Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
41o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μαθητικό Στέκι: Χώρος συζήτησης, έκφρασης και δημιουργίας

Από περσινή συναυλία στο Μαθητικό Στέκι
Από περσινή συναυλία στο Μαθητικό Στέκι
Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές φιλοδοξεί να είναι και φέτος το Μαθητικό Στέκι στο κεντρικό Φεστιβάλ της Αθήνας.

Στον όμορφο χώρο που στήνεται τα τελευταία χρόνια, δίπλα στη λίμνη του πάρκου «Τρίτση», το Μαθητικό Στέκι θα έχει και φέτος τη δική του σκηνή με πλούσιο πρόγραμμα, πολύμορφες δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Ξεχωριστή «γωνιά» στο στέκι των μαθητών θα αποτελεί μια διαδραστική έκθεση εμπνευσμένη από το σύνθημα του 41ουΦεστιβάλ «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...». Πρόκειται για μια κατασκευή, όπου με διαδραστικό τρόπο, μέσα από την εναλλαγή ιστοριών, κειμένων, πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού κ.ά., μέσα από ένα «ταξίδι» στην ιστορία του ΚΚΕ και του λαού μας, θα αναδεικνύει στον επισκέπτη ότι «δύο διαφορετικοί κόσμοι» βρίσκονταν, βρίσκονται και θα βρίσκονται σε μόνιμη και διαρκή σύγκρουση: Από τη μία όλοι εμείς, ο λαός, οι εργαζόμενοι, που με τη συλλογική προσπάθεια, το μυαλό, τα χέρια και τους κόπους μας παράγουμε τα πάντα και από την άλλη ο κόσμος των εκμεταλλευτών, των καπιταλιστών, που εξασφαλίζουν μια πολυτελή και χλιδάτη ζωή, βασανίζοντας τους πολλούς, καρπώνοντας τη δουλειά, τον ιδρώτα και τους κόπους εκατομμυρίων. Μέσα από τα λόγια, τη ζωή και τη στάση κομμουνιστών, αγωνιστών, νεολαίων και όχι μόνο, οι μαθητές θα μπορέσουν να «ανακαλύψουν» τι είναι αυτό που τους έδωσε τη δύναμη να μείνουν όρθιοι, αλύγιστοι, με το κεφάλι ψηλά, απέναντι στους εκμεταλλευτές. Θα δουν πώς καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να γίνουν ήρωες, μέσα από τη δύναμη της συλλογικής πάλης, την ακλόνητη πίστη στον αγώνα για τη σοσιαλιστική επανάσταση και τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.


Στο Μαθητικό Στέκι θα υπάρχει, επίσης, ένα περίπτερο αφιερωμένο στον 2ο Πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό συλλογικής ερευνητικής εργασίας που διοργάνωσε φέτος η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής», όπου θα προβάλλονται οι τέσσερις νικήτριες εργασίες του διαγωνισμού και οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν όλες τις εργασίες που πήραν μέρος.

Στο χώρο ακόμα, θα γίνεται προβολή των δραστηριοτήτων που ανέπτυξαν μέσα στη χρονιά που μας πέρασε τα φροντιστήρια των Λαϊκών Επιτροπών και παράλληλα, θα συγκεντρώνονται συμμετοχές για τη νέα σχολική χρονιά.

Τέλος, στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργούν θεματικά εργαστήρια graffiti και stencil, καθώς και διάφορα παιχνίδια, όπως πινγκ-πονγκ κ.ά.

Το πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού

Αναλυτικά, το πρόγραμμα στη σκηνή του Μαθητικού Στεκιού έχει ως εξής:

Πέμπτη, 17 Σεπτέμβρη

20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

21.30 Συναυλία hip hop με τους «Rebellion Connexion + Frank» («Manifesto the label»).

23.30 Συναυλία με τους Ησαΐα Ματιάμπα και Μύρωνα Στρατή.

Παρασκευή, 18 Σεπτέμβρη

20.00 Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από μαθητές, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος».

21.00 Συζήτηση: «"Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα... μεταδίδει τις αρχές και τις αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος κι έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του" (βιβλίο Πολιτικής Παιδείας, Β' Λυκείου). Τι μαθαίνουμε τελικά στο σχολείο;».

22.00 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα.

22.30 Ροκ συναυλία με τους «Sober».

22.45 Ροκ συναυλία με τους «KollektivA».

Σάββατο, 19 Σεπτέμβρη

19.00 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα.

21.30 Βράβευση νικητριών ομάδων του 2ου Πανελλαδικού μαθητικού διαγωνισμού συλλογικής ερευνητικής εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

22.30 Συναυλία με τη «Strofi band».

23.00 Stand up comedy, με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

23.45 Συναυλία με τους «Imam Baildi».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org