Παρασκευή 17 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αναγκαία η τήρηση απομαγνητοφωνημένων πρακτικών

Το ζήτημα της τήρησης απομαγνητοφωνημένων πρακτικών έθεσε χτες, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, γι' ακόμη μια φορά, σύσσωμη η Πολιτική Αγωγή, αίτημα που είχε απορριφθεί με προηγούμενη προπαρασκευαστική απόφαση του δικαστηρίου. Η Πολιτική Αγωγή τόνισε ότι μέσω αυτού του τρόπου τήρησης των πρακτικών, αντικειμενικά ωφελείται η διερεύνηση και ανακάλυψη της αλήθειας, το δικαστήριο, η Πολιτική Αγωγή και οι κατηγορούμενοι. «Δεν μπορεί σε μια ιστορική δίκη, ποινικά και πολιτικά, να μην αξιοποιείται η τεχνολογία». «Να θέσει το δικαστήριο το θέμα της διάθεσης της υλικοτεχνικής υποδομής από το υπουργείο Δικαιοσύνης κι ας απορριφθεί για οικονομικούς λόγους» ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τους συνηγόρους.

Πάντως, η εισαγγελέας Α. Οικονόμου επανέλαβε ότι δεν είναι απαραίτητη η απομαγνητοφώνηση. Να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι έθεσαν το θέμα, γιατί στην προηγούμενη δικάσιμο παραβιάστηκε η βασική αρχή της ποινικής δίκης, που είναι η προφορικότητα της διαδικασίας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο συνήγορος του χρυσαυγίτη Ι. Αγγου, Γ. Σωτηρόπουλος, είχε ισχυριστεί προφορικώς, κατά την ανάπτυξη ένστασης, ότι «μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές, είναι όμως μέλη του ιδίου κόμματος», ωστόσο κάτω από την πίεση συνηγόρων της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, δεν είχε καταθέσει την ένσταση εγγράφως στο δικαστήριο. Αυτό είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες και την αποχώρηση της Πολιτικής Αγωγής. Τελικώς, καταγράφηκε στα πρακτικά, κατά τη χτεσινή διαδικασία, με πρωτοβουλία της προέδρου του δικαστηρίου. Η Μ. Λεπενιώτη διευκρίνισε, όμως, πως τα πρακτικά συντάσσονται συνοπτικά από το γραμματέα και πως το δικαστήριο επιφυλάσσεται να αποφανθεί γενικά επί του θέματος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την τήρηση απομαγνητοφωνημένων πρακτικών, ήρθε ακόμα ένα επεισόδιο που επιβεβαιώνει «του λόγου το αληθές». Ο συνήγορος υπεράσπισης του χρυσαυγίτη Αναδιώτη, κ. Κοντοβαζενίτης, προκλήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου να πει αν έχει αναπτύξει τους ισχυρισμούς του και τους ανακάλεσε και αυτός, όπως ο συνήγορος του Ι. Αγγου!

Κατά τ' άλλα, η δίκη... αναλώθηκε, γι' ακόμη μια φορά, στην ανάγνωση κατά γράμμα, στην πραγματικότητα, των ενστάσεων των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών, ηγετικής ομάδας και στελεχών, που ζητούν την ακυρότητα της προδικασίας, την ακυρότητα των ποινικών διώξεων κ.λπ. Ενδεικτικό του γενικότερου σκεπτικού είναι ότι οι συνήγοροι, κυρίως της ηγετικής ομάδας, μίλησαν πάλι «για πολιτικές διώξεις».

Τέλος, προκλητική ήταν η τοποθέτηση της υπεράσπισης του χρυσαυγίτη Θ. Μαρία, κατηγορούμενου για απόπειρα δολοφονίας κατά την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων στο Πέραμα. Η συνήγορος Κ. Πούλια ζήτησε να συνταχθεί - στην παρούσα φάση - ιατροδικαστική έκθεση, από την οποία να προκύπτει το είδος, η έκταση και η ένταση των χτυπημάτων που δέχτηκε το θύμα, ενώ ζήτησε να μάθει αν είχε άδεια παραμονής στην Ελλάδα. «Αν αλλοδαπός έχει τη δυνατότητα να λάβει άδεια παραμονής, μόνο και μόνο γιατί έχει προβεί σε μία τέτοια καταγγελία, θα ήθελα να το ξέρω» ανέφερε!

Τι είπε, δηλαδή, η εν λόγω συνήγορος; Οτι ο Αιγύπτιος ψαράς κάλεσε το τάγμα εφόδου να του επιτεθεί αλύπητα με ρόπαλα, ξύλα, καδρόνια και σιδερένιους λοστούς, για να νοσηλευτεί στον «Ευαγγελισμό» και στο «Τζάνειο» με βαριά τραύματα, ώστε να πάρει άδεια παραμονής σαν θύμα ρατσιστικού εγκλήματος! Για την ιστορία, στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου εργάζονται αρκετοί μετανάστες ψαράδες, κυρίως αιγυπτιακής καταγωγής. Οι αλιεργάτες που έρχονται να εργαστούν στα ψαροκάικα, παίρνουν ειδική άδεια διαμονής, με βάση διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ