Πέμπτη 16 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Κακό το μνημόνιο, αλλά... καλύτερο απ' τα προηγούμενα

Icon

Την εικόνα μιας κυβέρνησης που πάλεψε για τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τελικά υπέκυψε στον εκβιασμό των αντιπάλων της, φιλοτέχνησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του χτες βράδυ στη Βουλή, ο οποίος μάλιστα δήλωσε και «περήφανος» τη στιγμή που φέρνει το νέο μνημόνιο!

«Αυτούς τους πέντε μήνες δώσαμε έναν σκληρό αγώνα και προσωπικά, αναλαμβάνω τις ευθύνες και δεν δραπετεύω, αισθάνομαι περήφανος διότι με αυταπάρνηση δώσαμε τη μάχη για το δίκιο του λαού, άνιση, δύσκολη, απέναντι όχι απλά στα κατεστημένα συμφέροντα εντός της χώρας που απ' την πρώτη στιγμή είχαν στόχο να σαμποτάρουν την προσπάθεια (...) τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους, με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», υποστήριξε, όταν στην πραγματικότητα η μάχη που έδωσε αφορούσε τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, σε ένα παζάρι όπου εξαρχής είναι δεδομένη η παραπέρα σφαγή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ακόμα ότι η αντιπαράθεση στην ΕΕ γίνεται ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν να επιβληθεί το δίκιο του ισχυρού, των τραπεζών, που λένε ότι είναι μονόδρομος η πολιτική της λιτότητας, κι απ' την άλλη οι δυνάμεις που αγωνίζονται τάχα να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες... της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Βεβαίως, τέτοιες αξίες δεν είχε ποτέ η ΕΕ που συγκροτήθηκε ως ένωση καπιταλιστικών κρατών για την προάσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων τους, ενώ οι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται σήμερα εκκινούν ακριβώς απ' την προσπάθεια κάθε κράτους - μέλους να υπερασπίσει τα συμφέροντα της δικής του αστικής τάξης.

Απέναντι στο λαό που χειμάζεται ο Αλ. Τσίπρας πρόταξε ανέξοδες υποσχέσεις ότι η κυβέρνησή του θα τα κάνει αλλιώς, γιατί τάχα τον νοιάζεται, ότι θα προσπαθήσει να στηρίξει τους ανθρώπους του μόχθου απ' τις συνέπειες των μέτρων που η ίδια θα εφαρμόζει και ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω απ' τη δέσμευση «να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δίκιο του εργαζόμενου λαού», το οποίο κατακρεουργείται απ' το μνημόνιο που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Μίλησε ακόμα με «ταξικούς όρους» για τον αντίπαλο που βρίσκεται εντός, υποδεικνύοντας όχι τους καπιταλιστές που κρατάνε στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, αλλά τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή, τους συνήθεις δηλαδή ύποπτους στους οποίους φορτώνονται τα «σπασμένα» της ίδιας της εξουσίας του κεφαλαίου.

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε ξανά την κοινοβουλευτική του ομάδα να μην επιβεβαιώσει τα σχέδια των αντιπάλων τους που επιδιώκουν, όπως ισχυρίστηκε, να αποτελέσει η κυβέρνηση παρένθεση. Να μην συνταχτούν με το σχέδιο Σόιμπλε, όπως είπε, για συναινετική έξοδο απ' το ευρώ. «Σε ό,τι με αφορά είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω απ' την ευθύνη αλλά και που οικειοθελώς θα προσχωρήσω στο σχέδιο των αντιπάλων, στο να διευκολύνω το σχέδιο απομάκρυνσης της κυβέρνησης», κατέληξε.

Σαν «υποχώρηση» και αναγκαίο «ελιγμό», στο πλαίσιο μιας μάχης που τάχα συνεχίζεται υπέρ του λαού (!) παρουσίασε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, τη συμφωνία με τους «θεσμούς» της τρόικας και το βαρύ για το λαό περιεχόμενό της, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι οι συνέπειες θα ...διορθωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Παραπέρα, αναπαρήγαγε το αφήγημα του εκβιασμού που επικαλείται σαν άλλοθι η κυβέρνηση για την υπογραφή της κάτω από τη συμφωνία για το νέο μνημόνιο: «Πρόκειται για μια συμφωνία δύσκολη, όλοι γνωρίζουμε τη συγκυρία, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς μέσα στην οποία έγινε».

Ο Δ. Βίτσας αρνήθηκε να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, υπερασπίστηκε όμως την ανάγκη υπερψήφισής του! Οπως είπε, υπάρχουν σκληρά μέτρα σ' αυτό, αλλά «δεν χρειάζεται να απολογούμαστε (!), σε έναν πόλεμο κάνουμε υποχωρήσεις και ελιγμούς»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρονιάτικος απολογισμός - αναφορά στην αστική τάξη(26/1/2016)
Μαχητικός λαϊκός αγώνας κόντρα στο κυβερνητικό ρεσιτάλ κοροϊδίας(26/1/2016)
«Αμπαλάρουν» νέες κάλπ(η)κες ελπίδες για χειραγώγηση του λαού(27/8/2015)
Κονταίνει την πραγματικότητα στα μέτρα του(2/5/2014)
Αντιγράφει τα αστικά κόμματα στην κοροϊδία του λαού(26/2/2013)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org