Σάββατο 1 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρωτοβουλία για την κοινή δράση Ελλήνων και Κυπρίων μεταλλεργατών

Συνάντηση με θέμα τον καλύτερο συντονισμό και την κοινή δράση στους εργαζόμενους του κλάδου πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Μηχανοτεχνιτών και Ηλεκτροτεχνιτών Κύπρου (ΣΕΜΜΗΚ), μέλους της ΠΕΟ, και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, που ανήκει στη δύναμη του ΠΑΜΕ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση, η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας, η συζήτηση για τις δυνατότητες να αναπτύξουν τα δύο σωματεία κοινή δράση, ειδικά στα έργα που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, τόσο από ελληνικές όσο και από κυπριακές εταιρείες, στα οποία εργάζεται πλέον και μεγάλος αριθμός μεταλλεργατών από την Ελλάδα.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, «που δίνει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, να υποσκάπτουν τις Συλλογικές Συμβάσεις (ΣΣΕ) και να εφαρμόζουν διαφορετικά σταθμά μεταξύ ντόπιων και ξένων εργαζομένων». Επίσης, καταγγέλλουν «τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το συνδικαλιστικό κίνημα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η επιρροή και η υπονομευτική δράση του εργοδοτικού συνδικαλισμού».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν ότι μόνη απάντηση μπορεί να είναι «η ενδυνάμωση του συντονισμού, της ανταλλαγής πληροφοριών, της αλληλεγγύης και της ενιαίας δράσης των ταξικών συνδικάτων διεθνώς. Η ενδυνάμωση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των Εργαζομένων στο Μέταλλο και τα Ορυχεία, της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που φέτος γιορτάζει τα 70 της χρόνια».

Σε αυτήν την κατεύθυνση κατέληξαν σε μια σειρά δράσεων (ενημερώσεις, ανακοινώσεις, ανταλλαγή αντιπροσωπειών, κ.ά.) για την καλύτερη δυνατή συνδικαλιστική οργάνωση των Ελλήνων μεταλλεργατών στην Κύπρο, με αιχμή τη ΣΣΕ που ισχύει στον κλάδο και την εφαρμογή της για όλους τους εργαζόμενους.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής εκφράζει την πρόθεσή του να στηρίξει με κάθε του δύναμη την πρωτοβουλία αυτή της ΣΕΜΜΗΚ και θα προχωρήσει σε πλατιά ενημερωτική καμπάνια των Ελλήνων μεταλλεργατών. Από τη μεριά της η ΣΕΜΜΗΚ αναλαμβάνει την ευθύνη να δυναμώσει τις προσπάθειες για την οργάνωση και την προστασία όλων των εργαζομένων στις βιομηχανίες Μετάλλου της Κύπρου, σύμφωνα με τη ΣΣΕ, χωρίς καμία διάκριση, ανεξαρτήτως χώρας, θρησκείας, ή φυλής.

«Απαντάμε με οργάνωση - αλληλεγγύη - δράση. Απαντάμε με ενδυνάμωση του διεθνισμού - ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Καλούμε όλους τους συνάδελφους που είτε εργάζονται, είτε θα εργαστούν στην Κύπρο να έρχονται σε επαφή με τις οργανώσεις μας ώστε να οργανώσουμε την κοινή μας δράση. Κανείς εργάτης μόνος», καταλήγουν τα δύο σωματεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ