Σάββατο 1 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνέχεια αντιπαραθέσεων και φούντωμα της μετανάστευσης

Από τους βομβαρδισμούς σε προάστιο του Ντονέτσκ
Από τους βομβαρδισμούς σε προάστιο του Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Συνεχίστηκαν και χθες οι βομβαρδισμοί και οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, αν και σε μικρότερη ένταση από ό,τι τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο πιο σημαντικό περιστατικό θεωρείται η επίθεση στο χωριό Αλεξαντρόφκα της περιοχής Πετρόβσκι του Ντονέτσκ, πολύ πιθανό από ενόπλους των λεγόμενων εθελοντικών ταγμάτων όπου κυριαρχούν οι φασίστες του Δεξιού Τομέα. Από την επίθεση πλήγηκαν και κτιριακές εγκαταστάσεις του ορυχείου Τρουντόβσκαγια που βρίσκονται πολύ κοντά, χωρίς όμως να αναφερθούν ανθρώπινες απώλειες. Επίσης από τη διοίκηση της πόλης του Ντονέτσκ ανακοινώθηκε ότι μόνο στο προάστιο Γιασινοβάταγια το τελευταίο 6μηνο έχουν σκοτωθεί 28 άμαχοι από τους βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι βασικοί διαπραγματευτές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που συμμετέχουν στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής για την πολιτική διευθέτηση (εκεί συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), απαίτησαν να υπάρξει τελική απόφαση για το καθεστώς αυτονομίας, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015.

Οι Ντένις Πουσίλιν και Βλαντισλάβ Ντεϊνένγκο ανακοίνωσαν ότι στην προγραμματισμένη για τις 3 Αυγούστου συνάντηση στο Μινσκ, είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν όσο χρειαστεί προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το «ειδικό καθεστώς, την αμνηστία στους πολιτοφύλακες και το ουκρανικό στρατό, την οργάνωση των τοπικών εκλογών». Επίσης σημείωσαν ότι πρέπει να γίνει πρόοδος στην τήρηση των συμφωνηθέντων, κάτι που η δική τους πλευρά κάνει, αλλά δεν βλέπει αντίστοιχη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Ολο και περισσότεροι σκέφτονται τη μετανάστευση

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία μετά την πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς και οι συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, οδηγούν και σε όξυνση της μετανάστευσης. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η γερμανική εταιρεία έρευνας της αγοράς, GfK, 8% των Ουκρανών ή περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδιάζουν να βρουν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό στο άμεσο μέλλον. Η έρευνα διεξήχθη μετά από αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Σύμφωνα δε με τα ευρήματα της έρευνας, το 35% των ερωτηθέντων συνολικά δεν θα είχε αντίρρηση να εξετάσει την περίπτωση εργασίας στο εξωτερικό, ενώ οι άνδρες είναι αυτοί που σκέφτονται περισσότερο τη μετανάστευση σε διπλάσιο ποσοστό από τις γυναίκες.

Οσον αφορά τις κυριότερες χώρες προορισμού για την εργασία των μεταναστών, στις πρώτες θέσεις έρχονται η Πολωνία και η Γερμανία και ακολουθούν η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Τσεχία.

«Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση», λέει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ουκρανία Μανφρέντ Προφάζι, που επίσης σημειώνει ότι «υπάρχει μια απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα δεχτούν ριψοκίνδυνες προσφορές σχετικά με την ενδεχόμενη απασχόλησή τους στο εξωτερικό. Τώρα, το 21% του εργατικού δυναμικού των μεταναστών από την Ουκρανία θα συμφωνήσει να διασχίσει παράνομα τα σύνορα, εργασία σε χώρους που κλειδώνονται ή να δώσει τα διαβατήριά του με τον εργοδότη του». Στα συμπεράσματα του εν λόγω τεχνοκράτη αποτυπώνεται ως ένα βαθμό η αιτία της «αιμορραγίας» της μετανάστευσης. Λέγεται χαρακτηριστικά: «Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης και τη σύγκρουση στην Ανατολή. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης κάνουν πολλούς Ουκρανούς να δέχονται πιο εύκολα επικίνδυνες προσφορές εργασίας στο εξωτερικό, να δέχονται συνθήκες εργασίας που θα έπρεπε κανονικά να απορρίψουν». Βεβαίως τα βάσανα του ουκρανικού λαού στις δυτικές και ανατολικές περιοχές της χώρας ξεκίνησαν μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και την ανατροπή του σοσιαλισμού (που παρά τα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραβιάσεις των αρχών, εξασφάλιζε τα βασικά στους εργαζόμενους). Και οπωσδήποτε οξύνθηκαν μετά την ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση που οδήγησαν στο αιματοκύλισμα του λαού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο Φλεβάρη - Μάρτη του 2015 (δηλαδή 1 χρόνο μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία) και έγινε σε σταθμισμένο δείγμα 2.087 ερωτηθέντων από 15 χρόνων και άνω, μόνο σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Κιέβου. Δεν περιλαμβάνει δηλαδή τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες που αντιδρούν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

  • Χθες επίσης ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι Γαλλία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω της ακύρωσης της παράδοσης των γαλλικών ελικοπτεροφόρων Μιστράλ. Η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» αναφέρει πως η Γαλλία θα καταβάλει στη Ρωσία σχεδόν 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, επειδή δεν παρέδωσε τα δύο Μιστράλ, ωστόσο το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να διευκρινιστεί αργότερα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ