Σάββατο 11 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρειάζεται η πάλη του λαού να χτυπήσει στην καρδιά τον αντίπαλο

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής

Eurokinissi

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, τοποθετούμενος στην κοινή συνεδρίαση των 4 Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, που συζήτησαν τη νέα αντιλαϊκή πρόταση της συγκυβέρνησης, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:

«Οι μάσκες έπεσαν. Συζητάμε σήμερα το μνημόνιο που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Το μνημόνιο του Τσίπρα, το μνημόνιο της "πρώτης φοράς αριστερής" κυβέρνησης.

Ζούμε ιστορικές στιγμές, όντως. Αυτό λοιπόν το μνημόνιο, την εξουσιοδότηση, για να υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα το νέο μνημόνιο, ήταν αποτέλεσμα βεβαίως όλου του προηγούμενου διαστήματος, της πορείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ηταν αποτέλεσμα των σκληρών διαπραγματεύσεων, διαπραγματεύσεων εντός των τειχών της ΕΕ, αποδεχόμενη τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, που μάλιστα αποτέλεσε μέρος, τμήμα των συνολικότερων, γενικότερων αντιθέσεων που υπάρχουν και εκφράζονται στην ίδια την Ευρωζώνη. Από τη μία μεριά, των δυνάμεων εκείνων που θέλουν μια πιο αυστηρή, πιο πειθαρχημένη Ευρωζώνη, με πιο σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες και όρους εποπτείας και πειθαρχίας, μία Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων και από την άλλη μεριά, των κρατών εκείνων τα οποία βλέπουν τη θέση τους να επιδεινώνεται, λόγω της ανισόμετρης εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης, όπως της Ιταλίας, της Γαλλίας και άλλων τέτοιων δυνάμεων, που με την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ, θέλουν μία Ευρωζώνη πιο χαλαρή και στην οποία δε θα έχει το πάνω χέρι η Γερμανία.

Αποτελέσατε, δηλαδή, τμήμα αυτής της γενικότερης διαπάλης και των αντιθέσεων και από αυτή την άποψη, η "συμμαχία Ελλάς - Γαλλία" σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία είναι μία συμμαχία που δεν αφορά την κατάσταση του λαού και τις ανάγκες του λαού. Είναι μία συμμαχία που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου. Επιβεβαιώνεται, για ακόμη μία φορά, ότι είστε μία κυβέρνηση του κεφαλαίου.

Τα κόμματα του ΟΧΙ αγκαλιάστηκαν με τα κόμματα του ΝΑΙ

Η πορεία αυτών των εξελίξεων είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης από μεριάς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και ταυτόχρονα των αναγκών της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση, επί 5 μήνες τώρα, θυσίαζε την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο βωμό της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους. Εξυπηρετούσε το κρατικό χρέος αγόγγυστα, κάνοντας εσωτερικό δανεισμό, κουρεύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και των υπόλοιπων δημόσιων φορέων.

Βέβαια, για να έρθει πιο γρήγορα το πλήρωμα του χρόνου, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό το δημοψήφισμα, για το οποίο πολύ σύντομα επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ, ότι επρόκειτο για μία τυχοδιωκτική ενέργεια, για μία προσπάθεια εκβιασμού των λαϊκών συνειδήσεων, να επιλέξουν ανάμεσα "στη Σκύλλα", τη συμφωνία που πρότειναν η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, δηλαδή οι εταίροι σας και από την άλλη, στη συμφωνία που πρότεινε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την υπογραφή του κ. Τσίπρα, δηλαδή "τη Χάρυβδη".

Ηταν μια προσπάθεια χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων, μια προσπάθεια να υπάρξει μία ακόμη μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση, στο όνομα να μη διαταραχθεί η πορεία της Ελλάδας στην ΕΕ, για να τους καταστήσετε συνυπεύθυνους των αντιλαϊκών επιλογών που θα παίρνατε το επόμενο διάστημα. Πρόκειται, δηλαδή, για μία προσπάθεια προκλητικής ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας ανάμεσα στις συμπληγάδες του συστήματος, για να τσακίσετε κάθε διάθεση αντίστασης και να αποδεχτεί ο λαός τα βάρβαρα μέτρα τα οποία θα ακολουθούσαν, είτε υπήρχε συμφωνία είτε υπήρχε το Grexit και το ατύχημα.

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα, ούτε 12 ώρες δεν περάσανε, το ΟΧΙ αγκαλιάστηκε με το ΝΑΙ. Τα κόμματα που εκπροσωπούσαν το ΟΧΙ αγκαλιάστηκαν με τα κόμματα που εκπροσωπούσαν το ΝΑΙ. Και πήγαν χέρι - χέρι και αντάμα στο όνομα της υποταγής στον ευρωμονόδρομο.

Υπάρχει πραγματική διέξοδος προς όφελος του λαού

Ετσι, λοιπόν, εμείς λέμε καθαρά ότι ο λαός δεν πρέπει να μπει κάτω από ξένη σημαία, δεν πρέπει να επιλέξει δηλαδή αν θα συστρατευτεί με τους Γερμανούς ή με τους Αμερικανούς. Και από αυτήν την άποψη, είναι επίκαιρα τα συμπεράσματα τα οποία βγάζει το ΚΚΕ από όλη αυτή τη διαδικασία, εμείς λέμε ότι υπάρχει πραγματική διέξοδος προς όφελος του λαού και η διέξοδος είναι η ανατροπή αυτού του συστήματος, του βάρβαρου και εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και αποδέσμευση από την ΕΕ, από αυτήν τη λυκοσυμμαχία, που όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά θα γίνεται όλο και πιο βάρβαρη και πιο αντιδραστική, και η μονομερή διαγραφή του χρέους με το λαό στην εξουσία.

Ετσι, λοιπόν, χρειάζεται ένα κίνημα αποφασισμένο, το οποίο θα αποτρέψει την υλοποίηση αυτών των βάρβαρων μέτρων που περιέχονται στο νέο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θα οδηγήσει στην ανακούφιση του λαού, με στόχους τέτοιους που πραγματικά θα βοηθάνε το λαό να σταθεί στα πόδια του.

Θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών που είχε δεχτεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά πάνω απ' όλα θα βάζει στο κέντρο της σημαίας του αγώνα τις ανάγκες του.

Δηλαδή, να χτυπήσει στην κυριολεξία στην καρδιά τον αντίπαλο, τον ίδιο τον ταξικό αντίπαλο, το κεφαλαίο και το καπιταλιστικό κέρδος, για να μπορέσει ν' ανοίξει το δρόμο για την πραγματική διέξοδο, που σήμερα είναι και αναγκαία και ρεαλιστική. Και γι' αυτό, χρειάζεται ένα πάρα πολύ ισχυρό ΚΚΕ, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Από αυτή την άποψη, είναι φανερό ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει ΟΧΙ στη συγκεκριμένη εξουσιοδότηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ