Σάββατο 11 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΡΙΖΑ
Μαραθώνια κοινή συνεδρίαση για τη διαχείριση του αντιλαϊκού πακέτου

Σε μια μαραθώνια κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χτες, παρουσιάστηκε η κυβερνητική πρόταση για το 3ο μνημόνιο, με τον πρωθυπουργό να ζητά τη στήριξή της προκειμένου να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους θεσμούς. Ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να δικαιολογήσει το αντιλαϊκό περιεχόμενό της επικαλούμενος τον κίνδυνο για άτακτη χρεοκοπία. Μ' αυτό το άλλοθι, η κοινοβουλευτική ομάδα θα στηρίξει την πρόταση, παρά τις αντιδράσεις που κυρίως σχετίζονται με τη διαχείριση του πολιτικού κόστους, αλλά και με το γεγονός ότι η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί αξιώσεις του ντόπιου κεφαλαίου που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία του στη διαπραγμάτευση. Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναλώθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα με την πρόεδρο της Βουλής να αντιδρά στην προτεινόμενη διαδικασία.

Ανάμεσα στους διαφωνούντες, ο Γ. Βαρουφάκης με ενστάσεις για την απουσία σαφούς δέσμευσης για τη διευθέτηση του χρέους, δήλωσε ωστόσο ότι στηρίζει την προσπάθεια του Ε. Τσακαλώτου και με επιστολή δήλωσε πως εάν βρισκόταν στην Ολομέλεια θα ψήφιζε «ναι». Κριτική άσκησε ο Π. Λαφαζάνης, ομοίως ο Αλ. Μητρόπουλος, ο Μ. Μπαλαούρας, ο Β. Διαμαντόπουλος και άλλοι βουλευτές. Μένει ωστόσο να φανεί ποιοι θα εκφράσουν τις διαφωνίες τους με καταψήφιση της πρότασης ή και παραίτηση ενδεχομένως, καθώς κι αυτά τα σενάρια «έπαιζαν» ως πιθανά, αν και επισήμως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι δεν την ανησυχούν οι ενστάσεις και εξέφραζε την εκτίμηση ότι δεν θα καταψηφιστεί η πρόταση.

Χαρακτηριστική της στάσης «ναι μεν αλλά» είναι η αποστροφή του Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ναι μεν «η πρόταση που υποβλήθηκε συνιστά την μνημονιακή μετάλλαξη της αριστεράς και την δυνάμει αυτοαναίρεσή της», αλλά «στο σημείο που φτάσαμε δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο, χειρότερο κακό στο λαό μας. Η αδυναμία οριστικής κατάληξης στη διαπραγμάτευση θα συνιστά και αδυναμία διαχείρισης της ρήξης και του Grexit».

Απ' την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε «δεν έχουμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα απ' την ΕΕ, εντολή μας είναι μια καλή συμφωνία». Ζήτησε απ' την Κοινοβουλευτική Ομάδα να σταθεί «ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις» και προειδοποίησε «εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί. 'Η συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «ανάμεσα σε μια κακή και σε μια καταστροφική πρόταση είναι αυτονόητο ότι επιλέγουμε την κακή» και ότι «είναι ευθύνη της αριστεράς να μη φτάσουμε στο grexit, ο καθένας θα αναμετρηθεί με το μπόι του και την ιστορία του». Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε και θέμα δεδηλωμένης, καθώς όπως είπε «δεν θα δεχτούμε να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία».

Την αισιοδοξία τους για συμφωνία εξέφρασαν μεταξύ άλλων οι Ε. Τσακαλώτος, Γ. Δραγασάκης, Ν. Βούτσης που επιπλέον μίλησε «για μία πολύ καλή συμφωνία», ο Ν. Ξυδάκης, η Ολγα Γεροβασίλη.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση τέσσερα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» οι Σ. Παπαδόγιαννη, Α. Νταβανέλος, Στ. Λεουτσάκος, Θ. Πετράκος και ο βουλευτής Κ. Λαπαβίτσας, κανένα με κυβερνητική θέση, κατέθεσαν κείμενο με το οποίο υποστηρίζουν την έξοδο απ' το ευρώ σαν εναλλακτική επιλογή που θα «επιτρέψει στη χώρα να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο». Ο Π. Λαφαζάνης δήλωνε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συγκεκριμένη συμφωνία, αρνούνταν ωστόσο να διευκρινίσει αν θα παραιτηθεί. Αργά το βράδυ υπήρξαν πληροφορίες που έλεγαν ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση με τη στάση της στη Βουλή. Απεναντίας φήμες για «παρών» κυκλοφόρησαν για βουλευτές προσκείμενους στην ΚΟΕ και τη ΔΕΑ όπως η Ιωάννα Γαϊτάνη, η Ελένη Ψαρέα, ο Δ. Κοδέλας, ο Β. Χατζηλάμπρου.

Η Ραχήλ Μακρή δήλωσε πάντως ότι θα καταψηφίσει την πρόταση.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής να φύγει οριστικά από το λεξιλόγιο η λέξη Grexit, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι όλα έχουν τελειώσει. Μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να αποφύγει ή να περιορίσει πιέσεις για επιδείνωση τονίζοντας ότι ακόμα και χτες ο Β. Σόιμπλε έδειξε να μην έχει αφήσει τις σκέψεις για Grexit. Προσθέτοντας ένα επιχείρημα στην υπερασπιστική γραμμή της αντιλαϊκής συμφωνίας, ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνεται βιαστική σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων, αφού αυτό το πακέτο αφορά στα επόμενα 3 χρόνια ενώ το προηγούμενο πακέτο που είχε προταθεί αφορούσε στον επόμενο 1,5.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ