Παρασκευή 17 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΡΗΤΗ
Πείρα από τη δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις του στο νησί

Από την κινητοποίηση στη βάση της Σούδας, στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ το 2013
Από την κινητοποίηση στη βάση της Σούδας, στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ το 2013
Το προηγούμενο διάστημα, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Κρήτη, καθώς και πολλοί μαζικοί φορείς του νησιού, μέσα από τους οποίους δραστηριοποιούνται μέλη και οπαδοί του Κόμματος, ανέπτυξαν αγώνες ενάντια στη δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και την αξιοποίηση της βάσης της Σούδας ως βασικό ορμητήριο για τα δολοφονικά σχέδια της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας.

Η αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα, η μεγαλύτερη της Ανατολικής Μεσογείου, έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στις επεμβάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχους τους και στους δύο πολέμους στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στη Λιβύη και αλλού.

«Στο φουλ» η δραστηριότητα των ΝΑΤΟικών...

Σήμερα, με κυβέρνηση... «πρώτη φορά αριστερά», έχουμε πρωτοφανή δραστηριότητα, με συνεχείς ασκήσεις και επισκέψεις των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, με τη βάση της Σούδας να χρησιμοποιείται ως κορυφαίο επιχειρησιακό κέντρο για τις νέες επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά των τζιχαντιστών», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και το νησί μας και τη βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη συνεκπαίδευση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ και Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 25 Μάη στη Σούδα, στα πλαίσια της πολυεθνικής άσκησης «Φοίνιξ Εξπρές 2015» στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής - Ανατολικής Μεσογείου.

Τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ πρωτοστατούν μέσα στους μαζικούς φορείς, για να εκφράζεται πολύμορφα η λαϊκή αντίθεση στις βάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ πρωτοστατούν μέσα στους μαζικούς φορείς, για να εκφράζεται πολύμορφα η λαϊκή αντίθεση στις βάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Συνεχείς, εξάλλου, είναι οι επισκέψεις υπουργών Αμερικάνων, Ισραηλινών και άλλων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, οι δραστηριότητες με συσκέψεις, συνέδρια, ασκήσεις στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που λειτουργεί στη Σούδα.

...με κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά»

Η ελληνική κυβέρνηση συμβάλλει σε αυτήν την επικίνδυνη κατεύθυνση, με την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για λογαριασμό των επιδιώξεων του εγχώριου κεφαλαίου να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Κρήτη είναι ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο...». Με αυτή τη φράση, ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη, για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά επίσημη δήλωση υπουργού - αποτύπωσε χαρακτηριστικά τις σχετικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και της εγχώριας αστικής τάξης. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υποσχεθεί την ίδρυση νέας μονάδας της λυκοσυμμαχίας στην Κρήτη, όπως επίσης και ότι «οι ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Σούδα, στο νομό Χανίων, παραμένουν και επεκτείνονται».

Χαρακτηριστικό ως προς το τελευταίο είναι ότι ήδη πραγματοποιούνται μεγάλης έκτασης έργα, εκσυγχρονισμού και επέκτασης στην αεροπορική και ηλεκτρονική βάση στο Μουζουρά, όπως και στη ναυτική βάση στο Μαράθι.

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι ένα από τα κύρια σημεία τριβής στα αντιλαϊκά παζάρια με τους «θεσμούς» της τρόικας ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δαπανά κάτι παραπάνω από το 2,7% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ!

Μόνο αρνητικά αποτελέσματα για το λαό

Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, στα πλαίσια της γεωστρατηγικής αναβάθμισης που επιδιώκει η εγχώρια αστική τάξη, μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχουν για το λαό. Από τη μία, την τοποθέτηση της χώρας μας στο «μάτι του κυκλώνα» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις και έκθεσης στα αντίποινα που ενδεχομένως υπάρξουν, την ίδια ώρα που ο λαός «ματώνει» και για τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες.

Ταυτόχρονα, η εμπλοκή σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σημαίνει και τη συμβολή στις τραγικές συνέπειες για τους λαούς των περιοχών που βρίσκονται στο κέντρο των επιχειρήσεων και την αύξηση της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων εξαθλιωμένων εργαζομένων.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, η βάση της Σούδας, εδώ και χρόνια, στην κυριολεξία σκοτώνει το λαό της Κρήτης. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από τη δραστηριότητα των ΝΑΤΟικών βάσεων στο νομό. Σοβαρά επεισόδια δημιουργούνται κατά καιρούς και από ΝΑΤΟικούς στρατιώτες, που συμπεριφέρονται ως επικυρίαρχοι στο νησί. Σοβαρά προβλήματα, επίσης, δημιουργούν οι πτήσεις των αμερικανοΝΑΤΟικών αεροσκαφών στη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου των Χανίων.

Απάντηση από τους κομμουνιστές με πολύμορφη δραστηριότητα

Οι κομμουνιστές της Κρήτης, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όλο το προηγούμενο διάστημα - όπως η πανελλαδική κινητοποίηση στα πλαίσια του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ το 2013, κινητοποιήσεις του Κόμματος ενάντια σε επισκέψεις ΝΑΤΟικών υπουργών, πρεσβευτών, διάφορες «αγαθοεργίες» Αμερικάνων πεζοναυτών (καθαρισμούς πάρκων, δωρεές υλικών σε σχολεία, επισκέψεις σε δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες κ.ά.), που στόχο έχουν να αμβλύνουν τη συνείδηση του κρητικού λαού απέναντι στο εγκληματικό τους πρόσωπο - ανέδειξαν το ρόλο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, αλλά και το ρόλο και τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Απάντησαν αποφασιστικά στα ψευτοϊδεολογήματα ότι δήθεν η παρουσία της βάσης στο νησί μάς εξασφαλίζει την ασφάλειά μας, φέρνει τουρισμό και χρήμα.

Τα στελέχη, τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ, μέσα από τη δράση τους στους μαζικούς φορείς, μπαίνουν μπροστά στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Κορυφαία στιγμή το προηγούμενο διάστημα ήταν το Μάη, όταν με αποφάσεις τους, 46 μαζικοί φορείς του λαού και της νεολαίας του νησιού προχώρησαν σε μαζική εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και στην παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση στις 24 Μάη, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης.

Το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν κι άλλες δραστηριότητες στα Χανιά, όπως το διεθνές Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης των χωρών της Μεσογείου και κινητοποίηση στη βάση με παρουσία δεκάδων φορέων του νησιού και αντιπροσώπων των χωρών που συμμετείχαν στο Συνέδριο.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, η 4η τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας, με αντικείμενο την παρουσία και το ρόλο των ΝΑΤΟικών βάσεων στις χώρες αυτές.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης της Ανατολικής Μεσογείου και των χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου, υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, με αφορμή τις επεμβάσεις σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, στα Βαλκάνια.

Τέλος, στα πλαίσια της καλύτερης παρέμβασης στη νεολαία του νησιού, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές δασκάλους, καθηγητές, γονείς και τους ΚΝίτες μαθητές, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα σχολεία του νησιού, με αφορμή την πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ για έκθεση ζωγραφικής με θέμα τη διαφορά ανάμεσα στην ιμπεριαλιστική ειρήνη των καπιταλιστών και την πραγματική ειρήνη προς όφελος του λαού. Η αντιμετώπιση από τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς ήταν θερμή και οι συμμετοχές πολλές.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org