Τετάρτη 22 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διπλωματικές επαφές εν μέσω στρατιωτικών ασκήσεων

Ο Ποροσένκο, χτες, ενώ επιθεωρεί ναυτικές ασκήσεις σε λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας
Ο Ποροσένκο, χτες, ενώ επιθεωρεί ναυτικές ασκήσεις σε λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας
ΜΙΝΣΚ - ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Οτι κατέληξαν σε συμφωνία που περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία εξακρίβωσης της απόσυρσης «αρμάτων μάχης και ορισμένων τύπων όπλων διαμετρήματος μικρότερου των 100 χιλιοστών», ανακοίνωσαν οι συμμετέχοντες στη χτεσινή συνάντηση που είχε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, η λεγόμενη «Ομάδα Επαφής» που έχει συγκροτηθεί για την «ουκρανική κρίση». Στην «Ομάδα Επαφής» συμμετέχουν εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης, των πολιτοφυλάκων από το Ντονμπάς, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης (ΟΑΣΕ).

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, που εκτελεί χρέη προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, δήλωσε ότι «υπάρχει πρόοδος σε όλα τα θέματα» αναφερόμενος στις συνεδριάσεις των υπο-ομάδων που έχουν δημιουργηθεί για ανθρωπιστικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα.

«Το "ζήτημα - κλειδί" που αναμένεται το φθινόπωρο θα είναι οι τοπικές εκλογές στην ανατολική Ουκρανία, συμπλήρωσε, αναφερόμενος - σήμερα με το ρεπορτάζ του ρωσικού ΙΤΑR TASS - στη σημασία να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές στους όρους διεξαγωγής των εκλογών». Η ίδια πηγή εμφανίζει τον Ντάτσιτς να επικαλείται την εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις στο Κόσσοβο και να σχολιάζει ότι «η επιτυχία συνίσταται σε μικρά καθημερινά βήματα αντί για λίγα μεγάλα».

Πάντως, η διεξαγωγή των τοπικών εκλογών αποτελεί ήδη ζήτημα έντονων διαφωνιών μεταξύ του Κιέβου και των αρχών των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Το ίδιο συμβαίνει και με το καθεστώς αυτονόμησης των περιοχών του Ντονμπάς, για το οποίο η ουκρανική κυβέρνηση επιταχύνει τις δικές της μεθοδεύσεις έχει εντάξει σε μια ευρύτερη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της αστικής τάξης της χώρας και του κράτους της.

Χτες, ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ξεκαθάρισε ότι «γόνιμη συζήτηση για τη διοργάνωση τοπικών εκλογών στις περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ είναι πιθανό να γίνει (μόνο) αμέσως μόλις υπάρξει καθαρή δήλωση άρνησης των προθέσεων για διεξαγωγή ψευδο-εκλογών στις 18 Οκτώβρη και 1 Νοέμβρη» (ημερομηνίες που οι πολιτοφύλακες έχουν προκηρύξει εκλογές).

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των ευρύτερων διεργασιών είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υποστηρίζοντας ότι με τη σημερινή κατάσταση ο ΟΑΣΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και ότι διάφορα «σχήματα» όπως το «σχήμα της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) θα μπορούσαν να ενταχτούν στη δράση ενός οργανισμού, του ΟΑΣΕ.

Ρωσική αντίδραση για τις ασκήσεις στη δυτική Ουκρανία

Οι διπλωματικές επαφές και άλλες παρεμβάσεις συνεχίζονται, ενώ στο Ντονμπάς είναι καθημερινοί οι βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές και ενώ όλα δείχνουν ότι η ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση που εξελίσσεται στην Ουκρανία είναι πολύ σύνθετη και βαθιά. Ενδεικτικές είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν προχτές στη δυτική Ουκρανία με τη συμμετοχή συνολικά 18 χωρών (μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ), για τις οποίες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «τέτοιες ενέργειες... μπορεί να προκαλέσουν ρήγμα στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας» και «συνιστούν μια προφανή επίδειξη της προκλητικής κατεύθυνσης που έχει λάβει το ΝΑΤΟ με την άνευ όρων υποστήριξή της προς την πολιτική των σημερινών αρχών του Κιέβου».

Χτες, ο ίδιος ο Ποροσένκο επιθεώρησε και ναυτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν στα ανοιχτά της επαρχίας Μαϊκολάιβ, ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο στη Μαύρη θάλασσα. Η άσκηση γίνεται κάθε χώρα και φέτος εντάχτηκε στην προσπάθεια «ανοικοδόμησης» του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ