Παρασκευή 24 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με Συρία

Νεκρός υπαξιωματικός μετά από ανταλλαγή πυρών στη μεθόριο

Οι κηδείες των θυμάτων της επίθεσης στη Σουρούτς (κύρια Κούρδων) μετατρέπονται σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Οι κηδείες των θυμάτων της επίθεσης στη Σουρούτς (κύρια Κούρδων) μετατρέπονται σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στη μεθόριο με τη Συρία σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση, που γι' αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιήσει ιπτάμενα μέσα επιτήρησης (τύπου «Ζέπελιν»), ένα νέο διπλό φράκτη εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα παρακολούθησης κ.τ.λ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ανώνυμα στη «Χουριέτ» πως το 50% των στρατιωτών που φυλάνε τα σύνορα, το 90% των «drones» και το 50% των θωρακισμένων οχημάτων της χώρας θα συγκεντρωθούν στα σύνορα με τη Συρία.

«Αυτό που είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση του "Ντάες" (σ.σ. του «Ισλαμικού Κράτους» ΙΚ), είναι να μπλοκαριστούν τα σημεία διέλευσης των τρομοκρατών και να αναγερθούν φυσικά εμπόδια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, σε διάλειμμα από το προχτεσινό έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που συγκλήθηκε στον απόηχο του μακελειού της περασμένης Δευτέρας, αλλά και των οργισμένων αντιδράσεων για τη στήριξη που η κυβέρνηση του AKP έχει προσφέρει στο ΙΚ.

Οι διαδηλώσεις ενάντια στη βομβιστική επίθεση στη Σουρούτς, που κόστισε τη ζωή 32 ανθρώπων, συνεχίζονται, όπως και η καταστολή τους, με αποτέλεσμα, μόνο χτες, να τραυματιστούν σε όλη τη χώρα 24 άτομα.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, το «Αναντολού» μετέδωσε ότι οι συνοριοφύλακες στην περιοχή Κίλις, στα σύνορα με τη Συρία, δέχτηκαν πυρά από τη συριακή πλευρά και ανταπέδωσαν. Σκοτώθηκε ένας Τούρκος υπαξιωματικός και δύο λοχίες, ενώ εικάζεται ότι στην άλλη πλευρά (που ελέγχεται από το ΙΚ) σκοτώθηκε ένας τζιχαντιστής.

Επιπλέον, χτες αναφέρθηκε και νέα επίθεση εναντίον αστυνομικών, στο Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να σκοτωθεί και ένας ακόμα να τραυματιστεί. Προχτές, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν μετά από επίθεση για την οποία την ευθύνη ανέλαβε το ΡΚΚ, ως εκδίκηση για την επίθεση της Δευτέρας (σ.σ. τα θύματα ήταν κύρια Κούρδοι), για την οποία η κυβέρνηση κατηγορείται ως συνένοχη.

Οσον αφορά τη διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης, ο ηγέτης του CHP (το οποίο συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το AKP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε σε συνέντευξή του πως θεωρεί «την πιθανότητα πρόωρων εκλογών μεγαλύτερη. Υπάρχουν θετικά βήματα που έχουν γίνει για μια συνεργασία, αλλά, ρεαλιστικά, κάτι τέτοιο έχει αρκετές δυσκολίες».

Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, πως ακόμα και αν το AKP κατορθώσει μετά από εκλογές να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα «αναγκαστεί» να κάνει αλλαγές σε «μέτωπα» όπως η εξωτερική πολιτική. «Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική στη Μέση Ανατολή, τότε η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Γι' αυτό μια συνεργασία είναι η πιο υγιής λύση», εξήγησε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ