Τετάρτη 22 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στα χαρτιά τα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια

Στην πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή ενός εμποροϋπαλλήλου στο εμπορικό κατάστημα μουσικών ειδών «Λιόλιος» την περασμένη Δευτέρα, αλλά και στο περιστατικό βραχυκλώματος στο εργοστάσιο τροφίμων «Εδεσμα», που προκάλεσε υλικές ζημιές αλλά και αναθυμιάσεις κάτω από τις οποίες αναγκάστηκαν να πιάσουν δουλειά οι εργαζόμενοι, αναφέρεται η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας τους κινδύνους που αυξάνονται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης σημειώνει: «Εγκληματική είναι η ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής συγκυβέρνησης, διότι, παρά τα Προεδρικά Διατάγματα, τους νόμους, τις κοινοτικές οδηγίες που συνθέτουν το νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, αυτά όχι μόνο δεν εφαρμόζονται αλλά σκοπίμως απαξιώνονται, δημιουργώντας μια δραματική και επικίνδυνη κατάσταση σε γιαπιά, εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς συνολικά. Ετσι "λύνουν" τα χέρια των εργοδοτών στο να εντείνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αρνούμενοι να πάρουν ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γιατί έχουν "κόστος" και βέβαια δεν ανέχονται έστω και στο ελάχιστο μείωση των κερδών τους. Τα εγκλήματα συνεχίζονται όπως το χτεσινό συμβάν στην επιχείρηση "ΛΙΟΛΙΟΣ" και σήμερα στο εργοστάσιο "ΕΔΕΣΜΑ" στη Θεσσαλονίκη». Καλεί την κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς «να αποδώσουν άμεσα τις ευθύνες εκεί όπου ανήκουν και να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη ζωή και την υγεία όλων των εργαζομένων παντού».

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο κατάστημα μουσικών ειδών όπου εργαζόταν, εκφράζει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. «Αυτή η τραγωδία αναδεικνύει την αναγκαιότητα που υπάρχει για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας, για όλες τις περιπτώσεις, στα εμπορικά καταστήματα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες «να διερευνήσουν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς, τα μέτρα πυρασφάλειας που υπήρχαν στο κατάστημα και να αποδοθούν οι ευθύνες εφόσον υπάρχουν». Επίσης, ζητά να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα εμπορικά καταστήματα για τα μέτρα ασφάλειας που υπάρχουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ