Τετάρτη 29 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Τα χειρότερα έρχονται... ανεξαρτήτως χρονοδιαγράμματος και ονομασίας

Ενα πιο «διαχειρίσιμο» χρονοδιάγραμμα στην υλοποίηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει και υπογράψει «ψάχνει» η συγκυβέρνηση

Από την «επίσκεψη» των «τεχνικών κλιμακίων» των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Eurokinissi

Από την «επίσκεψη» των «τεχνικών κλιμακίων» των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Με «εντατικούς ρυθμούς» - σύμφωνα με τη διατύπωση που χρησιμοποιούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών - συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια που έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα «τεχνικά κλιμάκια» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την τελική διαμόρφωση του τρίτου μνημονίου και της νέας 3ετούς δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξάλλου, σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να ξεκινήσουν στην Αθήνα οι επαφές της κυβέρνησης και με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των τεσσάρων «θεσμών», δηλαδή με τους Ντ. Κοστέλο (Κομισιόν), Ρ. Ρέφερ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), Ν. Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

Δημοσιονομικά μεγέθη και τραπεζικές «κεφαλαιακές ανάγκες» στο επίκεντρο

Στο πλαίσιο της αντιλαϊκής αξιολόγησης που ξεκίνησε και επισήμως στην Αθήνα, εκπρόσωποι των «τεχνικών κλιμακίων» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών επισκέφθηκαν χτες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Οπως είναι φανερό, στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία που αφορούν στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, η εξέταση των δημοσιονομικών μεγεθών και ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού, άρα και του ύψους των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί κ.ο.κ.

Θυμίζουμε ότι στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, στις 12 Ιούλη, γίνεται ρητή αναφορά στη «σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας το τελευταίο έτος» και σε αυτήν ακριβώς τη βάση τονίζεται ότι «η ελληνική πρόταση μεταρρυθμιστικών μέτρων (σ.σ. οι αναλυτικές αντιλαϊκές προτάσεις που κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με το αίτημά της για το νέο 3ετές δάνειο) πρέπει να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, βασικό ζήτημα στα εξελισσόμενα παζάρια είναι ο προσδιορισμός των «κεφαλαιακών αναγκών» τους. Πρώτο στάδιο θα αποτελέσει η αξιολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών, οπότε και στο «μικροσκόπιο» θα βρεθεί η απογείωση που έχει σημειωθεί στα «κόκκινα» και τα άλλα «προβληματικά» δάνεια, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα νέα «τεστ αντοχής» (stress tests) από την ΕΚΤ.

Προσπάθεια να «θολώσουν» τα νερά ενόψει των νέων βάρβαρων μέτρων

Την ίδια ώρα, κι ενώ στο αντιλαϊκό μενού των διαπραγματεύσεων με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα νέα χτυπήματα σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά (θυμίζουμε ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών χτες επιβεβαίωναν ότι «θα λειτουργούν παράλληλα αρκετές ομάδες εργασίας που θα αφορούν τα δημοσιονομικά, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων, κ.λπ.».), η συγκυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά σε ό,τι αφορά τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει και υπογράψει για τα ακόμα χειρότερα που έρχονται.

Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς η συγκυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα «διαχειρίσιμο» χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των παραπάνω αντιλαϊκών δεσμεύσεων, συντηρείται μια συζήτηση για το αν θα υπάρξει ή δε θα υπάρξει «τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων» πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο μνημόνιο και την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα νέα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

«Επαναλαμβάνεται ότι τα δημοσιεύματα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (12.07.2015), ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς», ισχυρίζονται σχετικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επανέλαβε χτες ότι «περισσότερες μεταρρυθμίσεις αναμένονται ώστε να υπάρξει γρήγορη εκταμίευση από τον ESM και αυτό συζητάμε τώρα». Σημειώνοντας ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα ξεκίνησαν μόλις τη Δευτέρα, χαρακτήρισε «πρόωρο» το να συγκεκριμενοποιηθούν «προθεσμίες» και «δράσεις», ωστόσο υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε όλες τις πλευρές». Σε κάθε περίπτωση, όπως και αν βαφτιστούν τα επερχόμενα αντιλαϊκά μέτρα, «προαπαιτούμενα» ή μη, και με όποιο χρονοδιάγραμμα και αν μεθοδευτεί η εφαρμογή τους, το μόνο βέβαιο είναι η παραπέρα χρεοκοπία του λαού για λογαριασμό των μονοπωλίων...

Σε σχέση με τη διάρκεια των αντιλαϊκών παζαριών, η Μ. Αντρέεβα δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία» και πως «οι θεσμοί δουλεύουν ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν», προσθέτοντας ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν την αντιλαϊκή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, τότε η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είναι δυνατή, ώστε να ακολουθήσουν διαδικασίες έγκρισής της σε Κοινοβούλια και η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον ESM, πριν από τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία αποπληρωμής ποσού 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Με γνώμονα τη θωράκιση των μονοπωλίων

Παράλληλα, καθώς προχωράνε τα παζάρια για τη σύναψη του τρίτου μνημονίου, όλο και πιο ορατό γίνεται το συνολικότερο αντιλαϊκό «γήπεδο» όπου αυτά διεξάγονται, με τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις εντός και εκτός της Ευρωζώνης για το «μέλλον της ζώνης του ευρώ» και την προσπάθεια των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να θωρακίσουν την κερδοφορία τους στις συνθήκες των επερχόμενων καπιταλιστικών κρίσεων που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αποφύγουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα των λεγόμενων «Πέντε Σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης, σε ειδική έκθεσή της που δημοσιεύτηκε χτες, υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση κατέδειξε την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ευρωζώνη πιο σταθερή. Σε αυτήν τη βάση, προτείνει πως παράλληλα με μέτρα όπως η εμβάθυνση της «τραπεζικής ένωσης» της ΕΕ, η «εργαλειοθήκη» της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να εμπλουτιστεί με έναν μηχανισμό ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας.

Στην έκθεσή της η «Επιτροπή Σοφών» τάσσεται επίσης υπέρ της δυνατότητας εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη, έστω και ως «εντελώς έσχατη λύση». «Ενα μόνιμα μη συνεργάσιμο κράτος - μέλος δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να απειλήσει την ύπαρξη του ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η έκθεση, τέλος, τοποθετείται εμμέσως και στα ζητήματα «εμβάθυνσης της ΟΝΕ», που θέτει η λεγόμενη «Εκθεση των πέντε προέδρων» της ΕΕ. Εκφράζοντας επιφυλάξεις σχετικά με προτάσεις όπως η δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, η έκθεση της γερμανικής επιτροπής μπαίνει στο «ψητό»: «Το να είναι η Ευρωζώνη συλλογικά υπεύθυνη για πιθανά κόστη χωρίς όμως τα κράτη - μέλη να παραχωρήσουν μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους για τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, με το πέρασμα του χρόνου θα καθιστούσε τη νομισματική ένωση πιο ασταθή», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ικανοποίηση» και «προειδοποιήσεις» για το τέλος του προγράμματος(2018-08-08 00:00:00.0)
Εντείνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες(2017-01-18 00:00:00.0)
Εντατική δουλειά για να κάνουν «φραγκοδίφραγκα» τα αντιλαϊκά μέτρα(2015-08-04 00:00:00.0)
Συμφωνία στα αντιλαϊκά μέτρα, παζάρια για χρέος - χρηματοδότηση(2015-06-27 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τα παζάρια στις πλάτες του λαού(2013-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ