Τετάρτη 22 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Πορεία ολοταχώς για το τρίτο μνημόνιο

Με «κλειδωμένο» τον «οδικό χάρτη» για τη διαμόρφωση του τρίτου στη σειρά μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης, συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την τρόικα (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), τα κλιμάκια της οποίας επανέρχονται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Στην ατζέντα της «αξιολόγησης» βρίσκεται η κατάσταση της οικονομίας, η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ζητήματα τα οποία με τη σειρά τους έρχονται να συνδιαμορφώσουν το εύρος της βίαιης «δημοσιονομικής προσαρμογής», σε συνδυασμό με τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Μάλιστα, ως καταληκτική ημερομηνία για το τριετές μνημόνιο (2015-2018) προσδιορίζεται η 20ή Αυγούστου, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη.

Ως πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία θεωρείται η ολοκλήρωση - στην πράξη πλέον - των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, όπως:

  • Οι μαζικές ανατιμήσεις του ΦΠΑ στα εμπορεύματα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Οι οριζόντιες περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, μέσω της αύξησης των καταβαλλόμενων εισφορών.
  • Τα μέτρα «ανάκαμψης και εξυγίανσης» των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ομολογεί ότι οι νομοθετικές διατάξεις για το συνταξιοδοτικό (αυξήσεις ορίων ηλικίας, απογείωση του «πέναλτι» για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κ.ά.) «μετατέθηκαν για αργότερα» και μάλιστα «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς». Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα προωθηθούν και οι διατάξεις για τη φοροεξουθένωση των φτωχών αγροτών, οι οποίες περιγράφονται ρητά στην πρόταση που κατέθεσε η συγκυβέρνηση στους «θεσμούς» της τρόικας.

Για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα προϊδέασε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να παράσχουν «ελάφρυνση» χρέους, αρκεί η κυβέρνηση της χώρας να μπορεί να εκπληρώσει τους όρους του τρίτου «πακέτου διάσωσης». «Εχουμε συμφωνήσει να χαλαρώσουμε το βάρος των επιτοκίων, να επιμηκύνουμε την ωρίμανση του χρέους. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει όταν έρθει η ώρα, μετά τη διαπραγμάτευση ενός καλού προγράμματος ανάπτυξης και αρωγής», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο «κουρέματος», λέγοντας ότι «υπάρχει αντίσταση σε όλη την Ευρώπη στο να γίνει ένα κούρεμα».

Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Standard and Poor's» προχώρησε χτες στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού κράτους, ωστόσο διατήρησε αμετάβλητη τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση. Ως λόγος αναφέρεται η απόφαση του Γιούρογκρουπ για χορήγηση τριετούς δανειακού προγράμματος μέσω του ESM, αλλά και η απόφαση για το δάνειο-«γέφυρα» ύψους 7,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ