Πέμπτη 30 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Τεχεράνη και ο Φαμπιούς

Εκτός από την οικονομική συνεργασία, Ιράν και Γαλλία συντονίζουν τα βήματά τους και κατά του «εξτρεμισμού»

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Φαμπιούς - Ροχανί
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Φαμπιούς - Ροχανί
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη ξεκίνησε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς, καθώς μετά την πρόσφατη συμφωνία δεν υπάρχει μέρα που να μην έχει η ιρανική πλευρά επαφές για την έναρξη επενδυτικών και άλλων σχεδιασμών και διαβουλεύσεων.

Ο Φαμπιούς παρέδωσε στον Πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ροχανί, επίσημη πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, με στόχο η διεξαγωγή διαβουλεύσεων για διάφορα θέματα». Ο ίδιος ο Φαμπιούς φτάνοντας στην ιρανική πρωτεύουσα - στην πρώτη επίσκεψη Γάλλου ΥΠΕΞ στη χώρα μετά από 12 χρόνια - επισήμανε ότι θα έχει συζητήσεις και για τα θέματα που δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Μετά από τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Τζαβάντ Ζαρίφ, τόνισε σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου πως η συμφωνία της Βιέννης ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας σε Ενέργεια, Μεταφορές, Αυτοκινητοβιομηχανία. Επιπλέον, ανέφερε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν και τις «πολιτικές διαβουλεύσεις» τους, όπως και ότι θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις σχέσεις τους στα πεδία της αντιμετώπισης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και (της προστασίας) του περιβάλλοντος.

Ο Φαμπιούς συναντήθηκε και με τον Χ. Ροχανί, που αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται για τη συνεργασία του Ιράν γενικά με την Ευρώπη.

«Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Μάλιστα, χτες, ο Ροχανί συνάντησε και την Υπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, που έφτασε προχτές στην Τεχεράνη, για να ανιχνεύσει «συντεταγμένες» διμερούς συνεργασίας.

Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ιράν Ντέιλι», η Μογκερίνι χαρακτηρίζει «καταστροφή για το Ισλαμικό Κράτος» τη συμφωνία που υπογράφτηκε με το Ιράν και επισημαίνει: «Ολη η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναταραχή. Ο σεχταρισμός βρίσκεται σε άνοδο. Χρειάζεται να ξαναρχίσουμε πολιτικές διαδικασίες για να τερματίσουμε πολέμους. Χρειάζεται να φέρουμε όλες τις δυνάμεις της περιοχής πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σταματήσουμε το μακελειό. Η συνεργασία ανάμεσα στο Ιράν, τους γείτονές του και όλη τη διεθνή κοινότητα θα μπορούσαν να ανοίξουν δυνατότητες άνευ προηγουμένου για την ειρήνη στην περιοχή, αρχίζοντας από τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ».

Ουσιαστικά, η Ευρωπαία αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία της 14ης Ιούλη σηματοδότησε μια νέα εποχή ενδοϊμπεριαλιστικών «παζαριών», στην οποία το Ιράν φαίνεται ότι θα κληθεί να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο και η ΕΕ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει νέα δεδομένα στον ανταγωνισμό ανάμεσα στην ίδια και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επαφές, όμως, επιταχύνονται και ανάμεσα στην Τεχεράνη και πολλές αραβικές χώρες. Χτεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου IRNA αναφερόταν στην επίσκεψη κλιμακίου από το Ομάν, σημειώνοντας ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η υπογραφή συμφωνίας για την εξαγωγή ιρανικού αερίου στο συγκεκριμένο κράτος, της οποίας η αξία εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 60 δισ. δολάρια. Στόχος είναι να φτάνουν καθημερινά στο Ομάν 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στον Περσικό Κόλπο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org