Τετάρτη 22 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Πιέζει για επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων με Τσίπρα πρωθυπουργό

Ρόλο επιταχυντή στην εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων διεκδικεί σταθερά το Ποτάμι.

Σε αυτήν τη βάση, ο επικεφαλής του, Στ. Θεοδωράκης, κατέθεσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, επτά προτάσεις προς την κυβέρνηση και τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της Ελλάδας στη Ζώνη του Ευρώ και να αναθερμανθεί η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία:

«Να αποφύγουμε τις εκλογές μέχρι την πλήρη σταθεροποίηση της χώρας. Να αλλάξει συναινετικά η πρόεδρος της Βουλής (...) Να σταματήσει η κυβέρνηση τις μονομερείς ενέργειες στο Δημόσιο και την Παιδεία. Να δημοσιοποιήσει ο κ. Τσίπρας τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο, (...) Να υπάρξει άπλετο φως και πληροφόρηση για το πλάνο της δραχμής που επεξεργάστηκαν απ' ό,τι φαίνεται στελέχη της κυβέρνησης. Να εκπονηθεί μέσα στον Αύγουστο ένα σχέδιο δράσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές. Να συζητήσουμε ειλικρινά και ανοικτά τον νέο εκλογικό νόμο με γνώμονα την κατάργηση του παράλογου μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα». Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, παρουσίασε ως σύνθημα του Ποταμιού το «Οχι άλλα μνημόνια χωρίς μεγάλες αλλαγές, χωρίς μεταρρυθμίσεις».

Με πρωθυπουργό Τσίπρα

Ζητώντας, ουσιαστικά, αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα από την παρούσα Βουλή και με τον Τσίπρα πρωθυπουργό πρόσθεσε: «Τολμάμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι η χώρα δεν αντέχει αλλαγή Πρωθυπουργού. Ελπίζουμε ο κ. Τσίπρας να επιμείνει στη φιλοευρωπαϊκή στροφή που έκανε αλλά στην πορεία θα συγκρουστούμε με όσα αντιμεταρρυθμιστικά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να δώσουμε μια μάχη σταθεροποίησης της χώρας και αυτό δεν το κάνεις αν πριονίζεις την καρέκλα του Πρωθυπουργού».

Επίσης: «Τα προβλήματα της χώρας είναι πολλά για τις πλάτες ενός κόμματος. Θα έπρεπε (σ.σ: ο πρωθυπουργός) να είχε επιχειρήσει να βρει ανθρώπους από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα».

Διαφημίζοντας την τέτοια χρησιμότητα του κόμματός του σημείωσε: «Ολα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταρρυθμιστική καρδιά. Δεν μπορεί να πάει τη χώρα σε αλλαγές. Το Ποτάμι είναι η καινούρια, ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική δύναμη και σε καμία περίπτωση μια άγονη αντιπολιτευτική δύναμη».

Και ακόμα: «Το Ποτάμι λέει πως για να κυβερνηθεί η χώρα χρειάζεται μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν εργαστεί και προσφέρει αποδεδειγμένα. Πρέπει να υπάρχει ένας μικρός κατάλογος στόχων και ένα σύστημα ως προς το πώς θα επιτευχθούν. Εμείς έχουμε και τα πρόσωπα να υποδείξουμε και τους στόχους, αλλά η πρωτοβουλία είναι του πρωθυπουργού (...) Εμείς λέμε: ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση και να κυβερνήσει».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «δεν θα ψηφίζουμε ό,τι φέρνει ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή. Θα ψηφίζουμε τις δεσμεύσεις του Αλ. Τσίπρα στους "θεσμούς". (...) Δεν θα στηρίξουμε όμως άλλες αποφάσεις μιας κυβέρνησης που δεν έχει πλειοψηφία. Θα συγκρουστούμε για παράδειγμα μαζί τους για την Παιδεία, για τη Δημόσια Διοίκηση κ.ο.κ.».

Για τον εκλογικό νόμο πρότεινε: «Να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών. Μπορούμε να κάνουμε μια διαφορετική κατανομή των εδρών. Το πρώτο κόμμα λοιπόν πρέπει να έχει ένα προβάδισμα. Είχα προτείνει να υπάρχει μπόνους μίας έδρα ανά 1% (σ.σ: αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, αν το πρώτο κόμμα πάρει 35% να έχει συν 35 έδρες «μπόνους») ... Προτείνουμε να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο νέος εκλογικός νόμος και αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Τέλος, προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει ακόμη διαλυθεί αφού υπάρχουν στην Ευρώπη αρκετοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι υπουργοί Οικονομικών, που θέλουν να φύγει από την Ευρωζώνη και το ευρώ η Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ