Κυριακή 12 Ιούλη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
Οι διεκδικήσεις σωματείων και συλλόγων γυναικών

Οι εργαζόμενες γυναίκες, οι νέοι γονείς, τα ζευγάρια που προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις διαπραγματεύσεις και τα παζάρια στα όργανα της ΕΕ. Η δική τους απάντηση πρέπει να είναι η οργάνωση του αγώνα γύρω από το πλαίσιο πάλης του ταξικού εργατικού και ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, που διεκδικούν:

  • Ουσιαστική προστασία της μητρότητας στα πλαίσια αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας. Ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού, γυναικολογικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού. Δωρεάν προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δωρεάν όλες οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλες τις εργαζόμενες. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες, όπως απαλλαγή από τη νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης και άλλα. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Για τα επαγγέλματα στα οποία είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσης πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.
  • Αδειες κύησης - τοκετού - λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Αδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνεται χρήση της και από τον πατέρα. Στη συνέχεια, διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία, με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο, με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών και νηπίων.
  • Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια, μέχρι τα παιδιά να φτάσουν την ηλικία των δέκα ετών. Μειωμένο ωράριο κατά δύο ώρες για τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών με ανάπηρα παιδιά και αυξημένη κατά μία εβδομάδα καλοκαιρινή άδεια.
  • Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες, τις γυναίκες της υπαίθρου, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική ενημερότητα.
  • Επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες ύψους 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας και την απαγόρευση απόλυσής της.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ