Σάββατο 25 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Νέες δουλειές για τις αμερικανικές εταιρείες

Με δεδομένες τις ανάγκες για αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε 40.000 MW έως το 2020, ώστε να δοθεί ώθηση σε παραγωγικούς τομείς της χώρας, η κυβέρνηση Ομπάμα «έσπρωξε» επενδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για να μπει, σε πρώτη φάση, σε πλήρη λειτουργία στη Νιγηρία η κοινοπραξία αμερικανικών ενεργειακών μονοπωλίων που συνιστά η συνεργασία μεταξύ: «Global Business Resources USA» (με έδρα το Σικάγο, την «εκλογική» περιφέρεια του Ομπάμα όταν ήταν γερουσιαστής, που παρέχει μεταξύ άλλων «ευαίσθητες πληροφορίες» για ανταγωνιστικά μονοπώλια από τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και πρόσβαση στις εκεί αγορές), «Global Resources Network USA», (με επικεφαλής τον Αφροαμερικανό επενδυτή Τζέιμς Νίκολας που ανακατεύεται σε διάφορα επενδυτικά σχέδια παραγωγής Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Αφρική), Flashbush Solar USA (με έδρα τη Ν. Υόρκη και το Γιοχάνεσμπουργκ που ανακατεύεται με έργα παραγωγής Ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε Νιγηρία, Σενεγάλη, Ν. Αφρική και Ζάμπια) και την αμερικανική νομική εταιρεία «Chadbourne & Parke» (που ανέλαβε το 2004 τη διερεύνηση των συνθηκών για τη δημιουργία του πρώτου μη κρατικού σταθμού Ενέργειας στη Νιγηρία - επένδυση ύψους 120 εκ. δολαρίων).

Οι παραπάνω εταιρείες εποφθαλμιούν την ανάληψη συμβολαίων για τη δημιουργία δεκάδων νέων σταθμών παραγωγής Ενέργειας στη Νιγηρία είτε με βάση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ηλιακή, υδροηλεκτρική), είτε με βάση το φυσικό αέριο είτε ακόμη και με λιγνίτη, καθώς η Νιγηρία διαθέτει και σε αυτό το είδος πλούσια κοιτάσματα, κυρίως στο νότιο τμήμα της.

Μετά την ιδιωτικοποίηση της νιγηριανής εταιρείας ηλεκτρισμού πριν από δύο χρόνια, έχει πλέον απομείνει για ξεπούλημα η κρατική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, πάνω από δέκα σύγχρονοι σταθμοί παραγωγής Ενέργειας με φυσικό αέριο που δημιουργήθηκαν με κρατικό χρήμα και είναι έτοιμοι να παραδοθούν στα ξένα μονοπώλια. Στον ορίζοντα υπάρχουν δεκάδες σχέδια για κατασκευή νέων, μικρών και μεγάλων, σταθμών παραγωγής Ενέργειας που επιβουλεύεται κυρίως η αμερικανική επενδυτική κρατική εταιρεία OPIC («Οverseas Private Investment Corporation») που είναι ένα από τα πλοκάμια οικονομικο-εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης με βασικό μέλημα την προώθηση των συμφερόντων των αμερικάνικων μονοπωλίων σε αναδυόμενες αγορές με εγγυήσεις του αμερικανικού δημοσίου... Γνωστά είναι π.χ. τα σχέδια της νέας νιγηριανής κυβέρνησης για την αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας στο Δέλτα του Νίγηρα από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια μεταξύ των οποίων η πολυεθνική εταιρεία «Skypower Energy». Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνη η νιγηριανή ενεργειακή εταιρεία «Geometric Power» ανακοίνωσε τη δημιουργία σταθμού παραγωγής 1.080 MW στη νοτιοανατολική πολιτεία Αμπια σε συνεργασία με την αμερικανική «General Electric».

Από τα ενεργειακά πλάνα της νέας κυβέρνησης δε λείπουν και αυτά για τη δημιουργία πυρηνικών σταθμών Ενέργειας στη Νιγηρία, κάτι που έχει δρομολογηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπειτα από την υπογραφή σχετικής συμφωνίας ανάμεσα στη Νιγηριανή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (NAEC) με τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «ROSATOM» με στόχο τη διμερή συνεργασία για τη σχεδίαση, οικοδόμηση και λειτουργία τεσσάρων πυρηνικών σταθμών. Σχέδια συνεργασίας υπάρχουν παράλληλα και ανάμεσα στην NAEC και την αμερικανική εταιρεία «Barnett Holding» για τον εντοπισμό της κατάλληλης τοποθεσίας δημιουργίας πυρηνικού σταθμού υπό τις οδηγίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια των αμερικανικών μονοπωλίων για μπίζνες στη Νιγηρία αναμένεται να προκαλέσουν την «απάντηση» της Κίνας, της Ρωσίας, της Τουρκίας ή και της Ινδίας, καθώς νυν και αναδυόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αντιλαμβανόμενες τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας, θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν, με κάθε τρόπο, ένα κομμάτι από την πίτα. Εάν η νιγηριανή εργατική τάξη δεν παλέψει για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της, θα πέσει ξανά θύμα εκμετάλλευσης ντόπιων και ξένων αφεντικών...


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ