Σάββατο 1 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Οι διεργασίες στο εσωτερικό αντανακλούν διλήμματα του κεφαλαίου

Eurokinissi

Για αργότερα μετατέθηκε το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση που πήρε προχτές, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, να κάνει δεκτή την πρόταση που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, για έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη.

Τα όσα εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι ομιλίες του Αλ. Τσίπρα αλλά και του γραμματέα της ΚΕ, Τ. Κορωνάκη, οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί που έγιναν, παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις, ανάμεσα στην πλειοψηφία και τη μειοψηφία, δείχνουν ότι οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ περνάνε σε άλλη φάση, που είναι απόλυτα συνυφασμένη με τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ για το τρίτο μνημόνιο. Ταυτόχρονα, έδωσαν και το στίγμα των νέων ιδεολογημάτων που θα σερβιριστούν στο λαό, με πιο χαρακτηριστικό αυτό που ακούστηκε από πολλούς ομιλητές: «Τώρα αναγκαστικά υπογράφουμε το μνημόνιο και καταστρώνουμε σχέδιο απεγκλωβισμού».

Σε κάθε περίπτωση, το «ένα το κρατούμενο» είναι ότι οι όποιες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (ευρώ ή δραχμή), αντανακλούν διλήμματα του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη και ότι η κυβέρνηση όσο θα εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική, για την κερδοφορία του κεφαλαίου, τόσο θα δουλεύει η προπαγανδιστική της μηχανή για τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Η ομιλία του Τ. Κορωνάκη, μετά από αυτή του Αλ. Τσίπρα, έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της κοροϊδίας που θα «παιχτεί» σε βάρος του λαού το επόμενο διάστημα. Στο ίδιο μοτίβο με τον πρωθυπουργό επανέλαβε ότι «έχουμε πει όλοι σε όλους τους τόνους ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι δικό μας. Γιατί πρέπει να χωριστούμε σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς;». Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε σχέδιο απεμπλοκής άμεσα από τα μνημόνια. Αυτό το κόμμα από τις συστατικές του αρχές λέει πως ό,τι και αν συμβεί, στον αγώνα στο δρόμο θα βρίσκεται με τους από κάτω. Εμείς πρέπει να είμαστε εκεί και να οργανώνουμε κοινωνικές αντιστάσεις και τα δίκτυα αλληλεγγύης και αυτό δε γίνεται εφαρμόζοντας μνημόνια»! Δηλαδή, να ψηφίσει πρώτα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα οργανώσει «κοινωνικές αντιστάσεις» για να μην εφαρμοστεί!

Πρόσθεσε με νόημα, δείχνοντας ότι όλα είναι ρευστά, πως «τα λάθη που κάναμε δεν μπορούμε να τα ξανακάνουμε. Γιατί η συμφωνία μπορεί να μην κλείσει. Γιατί το πρόγραμμα μπορεί να μη βγαίνει. Αρα χρειαζόμαστε πολλά σχέδια»...

Ανάλογου τύπου ήταν και η κοινή δήλωση που εξέδωσαν στη διάρκεια της συνεδρίασης οι λεγόμενοι «53+», μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμφωνία, όμως στη συνεδρίαση υπερψήφισαν την πρόταση Τσίπρα, προκαθορίζοντας έτσι το αποτέλεσμα. Οπως σημειώνουν στη δήλωσή τους, «η κατάσταση των πραγμάτων με την οποία είμαστε αντιμέτωποι καθιστά αδήριτη την ανάγκη εκπόνησης ενός καινούργιου στρατηγικού σχεδίου για τον απεγκλωβισμό από τα μνημονιακά δεσμά (...) Χρειαζόμαστε επειγόντως να οργανώσουμε νηφάλια τη συζήτηση για ένα σχέδιο παρατεταμένης λαϊκής αντίστασης. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης δεν μπορούμε να φοβηθούμε κανένα ερώτημα είτε σε ό,τι αφορά μία οργανωμένη και σχεδιασμένη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, είτε σε ό,τι αφορά τους ελιγμούς μέσα στην υφιστάμενη Ευρώπη».

Στο πλαίσιο που διαμορφώνεται, χτες ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ανέφερε: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και είναι σκληρή. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση απαιτείται συντεταγμένη προσπάθεια. Κάναμε έναν επώδυνο συμβιβασμό αλλά δεν χάσαμε τον πόλεμο»...

Εγκλωβισμός του λαού από όλες τις μπάντες

Από την πλευρά της η «Αριστερή Πλατφόρμα», που προβάλλει τη «λύση της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα», σε δήλωση που εξέδωσε μετά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, όπου και μειοψήφησε η δική της πρόταση για διαρκές συνέδριο, ανέφερε: «Η προσπάθεια να μην εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο μνημόνιο έχει μέγιστη σημασία για το ίδιο το κόμμα και την προοπτική του και κυρίως για το μέλλον του τόπου και του λαού», καλλιεργώντας τις γνωστές αυταπάτες του «καλού» ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζει σημειώνοντας: «Η σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα». Ωστόσο, η «Αριστερή Πλατφόρμα» νωρίτερα είχε αποσύρει την πρότασή της να τεθεί στην ΚΕ για ψηφοφορία η συμφωνία της κυβέρνησης και έτσι ως δείγμα ...«καλής θέλησης» ο πρωθυπουργός απέσυρε τη δεύτερη πρόταση που είχε καταθέσει για εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή. Ακόμα, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, η «Αριστερή Πλατφόρμα» απέσυρε και το αίτημά της να γίνει καταμέτρηση των υπέρ και των κατά. Ετσι, η ψηφοφορία έγινε με ανάταση των χεριών χωρίς να καταμετρηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ