Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Παρακολουθούμε μια αντιπαράθεση για το ποιος θα εφαρμόσει το νέο μνημόνιο!

Αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος στην ΕΡΤ1

Ο Γιάννης Γκιόκας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μίλησε χτες το πρωί σε εκπομπή της ΕΡΤ1.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του.

***

Για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, τη νέα συμφωνία και τις πολιτικές εξελίξεις

«Μιλήσαμε για το 3ο μνημόνιο, για μια νέα συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους "θεσμούς", όχι γιατί είχαμε κάποιες μαντικές ιδιότητες ή ικανότητες, αλλά γιατί θεωρούμε - κι αυτό αποδείχθηκε - ότι όταν μια κυβέρνηση λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο το καθορίζει η ΕΕ και οι κανόνες της, το "κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι" που λένε όλα τα υπόλοιπα κόμματα... Το καθορίζει η ανάγκη αποπληρωμής ενός χρέους δυσβάσταχτου που δεν το δημιούργησε ο λαός... Το καθορίζει, σε τελική ανάλυση, αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, η οικονομία του κεφαλαίου, η οποία για να ανακάμψει πρέπει στην κυριολεξία να γονατίσει το λαό... Οταν μια κυβέρνηση - όποια κυβέρνηση, όπως κι αν ονομάζεται - αποδέχεται και υπηρετεί αυτό το πλαίσιο, αντικειμενικά και με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγηθεί σε νέα μνημόνια, σε νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Αυτή ήταν εκτίμηση που κάναμε ως ΚΚΕ, αυτό λέγαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, το είπαμε και προεκλογικά κι αν θέλετε αυτό επιβεβαιώθηκε και από την πορεία των εξελίξεων.

Τώρα πού βρισκόμαστε; Βρισκόμαστε σε μια αντιπαράθεση για το ποιος θα εφαρμόσει το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο. Από τη μια μεριά υπάρχει η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός πρέπει να είναι που θα το εφαρμόσει, καλλιεργώντας μια ψευδαίσθηση ότι μπορεί να αμβλύνει τα σκληρά μέτρα. Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο και υπουργοί της κυβέρνησης, αυτές τις μέρες - ο υπουργός Εργασίας αν δεν κάνω λάθος - τη στιγμή που κόβονται συντάξεις, με την πρόσφατη εγκύκλιο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, τη στιγμή που συζητάνε για νέες περικοπές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για νέες παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, να βγαίνει ο υπουργός Εργασίας και να λέει "θα υπερβούμε τα μνημόνια"! Δηλαδή, εδώ έχουμε φτάσει σε απίστευτα σημεία εξαπάτησης και κοροϊδίας του ελληνικού λαού.

Και η συζήτηση περί εκλογών, για αναβάπτιση της λαϊκής εντολής, όπως λέγεται, ουσιαστικά θα έχει στόχο από τη μεριά της κυβέρνησης να κάνει το λαό συνένοχο σε μια τέτοια εξέλιξη.

Και από την άλλη μεριά υπάρχει η θέση της ΝΔ ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, γιατί "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στο πρόγραμμα", γιατί "έχει βαρίδια", γιατί, γιατί, γιατί... Αρα λοιπόν έχουμε φτάσει σε μια τέτοια συζήτηση με ευθύνη όλων των υπόλοιπων κομμάτων, για το ποιος θα εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο.

Η δικιά μας θέση είναι τελείως διαφορετική. Εμείς δεν παίρνουμε μέρος σε αυτή την αντιπαράθεση. Αυτό που προέχει σήμερα για μας είναι η συζήτηση για το πώς θα οργανωθεί η πάλη του λαού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε τμήμα του λαού που πλήττεται, γιατί δεν υπάρχει τμήμα που να εξαιρείται από αυτή την επίθεση, πώς θα οργανωθεί η αντίσταση, η πάλη ενάντια στα μέτρα, για να μπλοκαριστούν τα μέτρα. Μάλιστα, σήμερα (σ.σ. χτες) υπάρχει και μια κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας. Και πρέπει να υπάρχουν εστίες αντίστασης με ένα στόχο: Να αντιπαλευτούν οι ίδιες οι αιτίες που οδηγούν στα μνημόνια και αυτές οι αιτίες είναι πολύ συγκεκριμένες».

Για το νέο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

«Είναι ένα θέμα αν θα τελειώσει η "ζούγκλα" στο χώρο των ΜΜΕ, όπως λέει η κυβέρνηση, γιατί οι συχνότητες και με αυτό το νόμο - θα το δούμε φυσικά και όταν έρθει στη Βουλή - αλλά και με αυτό το νομοσχέδιο δεν αλλάζει ένα βασικό ζήτημα. Που για μας, με βάση και την αντίληψη που έχουμε για το δρόμο ανάπτυξης που πρέπει να βαδίσει η χώρα, είναι το εξής: Οτι οι συχνότητες θα εξακολουθήσουν να ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Μπορεί να γίνει κάποια αναδιάταξη βεβαίως στην πίτα, δεν το αποκλείουμε, όμως οι συχνότητες, τα κανάλια θα συνεχίσουν να τα λυμαίνονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και να φορτώνουν το όποιο κόστος στους εργαζόμενους, όπως γίνεται και τώρα.

Είναι άλλο ζήτημα οι συχνότητες να είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και να υπάρχουν πραγματικά συλλογικότητες, οι οποίες θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτών των συχνοτήτων και είναι άλλο πράγμα οι συχνότητες να δίνονται σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γιατί ο διαγωνισμός, ο οποίος θα γίνει - διεθνής κιόλας - εκεί οδηγεί, θα μπορεί και το CNN, για παράδειγμα, να πάρει μέρος και να πάρει συχνότητα. Αυτό είναι άλλο πράγμα και ο νόμος εκεί οδηγεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ