Τρίτη 28 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Χρέος, ιδιωτικοποιήσεις και «καλό κλίμα»

«Αποφεύγοντας την παγίδα του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος χτεσινού άρθρου του «Bloomberg», το οποίο ξεκινά με την παραδοχή ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, θέση που υποστηρίζει και το ΔΝΤ, θυμίζοντας πως η μείωση του χρέους αποτέλεσε κεντρικό άξονα της προεκλογικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα δυσκολευτεί να διατηρηθεί στην κυβέρνηση εάν δεν το πετύχει.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δαπανών θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση, επομένως απαιτούνται μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων και την επάνοδο στην ανάπτυξη. Εκτιμά ότι η μείωση του χρέους είναι απαραίτητη για την καπιταλιστική ανάκαμψη, όμως καταγράφει τη γερμανική άρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το άρθρο προτείνει να υπάρξει ένα είδος σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων πιστωτών, που θα συνδέει την ψήφιση και εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτός στόχος τα έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, εκφράζεται σε κείμενο του «Guardian», στο οποίο υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα συμφώνησε στη σύσταση του «ανεξάρτητου Ταμείου» και τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας σε αυτό, υπό την απειλή του grexit. Γίνεται, επίσης, αναφορά στις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 500 εκατ. το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν 100 χρόνια, ώστε το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων να ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ.

Τέλος, δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της «Deutsche Welle» επισημαίνει την εκτίμηση του γερμανικού ινστιτούτου IfO, πως «η εκτόνωση στο πεδίο της ελληνικής κρίσης συμβάλλει σε αναθέρμανση του γερμανικού επιχειρηματικού κλίματος», αλλά και πως «η αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα συνέβαλε στην απροσδόκητη βελτίωση που παρουσίασε τον Ιούλη το κλίμα στις τάξεις της γερμανικής οικονομίας».

Τέλος, το κείμενο αναδημοσιεύει δηλώσεις του προέδρου του γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου, Ν. Φίμπιχ, στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», ο οποίος χαρακτήρισε ως «καλύτερο από ποτέ» το κλίμα στις τάξεις των Γερμανών τουριστών, που αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος πολύ περισσότερο συγκριτικά με άλλες χρονιές και από την αύξηση αυτή αναμένεται να επωφεληθεί και η Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ