Πέμπτη 23 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- «Εχουμε ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση» δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατασκόπευε επί χρόνια (και) τα γερμανικά υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών. Ο Σέφερ ανέφερε την ίδια στιγμή ότι δεν έχει στη διάθεσή του αποδείξεις για την αυθεντικότητα των σχετικών εγγράφων και πρόσθεσε ότι «έχουμε κεφαλαιώδες συμφέρον στην εξωτερική πολιτική (...) να συνεργαζόμαστε με τρόπο (...) εποικοδομητικό με τις ΗΠΑ», ιδιαίτερα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα, καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και χρησιμοποιώντας συνθήματα όπως «Οχι στην πολιτική της δεξιάς». Στις κινητοποιήσεις καλούσε η CGTP, ο γενικός γραμματέας της οποίας τόνισε σε δηλώσεις του ότι «πρέπει να πάρουμε έναν άλλο δρόμο και να αναδιαπραγματευτούμε το χρέος, με τρόπο ώστε να αποδεσμευτούν πόροι για την ανάπτυξη της χώρας».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις Γάλλων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, που αντιδρούν ενάντια στις συνέπειες της πολιτικής που απειλεί τις οικογένειές τους με χρεωκοπία. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκτονώσει την οργή της αγροτιάς με υποσχέσεις για «φορολογική ελάφρυνσή» τους, όταν διακηρυγμένη προτεραιότητά της αποτελεί η συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια, κάτι που αντικειμενικά απειλεί τους αγρότες με εξαθλίωση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Δεκτά με τιμές αρχηγού κράτους έγιναν στη σερβική πρωτεύουσα τα μέλη του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (το συγκροτεί ένας Κροάτης, ένας Σέρβος, ένας μουσουλμάνος Βόσνιος). Μετά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε λόγο για «νέα σελίδα στο κοινό μας μέλλον» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κοινά σχέδια που μπορούν να αναπτυχθούν σε υποδομές, ενέργεια, στρατιωτική βιομηχανία, τουρισμό.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 17%, δήλωσε χτες σε επιχειρηματικό φόρουμ στη Μανίλα ο Κινέζος πρέσβης Ζχάο Ζιανχουά, υποστηρίζοντας ότι η σχέση των δύο χωρών είναι αρκετά ισχυρή και «αυτό μας δίνει ελπίδα για (ακόμα) καλύτερες σχέσεις». Ο ίδιος διέψευσε «σενάρια» για μη συμμετοχή του Κινέζου Προέδρου στην επόμενη Σύνοδο του APEC που θα φιλοξενήσει η Μανίλα, ενώ κάλεσε τη φιλιππινέζικη κυβέρνηση να επιστρέψει στις «διαβουλεύσεις» σχετικά με τις διαφορές που οι δύο χώρες έχουν στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ