Τρίτη 28 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις άλλων κομμάτων για τις «αποκαλύψεις» Βαρουφάκη

Αντιδράσεις προκλήθηκαν στα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, περί προεργασίας ενός «σχεδίου Β» για προετοιμασία εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Κοινή συνισταμένη των ανακοινώσεών τους η απαίτηση να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να έδωσε εντολή για την εκπόνηση του εν λόγω σχεδίου.

Η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Κάποιοι απεργάζονταν κρυφό σχέδιο για προετοιμασία εξόδου της χώρας από το ευρώ, γεγονός που παραπέμπει ευθέως σε σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους, επικίνδυνες για τη δημοκρατία και το εθνικό συμφέρον. Ουδείς πλέον μπορεί να παρακολουθεί αμέριμνος τα γεγονότα. Επειδή ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο κυβερνητικός του εταίρος κ. Καμμένος τηρούν σιγή ιχθύος, η ΝΔ τους καλεί να δώσουν πειστικές και υπεύθυνες εξηγήσεις, να απομακρύνουν άμεσα τα "σταγονίδια της δραχμής" και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σε αυτή τη βάση, η ΝΔ καταθέτει Επίκαιρη Ερώτηση και καλεί τον πρωθυπουργό «να δώσει εξηγήσεις για όσα αποκαλύπτονται». Επίσης, καταθέτει «άμεσα αίτημα για κατά προτεραιότητα εξέταση του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη, στην πρώτη συνεδρίαση της υφιστάμενης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής». Τέλος, η ΝΔ «με τον ίδιο ερευνητικό στόχο, προτίθεται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».

Στο Ποτάμι, με ανακοίνωσή τους, αναφέρουν: «Διαβάζοντας το "σχέδιο Βαρουφάκη" για την επιστροφή στη δραχμή, δεν ξέρεις αν πρέπει να οργιστείς ή να γελάσεις. Ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης "έπαιζε" το μαύρο hacker, σχεδίαζε κλοπές ΑΦΜ, έστηνε δηλαδή το κράτος της δραχμής, λέγοντας ψέματα στους πολίτες ότι αγωνιζόταν για μια συμφωνία με την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό αν όλα αυτά τα παρακρατικά είχαν την έγκρισή του και γιατί τα ανέχτηκε».

Σε επόμενη ανακοίνωσή του, το Ποτάμι στηλιτεύει το γεγονός ότι, μπρος στις «αποκαλύψεις», «ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει θέση. Κι αυτό παρότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι τα σχέδια εκπονήθηκαν σε συνεννόηση μαζί του. Καλούμε ξανά τον κ. Τσίπρα να απαντήσει καθαρά στον ελληνικό λαό: Ηταν σε γνώση του οι συγκεκριμένες πραξικοπηματικές ενέργειες που προετοίμαζαν την επιστροφή στη δραχμή;».

Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του, μιλά για «εφιαλτικό σχεδιασμό» και «ενδεχόμενη συνέργεια σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, σχετικά με το νόμισμα και την οικονομία της χώρας, με αδίστακτες μεθοδεύσεις». Συνεχίζει: «Αναμένουμε την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης, αλλά και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης». Καλεί δε τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή και το λαό «για το ποιοι ήταν οι σχεδιασμοί αυτοί, αν υπήρξαν πράγματι προπαρασκευαστικές πράξεις, αν είχε αρχίσει να εκτελείται το εν λόγω σχέδιο και τελικά με ποίου εντολή αυτό εκπονήθηκε. Οφείλει, τέλος, να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα, γιατί οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ