Σάββατο 1 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ετοιμάζουν κοινές ασκήσεις στη θάλασσα της Ιαπωνιας

Από 20 μέχρι 28 Αυγούστου

Από περσινή επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στη Μόσχα. Οι δυο χώρες ενισχύουν πολύπλευρα τη συνεργασία τους
Από περσινή επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στη Μόσχα. Οι δυο χώρες ενισχύουν πολύπλευρα τη συνεργασία τους
ΠΕΚΙΝΟ.--

«Να βελτιώσουν την ικανότητα της Κίνας και της Ρωσίας ως προς την αντιμετώπιση απειλών για τη θαλάσσια ασφάλεια», αποσκοπούν οι κοινές ασκήσεις που οι δυο χώρες προγραμματίζουν στη θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κινεζικού υπουργείου Αμυνας Γιανγκ Γιουζούν.

Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο Γιανγκ ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις θα διεξαχθούν από τις 20 ως τις 28 του Αυγούστου. «Τα Πολεμικά Ναυτικά των δύο χωρών θα ενώσουν δυνάμεις για να γίνει προσομοίωση ανθυποβρυχιακού πολέμου, ασκήσεων αεράμυνας και άλλων συναφών επιχειρήσεων», εξήγησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου. Συμπλήρωσε ακόμα ότι η Κίνα θα πάρει μέρος με επτά πολεμικά σκάφη, ανάμεσά τους ένα αντιτορπιλικό και μια φρεγάτα, αλλά και μαχητικά αεροσκάφη και σκάφη ανεφοδιασμού. Ενώ, σύμφωνα με τον Γιανγκ, η Ρωσία θα στείλει στο σημείο και υποβρύχια. Η άσκηση θα γίνει στον Κόλπο του Μεγάλου Πέτρου, πολύ κοντά στο Βλαδιβοστόκ, μια από τις ρωσικές πόλεις με τη μεγαλύτερη γεωστρατηγική σημασία.

Είναι οι δεύτερες κοινές ασκήσεις που Μόσχα - Πεκίνο διεξάγουν φέτος. Είχαν προηγηθεί την περασμένη άνοιξη οι 11ήμερες ασκήσεις που έκαναν στη Μεσόγειο, η πρώτη τους κοινή στρατιωτική «εμφάνιση» στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, που υποδήλωσε και με αυτόν τον τρόπο το αυξανόμενο ενδιαφέρον τους για την περιοχή.

Οι ασκήσεις στη θάλασσα της Ιαπωνίας γίνονται σε μια περίοδο που σε Ασία - Ειρηνικό οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, όπως αποτυπώνεται σε μια σειρά πλευρές: η Ιαπωνία μεθοδεύει την πλήρη άρση εμποδίων για τη στρατιωτική της δράση εκτός συνόρων, στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται σε χώρες όπως η Ιαπωνία και Κίνα, «γέφυρες» συνεργασίας δημιουργούνται μεταξύ Ιαπωνίας - Φιλιππίνων, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα παραμένουν οι έντονες εδαφικές διαφορές, οι ΗΠΑ δηλώνουν «ετοιμότητα» να ενισχύσουν το τμήμα του στόλου τους που μόνιμα εδρεύει στην περιοχή κ.τ.λ.

Η συγκεκριμένη περιοχή εκτός από ζώνη με μεγάλο φυσικό πλούτο, αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων και εμπορευμάτων, με μεγάλη σημασία για ισχυρά κέντρα, όπως η Κίνα, και πολύ κοντά σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Νοτιοανατολική Ασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ