Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Φόβοι για νέο πολύνεκρο ναυάγιο

Μια μέρα μετά τον επίσημο απολογισμό για 2.000 μετανάστες που ήδη έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο, χτες σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες από την Αφρική, ανετράπη ανοιχτά της Λιβύης, με αποτέλεσμα πολλοί από τους μετανάστες να βρεθούν στο νερό. Ιταλικά και ιρλανδικά σκάφη που βρίσκονταν στο σημείο προσπαθούσαν να περισυλλέξουν τους ναυαγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 700 άτομα βρίσκονταν στοιβαγμένα πάνω στο πλοίο. Φόβους για «σημαντικές ανθρώπινες απώλειες» εξέφρασε η ιρλανδική Ακτοφυλακή στο BBC, καθώς εκατοντάδες άτομα φέρεται να αγνοούνται. Η ιταλική Ακτοφυλακή σημείωσε ότι περίπου 100 άτομα έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, ενώ η επιχείρηση συνεχιζόταν. Το αλιευτικό είχε ζητήσει νωρίς το πρωί τη βοήθεια των ιταλικών αρχών. Βυθίστηκε όταν έφτανε στο σημείο το πρώτο σωστικό σκάφος. Στο σημείο βρίσκονταν τουλάχιστον τέσσερα σκάφη και τρία ελικόπτερα.

Εξάλλου, στη διάσωση 439 μεταναστών και προσφύγων σε 15 διαφορετικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό. Τα περιστατικά αυτά συνέβησαν σε θαλάσσιες περιοχές των νησιών Λέσβου, Σάμου, Αγαθονησίου, Ψερίμου και Κω. Σημειώνεται ότι από την περασμένη Παρασκευή το πρωί 31 Ιούλη έως το πρωί της Δευτέρας 3 Αυγούστου είχαν διασωθεί συνολικά 1.149 μετανάστες και πρόσφυγες σε 42 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις ίδιες περιοχές.

Στο Πεδίον του Αρεως

Εκπρόσωποι της αφγανικής κοινότητας και Ελληνες εθελοντές, κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου την ανυπαρξία της κρατικής φροντίδας, της Περιφέρειας και του δήμου Αθηναίων, στο θέμα των προσφύγων από το Αφγανιστάν που το τελευταίο χρονικό διάστημα ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες στο Πεδίον του Αρεως. Τόνισαν ότι από μόνοι τους εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων, αλληλέγγυοι και οι ίδιοι οι πρόσφυγες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν προβλήματα σίτισης, καθαριότητας και υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Ναζίμ από το Αφγανιστάν τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στο Πεδίον του Αρεως είναι συνέπεια της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Πρόσθεσε δε ότι αυτή η πολιτική έχει κοστίσει τα τελευταία χρόνια τη ζωή σε 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα της ΕΕ και κατήγγειλε ότι η ΕΕ ξοδεύει εκατομμύρια για την επιχείρηση «Frontex» ενάντια σε φανταστικούς εχθρούς. Πρόσθεσε πως αν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες καταφέρουν και περάσουν ζωντανοί τα σύνορα της ΕΕ, αφήνονται αβοήθητοι. Ο Αζίζ, μετανάστης από τη Σενεγάλη, ανήκει στην ομάδα των έξι ατόμων που οργάνωσαν την κουζίνα για να σιτίζονται οι περίπου 500 πρόσφυγες που στεγάζονται στις σκηνές. Εδώ και δυο βδομάδες έχουν μαγειρέψει 5.000 μερίδες για τους πρόσφυγες.

Αλληλέγγυοι που συμμετέχουν στην ομάδα υγείας υπογράμμισαν ότι όταν ήρθαν στον καταυλισμό πριν εννέα μέρες συνάντησαν υγειονομικό χάος. Η ομάδα αντιμετώπισε τις αναπνευστικές λοιμώξεις και τις διάρροιες. Καταγγέλθηκε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίστηκε 5-6 φορές, τις τρεις με ένα νοσηλευτή και το υπουργείο Υγείας μια φορά με δύο γιατρούς που επισκέφτηκαν τον καταυλισμό μετά την εφημερία τους. Αρκετές φορές οι ασθενείς μεταφέρονται στα νοσοκομεία με αυτοκίνητα, ενώ έγκυος γυναίκα που μεταφέρθηκε στο «Αλεξάνδρα» χρεώθηκε 73 ευρώ για την εξέταση στην οποία υποβλήθηκε. Για το δήμο Αθηναίων, ειπώθηκε ότι ήρθε μια φορά με φαγητό που ήταν ακατάλληλο από διατροφική άποψη.

Οσον αφορά τις τουαλέτες υπήρχαν μόνο δύο και πριν δυο μέρες εγκαταστάθηκαν εφτά. Η ομάδα καθαριότητας αποτελείται από 15 άτομα, ενώ για οκτώ μέρες δεν υπήρχαν κάδοι για τα σκουπίδια και η διακομιδή τους γινόταν περιστασιακά από το δήμο Αθηναίων. Υπενθυμίζεται ότι με κυβερνητική απόφαση οι πρόσφυγες που ζουν σήμερα στο Πεδίον του Αρεως θα μεταφερθούν σε οικόπεδο της περιοχής του Ελαιώνα όπου έχουν ήδη αρχίσει εργασίες για τη διαμόρφωση ενός στρατοπέδου συγκέντρωσής τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ