Παρασκευή 17 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η χρηματοδότηση των τραπεζών

Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης κατά 900 εκατ. ευρώ προς τους ελληνικούς τραπεζικούς Ομίλους προχώρησε στη χτεσινή συνεδρίασή του το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ το νέο όριο μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), διαμορφώνεται στα 89,5 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, εμφανίστηκε κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη (...). Το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ελάφρυνσης του χρέους εντός του νομικού, θεσμικού πλαισίου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τόνισε ότι εγείρονται ερωτήματα για την μακροπρόθεσμη προοπτική, καθώς η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα δεχθεί πιέσεις εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, εκτίμησε ότι τα 25 δισ. ευρώ τα οποία προβλέπει το νέο μνημόνιο να διατεθούν για τις τράπεζες, επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Ο Μ. Ντράγκι ανέφερε ακόμη ότι η ΕΚΤ υπερκάλυπτε πάντα τις εκροές καταθέσεων, λέγοντας ότι τον Ιούνη οι εκροές των καταθέσεων ξεπέρασαν τα 8,1 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ανήλθε τον ίδιο μήνα στα 10,3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, πηγές της Ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», επισημαίνουν ότι η διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος «δεν θα είναι εύκολη υπόθεση». Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι τραπεζικοί όμιλοι ετοιμάζουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης, στα οποία, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται και οι πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών τους.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε νέα παράταση στο καθεστώς της «τραπεζικής αργίας», μέχρι την Κυριακή 19/7. Σταδιακή άρση των «κεφαλαιακών ελέγχων» αναμένεται από την ερχόμενη βδομάδα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δ. Μάρδα, εξετάζεται από τη Δευτέρα να ανοίξουν όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών. Παράλληλα, το πιστωτικό όριο θα παραμείνει αμετάβλητο (60 ευρώ τη μέρα), ωστόσο -στο βαθμό που κάποια μέρα δε γίνεται χρήση του- αυτό θα μπορεί να μετακυλίεται στις αναλήψεις της επόμενης μέρας, που μπορεί να φτάσουν στα 120 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ