Τρίτη 28 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΡΥΜΑ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ»
Να περάσει στην ευθύνη κράτους και δήμων

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για το Ιδρυμα Παιδική Στέγη
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για το Ιδρυμα Παιδική Στέγη
Τη διασφάλιση της λειτουργίας του συνόλου των παιδικών σταθμών του Ιδρύματος «Παιδικής Στέγης», την αναγνώριση της περιουσίας του Ιδρύματος ως δημόσιας περιουσίας και το πέρασμα της ευθύνης λειτουργίας των σταθμών, του προσωπικού και των περιουσιακών τους στοιχείων στην ευθύνη των αντίστοιχων δήμων, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως αναφέρεται και στο κείμενο της Ερώτησης, το Ιδρυμα, στο οποίο σήμερα λειτουργούν τέσσερις παιδικοί σταθμοί (από πέντε που λειτουργούσαν μέχρι το 2012), βρίσκεται κατ' εξακολούθηση μπροστά στο ερώτημα εάν και πότε θα κλείσει. Το πρόβλημα αυτό είναι συνδεδεμένο με τη μη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ιδρύματος από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Τη χρονιά που πέρασε, οι τέσσερις παιδικοί σταθμοί υποδέχονται παιδιά από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και οι 50 εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη για μήνες απλήρωτοι. Για τη νέα περίοδο, κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι οι συγκεκριμένοι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν, αν οι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά και αν θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Με δεδομένο ότι στην πενταμελή διοίκηση του Ιδρύματος τα τρία είναι μέλη προερχόμενα από το «φιλανθρωπικό σωματείο» στο ρόλο του Πρόεδρου, Γραμματέα και του ταμία, στην Ερώτηση διατυπώνεται η απορία «γιατί το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς του αποδέχονται σαν συνέχεια του Ιδρύματος πρόσωπα που εκπροσωπούν ένα φιλανθρωπικό σωματείο - φάντασμα» και «πώς αποδέχεται το κράτος ιδιώτες ως "έγκριτα πρόσωπα" να διαχειρίζονται χρόνια τώρα τη δημόσια χρηματοδότηση και σήμερα να τους επιτρέπεται να εμπορεύονται δημόσιες κτιριακές κοινωνικές υποδομές, να έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, να εκβιάζουν τη μείωση των αποδοχών τους στο 30%, να εμπορεύονται με όρους αγοράς την ανάγκη του παιδιού και της οικογένειας;».

Πέρα από τα όσα αναφέρει η Ερώτηση πρέπει να επισημανθεί ότι το ΔΣ του Ιδρύματος έχει τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Απρίλη του 2015, τους έχει κόψει παράνομα το επίδομα γάμου (δηλαδή έχει μειώσει κατά 10% τους μισθούς τους) από τον Οκτώβρη του 2014 και αρνείται να τους καταβάλει τις αποδοχές περίπου τριών βδομάδων, όταν έκαναν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα.

Και ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι δημιουργεί ερωτήματα η στάση του ΔΣ του Ιδρύματος, το οποίο παρόλο έχει δικαίωμα να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και να λάβει έκτακτη επιχορήγηση από τις πιστώσεις του Ειδικού Κρατικού Λαχείου, δεν έχει κάνει τις σχετικές αιτήσεις! Αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα ασκεί τεράστιες πιέσεις στους εργαζόμενους να αποδεχθούν μεγάλη μείωση των μισθών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ