνηση θεωρούν ότι δε λύνονται με ένα νέο «δάνειο - γέφυρα» σαν αυτό που δόθηκε τον Ιούλη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).

-- Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Βάρος εδώ δίνεται από το εγχώριο κεφάλαιο στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, στις «εγγυήσεις» που θα δοθούν στους σημερινούς μετόχους των τραπεζών, προκειμένου να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια σε αυτές, καθώς και στις ενδεχόμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγχώριων τραπεζών, με τον ΣΕΒ μάλιστα να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «τυχόν αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών».

--Οι ιδιωτικοποιήσεις και το νέο «ανεξάρτητο» Ταμείο των 50 δισ. ευρώ. Οι ενδοαστικοί και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται και σε αυτό το πεδίο, καθώς στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης υποδομών στρατηγικής σημασίας και άλλων «φιλέτων» που ήδη «τρέχουν» και τις οποίες η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει (Λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, περιφερειακά αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, Ελληνικό κ.ά.), προστίθεται η δημιουργία του νέου «ανεξάρτητου» Ταμείου, στο οποίο θα περάσουν όλα τα κρατικά «περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας» (όπως π.χ. η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, οι συμμετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες κ.ά.) προς... «αξιοποίηση» από τα μονοπώλια, με τον σχετικό αντιλαϊκό στόχο να φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, το εγχώριο κεφάλαιο αφενός διεκδικεί το μεγαλύτερο δυνατό «μερτικό» από την πίτα της «αξιοποίησης», αφετέρου τη διασφάλιση προνομίων που συνδέονται με τις προς ιδιωτικοποίηση υποδομές, όπως π.χ. τη μείωση του βιομηχανικού «ενεργειακού κόστους», των τελών χρήσης των λιμανιών κ.τ.λ.

Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η έκβαση των παζαριών της συγκυβέρνησης με τους «εταίρους», είτε διασφαλιστεί «εμπροσθοβαρής ροή χρηματοδότησης», η οποία προφανώς θα συνοδεύεται και από αντίστοιχη «εμπροσθοβαρή ροή» των αντιλαϊκών μέτρων, είτε τελικά υπάρξει νέο «δάνειο - γέφυρα» το οποίο με τη σειρά του θα συνοδεύεται και από νέα «προαπαιτούμενα», σε ό,τι αφορά το λαό, δεδομένη είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών που αυτό επιλέγει...

Αλλεπάλληλα κύματα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής

Μετά τη χτεσινή συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου και του Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «υπάρχουν 3-4 σημεία που είναι ακόμα ανοιχτά», ενώ ισχυρίστηκε ότι αυτά είναι «σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο».

Επιβεβαιώνοντας τα αλλεπάλληλα κύματα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωπα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει αυτήν τη βάρβαρη πολιτική... με δόσεις, ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ένα από τα «ανοιχτά σημεία» είναι το χρονοδιάγραμμα, «ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη». Ως παράδειγμα, μάλιστα, ανέφερε την νέα επίθεση στη φτωχομεσαία αγροτιά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «όλοι συμφωνούν - και εμείς και αυτοί - να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου», προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. «κούρεμα» καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο».

Ως «αγκάθι» στην ανακεφαλαιοποίηση εμφανίζεται ωστόσο το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων (τα οποία έχουν απογειωθεί στα 110 δισ. ευρώ), γύρω από το οποίο εκφράζονται έντονες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις: Από τους τραπεζικούς ομίλους που επιθυμούν η «εξυγίανσή» τους να γίνει με την αποκόμιση των μεγαλύτερων δυνατών «ανταλλαγμάτων» για τα προβληματικά δάνεια, τους βιομήχανους που ζητούν τη σύνταξη «ολοκληρωμένου σχεδίου αποσυμφόρησης της τραπεζικής λειτουργίας από κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια», με στόχο όπως λένε τη «δρομολόγηση πόρων προς υγιείς και βιώσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες», μέχρι μια σειρά «distress funds», επενδυτικά ταμεία που αγοράζουν δάνεια, με τις πληροφορίες μάλιστα να κάνουν λόγο για funds που αναζητούν «επενδυτικές ευκαιρίες» στο 10% - 15% της αξίας των δανείων...

Σε κάθε περίπτωση, είναι καθαρό ότι στο στόχαστρο μπαίνει η όποια προστασία της εργατικής - λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς έχει απομείνει (εξ ου και στα παζάρια γίνεται λόγος για περιορισμό της μόνο στις «ευπαθείς ομάδες», δηλ. μόνο στα στρώματα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας), κατεύθυνση άλλωστε που έρχεται να «κουμπώσει» με τις σχετικές αντιλαϊκές προβλέψεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε ήδη ως «προαπαιτούμενο» στις 22 Ιούλη.

«Αποκλίσεις», τέλος, αποτυπώνονται και στα παζάρια γύρω από το νέο «ανεξάρτητο» Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, με τον Ευ. Τσακαλώτο να τις εντοπίζει κυρίως στο ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν σε αυτό, αλλά και στη «σχέση ανάμεσα στο καινούργιο πρόγραμμα - το καινούργιο Ταμείο - με το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

«Σύγκλιση» για συμφωνία έως τις 20/8, αλλά στο τραπέζι και το «δάνειο - γέφυρα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο «Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων» εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συμφωνία για το νέο μνημόνιο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου. Κράτησε ωστόσο ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός νέου «δανείου - γέφυρα».

«Ολες οι πληροφορίες που λαμβάνω συγκλίνουν στην επίτευξη συμφωνίας αυτόν τον μήνα, κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου» ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κατά «ικανοποιητικό τρόπο» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, «θα πρέπει να υπάρξει άλλο ένα δάνειο - γέφυρα», σαν αυτό που δόθηκε τον Ιούλη.

Τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε σταθερό, όπως αναμενόταν, το όριο της έκτακτης παροχής ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης βρίσκεται αυτήν τη στιγμή κοντά στα 91 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα φέρεται να μην είχε ζητήσει αύξηση του ELA, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίνεται ότι υπάρχει ικανοποιητικό «μαξιλάρι» ρευστότητας, μετά τις τελευταίες αυξήσεις του ELA από την ΕΚΤ, αλλά και τα έσοδα από τη φορολογία και τον τουρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ