Τετάρτη 15 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
24ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Οι μόνες θυσίες που έχουνε αξία είναι στον αγώνα για άλλη εξουσία»

Γνώση της ηρωικής ιστορίας του λαού, εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του και αποφασιστικότητα για τους αγώνες τού «σήμερα». Με όλα τα παραπάνω εφοδιάστηκαν οι χιλιάδες νέοι και νέες που πήραν μέρος στο 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Σημεία αναφοράς στις φετινές εκδηλώσεις, δύο μέρη - σύμβολα των αγώνων και των θυσιών των κομμουνιστών: Η Ακροναυπλία, που λειτούργησε ως στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων από το 1937, με την αστική τάξη να φυλακίζει εκεί τα πιο διαλεχτά στελέχη του ΚΚΕ, επιδιώκοντας το τσάκισμά του. Το Εκτακτο Στρατοδικείο - «θανατοδικείο» της Τρίπολης, που στα χρόνια της λειτουργίας του (1947 - 1949) εξέδωσε 370 θανατικές καταδίκες και «μοίρασε» ποινές φυλάκισης ίσες με έξι χιλιετίες, σε στελέχη και μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, σε αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού, ακόμα και σε ανθρώπους που τους πρόσφεραν τη βοήθειά τους.

«Οι μόνες θυσίες που έχουνε αξία είναι στον αγώνα για άλλη εξουσία». Το σύνθημα που φώναξαν χιλιάδες νέοι στην κορύφωση του Διημέρου, στην εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στην Τρίπολη, δείχνει πόσο στέρεη είναι η γέφυρα που ενώνει το χτες με το σήμερα και το αύριο. Οι αμέτρητες θυσίες που καταβλήθηκαν για το δίκιο του λαού είναι λίπασμα που δυναμώνει τους σημερινούς αγώνες, είναι μοχλός κινητήριος που ωθεί τη νεολαία να πάρει τη σκυτάλη, να λάβει τη θέση της στο μέτωπο των δυνάμεων που θα παλέψουν για την ανατροπή, κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας και της υποταγής στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Με τα ίδια «υλικά» σε πιο σύνθετες συνθήκες


Καλωσορίζοντας τους χιλιάδες νέους στην κατασκήνωση του 24ου Διημέρου το βράδυ της Παρασκευής, ο Τάσος Αντωνίου, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στη συγκυρία μέσα στην οποία οργανώθηκε το φετινό Διήμερο, καθώς συνέπεσε με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των «θεσμών» σε συμφωνία - σφαγή για το λαό. Ετσι, το Διήμερο φτιάχτηκε και φέτος με τα ίδια «υλικά» της εθελοντικής προσφοράς και της συλλογικής δουλειάς, μέσα όμως σε πιο σύνθετες συνθήκες, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, της αδιάκοπης συμβολής των μελών και των φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στις μάχες στο πλευρό του Κόμματος.

«Αλλο ένα διήμερο ίδιο με τα άλλα, φτιαγμένο με την εθελοντική δουλειά και το μεράκι των συντρόφων και φίλων της ΚΝΕ. Αλλο ένα διήμερο που όμως φέτος, πέρα από το σημαντικό ιστορικό του περιεχόμενο, τη γνώση της Ιστορίας των αλύγιστων, των πρωτοπόρων της ταξικής πάλης, έχει μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη σημασία, μιας και γίνεται μέσα σε έντονες συνθήκες, πραγματικά "πυκνές" που λένε και οι δημοσιογράφοι τους», ανέφερε ο Τάσος Αντωνίου. Στη συνέχεια, κάλεσε το λαό να μη μείνει στη γωνία, τη νεολαία να μη γίνει κομπάρσος, αλλά να βάλουν με τους αγώνες τους την υπογραφή τους στις εξελίξεις: «Καλούμε σε ετοιμότητα. Οι αντιθέσεις τους είναι μεγάλες, είτε τα βρουν, είτε υπάρξει εμπλοκή και Grexit θα την πληρώσει ο λαός μας, εμείς, οι νέοι πρώτα πρώτα. Τώρα είναι η ώρα να πει ο λαός μας ένα μεγάλο "όχι" σε νέο βάρβαρο μνημόνιο - "όχι" στη χρεοκοπία του λαού».


Ακριβώς στο πνεύμα αυτό, η ΚΝΕ έστειλε μήνυμα αντίστασης από το βράχο της Ακροναυπλίας με το πανό που κρέμασε την επόμενη μέρα. «Οχι στη νέα σφαγή. Ξεσηκωμός», διαμήνυσε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή που έδωσε το «πράσινο φως» για τη νέα βάρβαρη επίθεση στη ζωή του λαού και της νεολαίας.

«Το ίδιο το Διήμερό μας είναι μια μεγάλη, μαχητική, νεολαιίστικη απάντηση στα σχέδιά τους», εξήγησε ο Τ. Αντωνίου και συνέχισε: «Εμείς που είμαστε σήμερα εδώ αλλά και όσοι δεν είναι γιατί διαδήλωσαν σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) και για λογαριασμό μας σε όλη την Ελλάδα, στέλνουμε μήνυμα ότι δε θα λυγίσουμε, δε θα συνηθίσουμε ούτε να μας τρομοκρατούν, ούτε να μας τάζουν έναν όμορφο και ανθρώπινο καπιταλισμό. Δεν θα συνηθίσουμε σε μια μίζερη ζωή, έχουμε όνειρα να πραγματοποιήσουμε, έχουμε μυαλό και χέρια για να τους τσακίσουμε.

Δεν τους χαρίζουμε τη ζωή μας

Στέλνουμε μήνυμα: Η γενιά μας, αυτή η γενιά που σήμερα μπορεί να φοβάται, καμιά φορά να απογοητεύεται και να κλείνεται σπίτι, αυτή η γενιά θα βάλει στη φωτιά το κεφάλι της. Σε κάθε χώρο δουλειάς, κατάρτισης και εκπαίδευσης θα στήσει μαχητικό πυρήνα που θα σαρώσει συμφωνίες, μνημόνια και αφεντικά. Δεν θα λογαριάσει τίποτα! Ναι, αυτή η γενιά θα σαρώσει όσους της ετοιμάζουν μια ζωή μαρτύριο με την ορμή και τη θέλησή της θα πάρει και θα σηκώσει όσους της τσακίζουν τα όνειρα, με την ανεργία, την εκμετάλλευση, τη μισοδουλειά.

Αυτή η γενιά θα μάθει την πραγματική Ιστορία αυτού του τόπου, την Ιστορία των πολλών κόντρα στους λίγους, τους εκμεταλλευτές που πάντα υπογράφουν συμφωνίες για να εξασφαλίσουν την εξουσία και τα κέρδη τους.

Κοιτάμε πίσω, στην Ιστορία του Κόμματός μας και παίρνουμε δύναμη. Ποτάμια αίμα, άνθρωποι θρύλοι που η Ιστορία του καθενός θα μπορούσε να γίνει βιβλίο με χίλιες σελίδες. Τέτοιοι θέλουμε να γίνουμε, εκεί να φτάσουμε, εκεί που το εμείς μπαίνει πάνω από το εγώ και η ζωή μπαίνει στην υπηρεσία της Ιστορίας.

Σύντροφοι και φίλοι και πάλι σας καλωσορίζουμε. Ολες οι επόμενες μέρες θα είναι γεμάτες εξελίξεις. Να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, οργάνωση - αντίσταση - αλληλεγγύη, δεν τους χαρίζουμε τη ζωή μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ