Κυριακή 19 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πλασιέ πολιτικής ευρω-ατλαντικής κοπής...

Παίζοντας το «χαρτί» του «πιο παλιού μέλους της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και του κράτους που έχει «οργανώσει τις δύο τελευταίες διευρύνσεις της ΕΕ, προς τις σκανδιναβικές χώρες και την Αυστρία και προς τις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης», ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θέλησε να κλέψει λίγη από τη «λάμψη» αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως η Βικτόρια Νούλαντ, περιοδεύοντας και αυτός το ίδιο διάστημα στις ακόλουθες τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Η προσπάθειά του να αποδείξει τη χρησιμότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποδυόμενος τον «τελάλη» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κάθε άλλο παρά πέρασε απαρατήρητη, αφού οι δηλώσεις του ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο ουσιαστικά συνιστούν μία «ντε φάκτο» αναγνώριση από την Ελλάδα (η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό που οι προηγούμενες ήθελαν να κάνουν αλλά κρατούσαν τα προσχήματα, ως γνήσια αστική κυβέρνηση με ευρωατλαντική πολιτική), δημιουργώντας «αναταράξεις» στις ελληνο-σερβικές σχέσεις. Το Βελιγράδι, μάλιστα, δεν έκρυψε την ενόχλησή του, εκφράζοντας σε ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών την ελπίδα πως «παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται, η Ελλάδα δε θα αναθεωρήσει τη στάση για μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου».

Στην Αλβανία πάλι, η περιοδεία Κοτζιά κινήθηκε στο φόντο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Βόρειο Ιόνιο, της υπόθεσης των «τσάμηδων» και της φιλοδοξίας της αλβανικής αστικής τάξης για ένταξη στην ΕΕ. «Θέλουμε» είπε «να είμαστε δημιουργικοί στη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ... Ο,τι συμβαίνει στα Βαλκάνια πρέπει να συμπεριλάβει και την Αλβανία, είτε αυτό είναι ενεργειακή ασφάλεια, είτε είναι νέες γραμμές επικοινωνίας και συγκοινωνίας». Δεν μπόρεσε ωστόσο να κρύψει τις διμερείς διαφορές πάνω στην ελληνο-αλβανική συμφωνία του 2009 για την ΑΟΖ, τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, και την «οικονομική εκμετάλλευση της θάλασσας».

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο Ελληνας υπουργός πρόσφερε «στήριξη» στο στόχο της αστικής τάξης της χώρας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τα άλλα «καλά» που πρόσφεραν οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ, στους λαούς της περιοχής, που σήμερα στενάζουν από την τεράστια φτώχεια και ανεργία της «ειρήνης» των καπιταλιστών για τον υπουργό ήταν προφανώς είτε «λεπτομέρειες», ή «δεδομένα»...

Ουσιαστικά ο Ν. Κοτζιάς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, πασχίζει να το «παίξει» για την Ελλάδα, βαλκάνιο κράτος αφεντικό στα υπόλοιπα, σε όφελος της αστικής τάξης που σημειωτέον έχει μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ