Κυριακή 12 Ιούλη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ» (SCO)
Διεύρυνση συμμετοχών και πεδίων συνεργασίας

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η 14η Σύνοδος Κορυφής στην Ουφά του ρωσικού Μπασκορτοστάν

Τα ρωσικά μονοπώλια προσδοκούν οφέλη από την ισχυροποίηση της SCO (φωτ. ο Ρώσος Πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής)
Τα ρωσικά μονοπώλια προσδοκούν οφέλη από την ισχυροποίηση της SCO (φωτ. ο Ρώσος Πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής)
Ακόμα μερικά σχέδια για τη δημιουργία μιας «Αναπτυξιακής Τράπεζας», άλλες «επενδυτικές πρωτοβουλίες», άλλοι «εμπορικοί διάδρομοι», επισημάνσεις για την «ανάγκη διαφύλαξης της ασφάλειας και της ειρήνης» κι άλλες αναφορές στην «ανάπτυξη που θα έρθει με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Ο τρόπος με τον οποίο λίγο πολύ όλα τα αστικά ΜΜΕ παρουσίασαν τη 14η Σύνοδο Κορυφής της «Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης» (Shanghai Cooperation Organization - SCO) ήταν ενδεικτικός της στοχοπροσηλωμένης επιχείρησης να μη συνειδητοποιούν οι εργάτες τι ακριβώς συνεπάγεται όλη αυτή η «διεθνής κινητικότητα», οι συναντήσεις και ξανά συναντήσεις παλιών και νέων διακρατικών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, η ίδρυση καινούριων αλλά και η διεύρυνση πολλών που ήδη υπάρχουν: να προσεγγίζουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες ως ζήτημα που δεν αφορά τη ζωή τους, αλλά κάποιους «ειδικούς» ή μόνο τους ηγέτες και τις κυβερνήσεις. Η ακόμη και να τους κάνουν να καταλαβαίνουν ότι οι διεργασίες τους για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είναι καλές και για τους εργάτες. Ανάπτυξη της οικονομίας σου λέει και ας είναι ταξική - καπιταλιστική - αντεργατική αυτή η οικονομία...

Να τους κάνουν να μη μάθουν ούτε να ασχολούνται ούτε πολύ περισσότερο να «διαβάζουν» την αφοσίωση με την οποία όλες οι δυνάμεις που συνθέτουν την παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα, ανεξάρτητα από τη δύναμή τους, συνδιαμορφώνουν τη βαρβαρότητα που οι λαοί βρίσκουν καθημερινά απέναντί τους. Είναι κι αυτό ένα ζήτημα που αναδεικνύει τη μεγάλη ευθύνη των Κομμουνιστικών Κομμάτων, σε κάθε χώρα αλλά την αναγκαιότητα μέσα από το διεθνή συντονισμό των ταξικά προσανατολισμένων αγώνων, να πρωτοστατήσουν όχι μόνο για να φωτίζονται οι διεθνείς εξελίξεις, οι ανακατατάξεις στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, τα βήματα με τα οποία οι αληθινοί αντίπαλοι των λαών κλιμακώνουν την επίθεση σε βάρος όλων των εργατικών - λαϊκών αναγκών, αλλά καλύτερα να οργανώνεται η αντίσταση αλλά και η αντεπίθεση των εργαζομένων, των λαών.

Διεύρυνση της Οργάνωσης για πρώτη φορά από το 2001

Η «οικογενειακή» φωτογραφία της 14ης Συνόδου
Η «οικογενειακή» φωτογραφία της 14ης Συνόδου
Οσον αφορά τα αποτελέσματα της ίδιας της 14ης Συνόδου της SCO, αυτή κατέληξε στην απόφαση για αύξηση των μελών της, για πρώτη φορά από το 2001 που δημιουργήθηκε. Οπως ανακοινώθηκε, ξεκίνησε η διαδικασία για την ένταξη της Ινδίας και του Πακιστάν στην Οργάνωση με την ιδιότητα του πλήρους μέλους.

«Οικοδεσπότης» της διοργάνωσης, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (σ.σ. η Ρωσία εκτελούσε χρέη προέδρου για το περασμένο διάστημα ενώ τώρα ανέλαβε το Ουζμπεκιστάν).

Η Σύνοδος αναβάθμισε τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στην SCO ως «παρατηρητή», ιδιότητα που έχουν ακόμα το Ιράν, το Αφγανιστάν και η Μογγολία. Επιπλέον, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καμπότζη και Νεπάλ έγιναν «εταίροι σε διάλογο» (θέση που έχουν ακόμα Τουρκία και Σρι Λάνκα).

«Ετσι, οι δυνατότητες της SCO να αντιδρά σε σύγχρονες απειλές και προκλήσεις θα μεγαλώσει», υποστήριξε ο Πούτιν στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. «Η πολιτική και οικονομική δυναμική της Οργάνωσης θα επεκταθεί σημαντικά», συμπλήρωσε, εκφράζοντας καταρχήν τις προσδοκίες της ρωσικής πλουτοκρατίας να «αξιοποιήσει» τη SCO για την «εδραίωση» της επιρροής της στην Κεντρική Ασία (όπου ακόμα και οι «παραδοσιακά» στενές σχέσεις της με χώρες της πρώην ΕΣΣΔ επανεξετάζονται υπό το πρίσμα νέων γεωπολιτικών δεδομένων) αλλά και ευρύτερα στην Ασία, όπως και παραπέρα.

Ο ίδιος ο Πούτιν είπε ότι «διάφορα κράτη έχουν εκφράσει τη θέληση να συμμετάσχουν ως "παρατηρητές" και "εταίροι" σε διάλογο». Η γεωγραφία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή - από τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία μέχρι και τη Μέση Ανατολή». Θυμίζουμε πως σήμερα, πλήρη μέλη της SCO είναι οι Ρωσία - Κίνα - Ουζμπεκιστάν - Κιργιστάν - Καζακστάν - Τατζικιστάν.

Στη συγκεκριμένη Σύνοδο συμμετείχε και το Τουρκμενιστάν, ως προσκεκλημένος της προεδρεύουσας χώρας.

Μεγαλύτερη επιμονή στη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας

Κάτι που φαίνεται να ξεχώρισε στη συγκεκριμένη Σύνοδο ήταν η προσπάθεια να αποκτήσει πιο διακριτές μορφές η οικονομική συνεργασία των χωρών - μελών.

Στη Σύνοδο εγκρίθηκε η «Στρατηγική Ανάπτυξης της SCO μέχρι το 2025», «το πρώτο μακροπρόθεσμο και ευρείας κλίμακας ντοκουμέντο που έχει (ποτέ) δημιουργήσει η οργάνωση», όπως δήλωσε ο Ρώσος ΓΓ της SCO Ντμίτρι Μεζέντσεφ.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το συγκεκριμένο ντοκουμέντο δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα. Ωστόσο, ο Πούτιν εξήγησε ότι «περιλαμβάνει τις προτεραιότητες σε όλα τα βασικά πεδία συνεργασίας - από τη δημιουργία συνθηκών για την προώθηση της συνεργασίας στο εμπόριο και την οικονομία μέχρι τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και των κατάλληλων απαντήσεων σε συγκρούσεις και κρίσεις».

Οι άξονες της οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο της SCO θα γίνουν αντικείμενο διάφορων «παζαριών» το επόμενο διάστημα, όπως η συνάντηση των υπουργών που είναι αρμόδια για ζητήματα οικονομικών διεθνών σχέσεων στην Κίνα, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Φυσικά, η προσπάθεια δεν ξεκινά τώρα. Ενδεικτικά, ο Μεζέντσεφ υπενθύμισε πως το 2014 είχε προηγηθεί συμφωνία για την οδική σύνδεση των χωρών της Οργάνωσης μέσα από τη διάνοιξη σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων που θα έδιναν ώθηση στην «ελεύθερη κίνηση» εμπορευμάτων και εργαζομένων, σε μια περιοχή του πλανήτη με μεγάλο φυσικό πλούτο και σημαντικό σταυροδρόμι που συνδέει μεγάλες αγορές. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και δεν μπορούμε να θέτουμε μη ρεαλιστικούς όρους... Αλλά κατανοούμε ότι η οικονομική συνεργασία γίνεται ένα από τα σημεία - κλειδιά στην ατζέντα της SCO» τόνισε ο Μεζέντσεφ.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Πούτιν μίλησε και για σκέψεις δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας της SCO.

Νέα δεδομένα

Ασφαλώς, το οικονομικό πεδίο δε θα είναι το μοναδικό στο οποίο τα κράτη - μέλη θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους. «Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε το συντονισμό ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας για να παρακολουθούμε την κατάσταση» επισήμανε ο Πούτιν, αναφερόμενος στις απειλές που ενισχύουν εξαιτίας της ανόδου των εξτρεμιστών και τζιχαντιστών. Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε ακόμα στη συνέχιση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, που μέχρι σήμερα μένουν προσανατολισμένες στην προετοιμασία για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Ο Πούτιν έκανε ειδική αναφορά στο Αφγανιστάν, συνδέοντας τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» στον οποίο η SCO πρέπει να βοηθήσει αποφασιστικά με τη στήριξη της συγκεκριμένης χώρας, που βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Τέλος, μια σειρά άλλοι παράγοντες φαίνεται να αποκτούν το επόμενο διάστημα αυξημένο «βάρος» στην εξέλιξη της SCO, κατ' επέκταση και των διεργασιών που θα αναπτυχθούν στην Κεντρική Ασία αλλά και ευρύτερα, αφού όσοι επενδύουν στην αναβαθμισμένη «παρουσία» της Οργάνωσης διαμορφώνουν τη στρατηγική τους συνολικά στη διεθνή σκηνή. Για παράδειγμα:

Αρκετοί εστιάζουν στις κινήσεις που θα ιεραρχήσει η Ινδία, της οποίας η πλήρης ένταξη στην SCO θα δημιουργήσει νέα κατάσταση, δεδομένης της αποφασιστικότητας με την οποία πορεύεται πλέον η ινδική πλουτοκρατία για να προωθήσει τα αυτοτελή της σχέδια. Πολλά ΜΜΕ σημείωναν ότι ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συνδύασε το ταξίδι του στην Ουφά με πολυήμερη περιοδεία του σε πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν και όσον αφορά διμερείς σχέσεις που «βάραιναν» στις ισορροπίες της περιοχής, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Για παράδειγμα, υπάρχει η προσέγγιση το τελευταίο διάστημα Αφγανιστάν - Πακιστάν (με στόχο μεταξύ άλλων την «αντιμετώπιση των τρομοκρατών») που μέχρι πριν λίγο καιρό αντάλλασσαν κατηγορίες για στήριξη των Ταλιμπάν. Αντίστοιχα, πολλοί μελετούν τις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, εκτιμώντας ότι δεν αποκλείεται μια αναθέρμανση, αντλώντας τροφή και από τη συνάντηση Μόντι - Σαρίφ στην Ουφά.

Ενδεικτική των διεργασιών στις οποίες η SCO ενδέχεται να προσφέρει «βήμα» είναι η σημασία που πολλοί δίνουν στην πλήρη ένταξη του Ιράν, η οποία προς το παρόν έχει «παγώσει» εξαιτίας των κυρώσεων του ΟΗΕ που ακόμα βρίσκονται σε ισχύ. Επιπλέον, ενδιαφέρον έχουν και μια σειρά αιτήματα για συμμετοχή στην SCO, όπως αυτό που κατέθεσε αρχές Ιούλη η Αίγυπτος.

Τέλος, δεν πρέπει να προσπερνάμε το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο «μαγαζί» συστεγάζονται δυνάμεις του διαμετρήματος της Κίνας και ότι όσο κι αν περισσεύουν οι διακηρύξεις «φιλίας» και συνεταιρισμού, σε κάθε τέτοια συμμαχία δεν εξαλείφονται ποτέ τα υπαρκτά αντιτιθέμενα συμφέροντα κάθε πλευράς.


Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ