Πέμπτη 30 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Συμπεράσματα και πείρα από την αξιοποίηση της έρευνας του «Ριζοσπάστη»

Συνέντευξη με την Αθηνά Γραμματικοπούλου, μέλος της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

-- Πώς αξιοποιήθηκε η έρευνα του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και πώς συνέβαλε στη δουλειά των κομματικών δυνάμεων στο χώρο της Υγείας;

-- Η έρευνα του «Ριζοσπάστη» αξιοποιήθηκε πολύμορφα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με εργαζόμενους από χώρους που δεν είναι πάντα εύκολη η πρόσβαση, όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χειρουργεία, κλειστά τμήματα. Οι εργαζόμενοι εμπιστεύτηκαν την εφημερίδα μας και μετέφεραν την εμπειρία από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους τους.

Με αφορμή τη δημοσίευση των ρεπορτάζ, άνοιξε η συζήτηση για τις εξελίξεις γενικότερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι σύγκριναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους τους με τα προβλήματα και σε άλλα νοσοκομεία και εξέφρασαν τη διάθεση να γνωστοποιήσουν τα δικά τους ζητήματα. Εγινε κατανοητό σε περισσότερους ότι τα «ειδικά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι συνέπεια της γενικότερης πολιτικής, ότι τελικά δεν είναι και τόσο «ειδικά»! Τέλος, τα στοιχεία της έρευνας αξιοποιήθηκαν σε Γενικές Συνελεύσεις, σε δελτία Τύπου από τα σωματεία.

-- Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από την κατάσταση στα νοσοκομεία που ανέδειξε και η έρευνα;

-- Εκείνο που προκύπτει από την έρευνα του «Ριζοσπάστη» είναι ότι όλα τα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται στην ίδια άσχημη κατάσταση. Η κρατική χρηματοδότηση είναι εξίσου μειωμένη σε όλα τα νοσοκομεία. Οι ελλείψεις προσωπικού ιδιαίτερα νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού είναι τραγικές. Λείπουν γιατροί καθώς συνταξιοδοτούνται και δεν αναπληρώνονται. Δεν γίνονται νέες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών που έτσι και αλλιώς υπάρχουν.

Οι Λαϊκές Επιτροπές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο του «Παναγία»

MotionTeam

Οι Λαϊκές Επιτροπές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο του «Παναγία»
Το αποτέλεσμα των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης είναι συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, το προσωπικό είναι γερασμένο, μηχανήματα είναι παροπλισμένα, παλιά και χαλασμένα, ενώ όπου υπάρχουν νέα, υπάρχουν ελλείψεις σε χειριστές. Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και με τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και τις εξετάσεις.

Τα παραπάνω είναι συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν τις παροχές υγείας του λαού σαν «κόστος». Της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεις, που από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας, πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί αν περάσουν τα μέτρα που τώρα ετοιμάζεται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Η εφαρμογή τους θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας από τις κρατικές δομές, με χειροτέρευση των προβλημάτων στα νοσοκομεία, τις δομές Πρόνοιας, το ΕΚΑΒ.

Οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι θα βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις, νοσήλια, θεραπείες, στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Τα κενά σε προσωπικό και υλικά θα παραμείνουν μεγάλα, αν δεν αυξηθούν. Η υγεία του λαού βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο γι' αυτό πρέπει να σημάνει κυριολεκτικά συναγερμός στο κίνημα, απέναντι στα χειρότερα που έρχονται.

Από κινητοποίηση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης
Από κινητοποίηση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης
-- Πώς και με τι στόχους πάλης παρεμβαίνουν οι Κομματικές Οργανώσεις για τα οξυμένα προβλήματα της υγείας και τις επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό;

-- Μέσα από τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες παλεύουν για την οργάνωση των εργαζόμενων, τον αγώνα για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα του χώρου, αναδεικνύοντας την αιτία των προβλημάτων και διεκδικώντας λύσεις υπέρ του λαού.

Μέσα στους καθημερινούς αγώνες παρεμβαίνουμε για να αναδειχτεί η αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου οι υπηρεσίες Υγείας θα είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, υψηλού επιπέδου για όλους, με χρηματοδότηση από το κράτος και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι υγειονομικοί και οι ασθενείς, και που με βάση τις εξελίξεις θα ενταθούν, είναι άμεση ανάγκη η οργάνωση του αγώνα και της λαϊκής αλληλεγγύης, για να επιβιώσει ο λαός, να αντιμετωπισθούν τα επείγοντα προβλήματα υγείας και πρόνοιας για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Χρειάζεται να ενταθούν και να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες για δράση ώστε να εξασφαλιστούν πλήρεις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες από τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥ, τα ιδρύματα πρόνοιας για ΑΜΕΑ, χρόνιους πάσχοντες, ηλικιωμένους, παιδιά.


Να μην επιτρέψουμε να μείνουν οι ασθενείς χωρίς φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπείες, χειρουργεία, να μην υποβαθμιστεί η σίτιση των ασθενών. Να μην μείνει καμία δημόσια υγειονομική και προνοιακή μονάδα χωρίς φάρμακα, τρόφιμα, αναλώσιμα υλικά, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου κ.ά. Να καταργηθούν οι πληρωμές και οι συμμετοχές για ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στα απογευματινά ιατρεία.

Να σταματήσει η παρακράτηση των συντάξεων των χρονίως πασχόντων και των ΑμΕΑ για πληρωμή των ιδρυμάτων όπου νοσηλεύονται. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση των άπορων, των ανασφάλιστων, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των εργαζομένων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και ίδρυμα πρόνοιας, παιδικό σταθμό, σχολική μονάδα.

Να αναλάβουν εξολοκλήρου τη συντήρηση και φροντίδα των χαμηλοσυνταξιούχων και μοναχικών ηλικιωμένων τα ιδρύματα και οι προνοιακές δομές. Να εξασφαλιστούν όλα τα εμβόλια δωρεάν και να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά. Να πληρωθούν ολόκληροι οι μισθοί των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας και πρόνοιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής οι υγειονομικοί, οι μικροί ασθενείς και οι γονείς τους (2016-07-06 00:00:00.0)
Συναυλία στις Σέρρες για την Υγεία - Πρόνοια (2016-07-05 00:00:00.0)
Ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε Υγεία - Πρόνοια (2012-03-27 00:00:00.0)
Δωρεάν φάρμακο και υπηρεσίες Υγείας (2010-10-07 00:00:00.0)
Καρκινοπαθείς σε πολύμηνες αναμονές (2009-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org