Πέμπτη 23 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ

Εχοντας και αυτήν τη φορά τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και προσφεύγοντας ξανά σε διαδικασίες που ξεπερνούν σε ταχύτητα ακόμα και αυτές που προβλέπει η απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέρασε χτες από τη Βουλή με μορφή νομοσχεδίου και τη δεύτερη δόση των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων που συμφώνησε με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, για να διαμορφωθεί το μνημόνιο 3 σε βάρος του λαού.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ένα κείμενο σχεδόν χιλίων σελίδων με τρία άρθρα. Το άρθρο 1 προβλέπει τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το άρθρο 2 την ενσωμάτωση της οδηγίας 2014/59/ΕΕ, ΕΕ L 173 για την «Ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων», ενώ το άρθρο 3 ορίζει την έναρξη ισχύος του νόμου.

Συνοπτικά, το άρθρο 1 περιλαμβάνει σειρά αντιδραστικών διατάξεων, με πιο χαρακτηριστικές αυτές που οδηγούν σε επιτάχυνση της αναγκαστικής εκτέλεσης και των πλειστηριασμών σε όφελος των πιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή των τραπεζών, τις οποίες μάλιστα προτάσσουν έναντι των οφειλών εργαζομένων, ασφαλιστικών ιδρυμάτων κ.ά., καθώς και διατάξεις που προετοιμάζουν το έδαφος για μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στη λαϊκή περιουσία.

Το άρθρο 2 που αφορά τη διάσωση των τραπεζών, ανοίγει το δρόμο να πληρώνουν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις και οι μικροκαταθέτες, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων οργανισμών Τοπικής Διοίκησης, νοσοκομείων, ΑΕΙ κ.ο.κ., ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση αφήνει συνειδητά στο απυρόβλητο τους μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι, με βάση την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, έβγαλαν έξω τις καταθέσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση, τόσο στις Επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια, παρά το γεγονός ότι - με γνώμονα τις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου - το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από όλες τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, κυριάρχησαν και πάλι οι κοκορομαχίες τους πάνω στη διαδικαστικά και σε επιμέρους ζητήματα, ακριβώς για να «θολώσει» η σύγκλισή τους στην αντιλαϊκή ουσία.

Το σκηνικό συμπλήρωναν και οι «διαφωνούντες» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η «Αριστερή Πλατφόρμα» και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι επανέλαβαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο αλλά... στηρίζουν την κυβέρνηση!

Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμενόταν να ολοκληρωθεί μετά τις 2 σήμερα το πρωί, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, ύστερα από το σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία ταυτόχρονα μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος, Θανάση Παφίλη, κατήγγειλε τη διαδικασία του «κατεπείγοντος».

Στην ψηφοφορία αυτή, η οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, επικέντρωνε το «μέτρημα κουκιών» εκ μέρους της κυβέρνησης, για το κατά πόσο δηλαδή θα μειωθούν ή όχι οι απώλειες κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίες καταγράφηκαν στην ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ