Πέμπτη 30 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο «μεσαίο» μονόδρομο του κεφαλαίου και της ΕΕ

Eurokinissi

Την τακτική της ΝΔ για το αμέσως επόμενο διάστημα ανέπτυξε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας προχτές βράδυ στον ΑΝΤ1.

Καταρχάς, επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να έρθει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, θα τον σύρουμε να δώσει τις απαντήσεις που απαιτούνται» γύρω από την υπόθεση Βαρουφάκη και το σχέδιο εξόδου από το ευρώ. «Εμείς θέλουμε να καταδειχθεί η πολιτική ευθύνη», πρόσθεσε.

«Ψηφίζουμε μνημόνιο και ΕΕ»

Παραπέρα, οριοθετώντας τη στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, είπε ότι η ΝΔ έχει ψηφίσει νομοσχέδια με κριτήριο την «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». «Ολα τα άλλα είναι της κυβερνητικής πολιτικής», σημείωσε, και συνέχισε: «Και έχουμε πει ότι όσα είναι σωστά, επειδή είμαστε μία αντιπολίτευση σωστή, θα τα ψηφίζουμε και όσα δεν είναι θα τα καταψηφίζουμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε την κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε τα μέτρα, ψηφίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Στην ίδια προπαγανδιστική γραμμή με την κυβέρνηση, και προκειμένου να πειθαναγκαστεί ο λαός να δεχτεί και το νέο μνημόνιο, που τάχα θα μπορεί να ...βελτιωθεί αργότερα, ισχυρίστηκε: «Ο δρόμος της συμφωνίας είναι κακός, είναι επώδυνος, αλλά, όμως, μας δίνει τη δυνατότητα, αν σταθούμε στα πόδια μας, να τα ξανασυζητήσουμε τα ζητήματα. Να τα βελτιώσουμε, αν θέλετε. Να τα παλέψουμε με διαφορετικό τρόπο. Αρα, ακόμα και αυτήν την κακή συμφωνία που φέρνει ο κ. Τσίπρας, μπορούμε στηρίζοντάς τη και μένοντας στην Ευρώπη, να δούμε πώς θα τη βελτιώσουμε».

Ο Μεϊμαράκης, επιβεβαιώνοντας, και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τη σύμπλευση με την κυβέρνηση στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, παρατήρησε: «Εχει την τύχη ο κ. Τσίπρας να έχει μια αντιπολίτευση η οποία είναι πάρα πολύ υπεύθυνη, πάρα πολύ σοβαρή, πιο υπεύθυνη και από αυτόν, και από τον ΣΥΡΙΖΑ (...) Εγώ νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου, οι πολίτες θα καταλάβουν. Θα καταλάβουν πόσο συνέβαλε η συνετή και υπεύθυνη και σώφρων στάση της αντιπολίτευσης στο να μείνει η χώρα στην Ευρώπη».

«Λύσεις από την παρούσα Βουλή»

Ξόρκισε το ενδεχόμενο εκλογών και εκτίμησε ότι «και ο κ. Τσίπρας δεν θα ήθελε εκλογές. Εχω την αίσθηση ότι φοβάται ότι θα πάει σε εκλογές, επειδή ακριβώς μπορεί να τον ρίξουν και πρέπει να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά του και να πετάξει το γάντι».

Τον κάλεσε, μάλιστα, αν έχει πρόβλημα διαρροών από τον ΣΥΡΙΖΑ, «να προσπαθήσει να βρει λύσεις. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να βρει λύσεις από την παρούσα Βουλή, εφόσον το ψάξει, εφόσον κινηθεί, εφόσον το θέλει».

Επιπλέον, στο ερώτημα αν η ΝΔ θα συμμετείχε σε μια «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», απάντησε: «Δε μας το ζητήσανε και αν μας το ζητήσουν θα το σκεφτούμε θετικά. Διότι εμείς όταν ήμασταν στη διακυβέρνηση το '12 και είχαμε τη συγκεκριμένη ευθύνη, ζητούσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση να συμμετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης (...) Κατά συνέπεια εάν αυτό ζητηθεί η ΝΔ δε θα αρνηθεί να πράξει το εθνικό της καθήκον».

Θύμισε, εξάλλου, με νόημα ότι «το '12, παρότι ήμασταν σε μεγάλη ένταση με το ΠΑΣΟΚ και είχαμε βγει από τις εκλογές τότε, επειδή δεν ήταν δυνατόν να πάμε και για τρίτη εκλογή, βάλαμε στην άκρη τα κομματικά μας και προχωρήσαμε» σε συγκυβέρνηση.

Στην ίδια βάση ισχυρίστηκε: «Τη διαχωριστική γραμμή δε τη βάζω μεταξύ των ιδεολογιών, που υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές, αριστεροί, αλλά τη βάζω μεταξύ λογικών και παραλόγων, υπευθύνων και ανευθύνων, σοβαρών και λαϊκιστών. Μπορώ (...) να συνεννοηθώ πολύ καλύτερα με έναν λογικό, υπεύθυνο της Αριστεράς ή του σοσιαλισμού, παρά με έναν φιλελεύθερο ο οποίος είναι παράλογος ή λαϊκίζει»...

«Συμφωνία τον Αύγουστο και συναίνεση»

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, σημείωσε:

«(...) Το πρώτο εξάμηνο του 2015, καταγράφονται πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία εάν υπήρχε μια διαχείριση με σύνεση και σωφροσύνη, σήμερα δεν θα υπήρχαν. Δηλαδή, η ανάπτυξη έχει γίνει ύφεση, τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν γίνει ελλείμματα και το τραπεζικό σύστημα λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών χρειάζεται και πάλι ανακεφαλαίωση. Μπορούμε να βρούμε λύσεις και να αισιοδοξούμε εάν τελικά κλείσει η κυβέρνηση μια συμφωνία, μέσα στον Αύγουστο, και μπορέσουμε με την ψυχραιμία και τη συναίνεση που απαιτείται αυτές τις ώρες να οδηγήσουμε την οικονομία και τη χώρα προς το δρόμο της ανάπτυξης και της συνεννόησης και της συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων για να βρούμε αυτές τις λύσεις από κοινού»...

«Κόμμα κεντροδεξιό στο μεσαίο δρόμο»

Τέλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τα εσωκομματικά της ΝΔ επανέλαβε την «πρόσκληση» σε στελέχη, πολίτες και ψηφοφόρους που προηγουμένως είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα, να επιστρέψουν: «Πρέπει να γίνει ένα προσκλητήριο, σε επίπεδο νομαρχιακό, ας πούμε, σε όλους τους προέδρους ΝΟΔΕ, που ήταν από το '74 μέχρι σήμερα. Και να έρθουν και όσοι έχουν φύγει, να τους ξαναγράψουμε. Να ξαναβρούμε σιγά σιγά το χαρακτήρα μας και να μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε ως κεντροδεξιό κόμμα και να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, το μεσαίο δρόμο, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ώστε να μπορέσουμε πράγματι, χωρίς ακρότητες, με σύνεση, με μέτρο, με σύνθεση, να ακολουθήσουμε τη λογική, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου».

Μάλιστα, δεν απέκλεισε να συναντηθεί, σε μια λογική επανασυσπείρωσης, και με τον Π. Καμμένο: «Αν ζητήσει να με δει και θέλει, θα με δει...», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ