Τετάρτη 29 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Εσωκομματικές κόντρες και σενάρια

Επιταχύνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την οριστικοποίηση του νέου μνημονίου. Χτες το βράδυ και μετά από διήμερη συνεδρίαση, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή αύριο, Πέμπτη, η οποία και θα προσδιορίσει τις εσωκομματικές διαδικασίες στη βάση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία της ΠΓ τάχθηκε με την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για έκτακτο Συνέδριο το Σεπτέμβρη, ενώ η μειοψηφία επέμενε στη διεξαγωγή «διαρκούς συνεδρίου», δηλαδή συνέδριο του οποίου το «σώμα» θα αποτελούν οι σύνεδροι που συμμετείχαν στο τελευταίο τακτικό συνέδριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ κατατέθηκε και πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της ΠΓ, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το μνημόνιο, το οποίο παραλίγο να το χαρακτηρίσει και επιτυχία της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ οι Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλη της ΠΓ που συμμετέχουν στην «Αριστερή Πλατφόρμα», εξέδωσαν κοινή επιστολή, με την οποία ζητούν «την άμεση σύγκληση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο, η οποία έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να καλέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς και «άμεση σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία». Αρνητικοί εμφανίζονται στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι την κοινή δήλωση δεν υπογράφει ο Α. Καλύβης, που ανήκει και αυτός στην «Αριστερή Πλατφόρμα».

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της ανέφερε ότι «έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης».

Ειδικά για τις εκλογές ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς για εκλογές σήμερα και μάλιστα να προσδιορίσει και το χρόνο».

Επίσης, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «μεγάλη πολυτέλεια τη διάσπαση δυνάμεων της Αριστεράς» και εξέφρασε την επιθυμία να «επουλωθούν τα τραύματα και να υπάρχει μία επαναβεβαίωση των κανόνων της συνύπαρξης γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και θα γίνουν ίσως και πιο δύσκολοι μελλοντικά».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, απαντώντας στην πλευρά Λαφαζάνη είπε μεταξύ άλλων: «Μια επιστροφή στη δραχμή δεν είναι επιλέξιμη λύση σε αυτή την φάση, θα οδηγούσε σε τακτική ή άτακτη χρεοκοπία. Τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εξωθηθούν σε σύγκρουση, αλλά δεν μπορεί να μπαίνει η διαφορετικότητα πάνω από την ενότητα».

Θεωρώντας ότι «υπάρχει ζήτημα επαφής του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνική βάση, καθώς έχουμε 35.000 οργανωμένα μέλη όταν μας ψήφισαν 2.000.000 ψηφοφόροι», τάχθηκε υπέρ του να γίνει έκτακτο συνέδριο το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη και στο ενδιάμεσο να εγγραφούν στο κόμμα κι άλλα μέλη. Επισήμανε, δε, ότι «το συνέδριο δεν μπορεί να βάλει φρένο στο κυβερνητικό και το πολιτικό έργο της κυβέρνησης».

Εξέφρασε τη βούληση οι εκλογές να γίνουν πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους λεγόμενους εταίρους για τη μείωση του χρέους, τις οποίες προσδιόρισε ένα μήνα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου.

«Οι εξελίξεις οδηγούν σε εκλογές μέσα στο 2015, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντησή του με τον ΣΕΒ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ