Παρασκευή 10 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Γνωστοποίησαν την «εξαφάνιση» δύο Ισραηλινών 10 μήνες μετά...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Χτες, ένα 24ωρο μετά την πρώτη επέτειο της περσινής φονικής ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως δύο Ισραηλινοί πολίτες, ο ένας αιθιοπικής καταγωγής και ο άλλος μη Εβραίος, «αγνοούνται από τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Λωρίδα της Γάζας».

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έσπευσε να φωτογραφίσει ως υπεύθυνη τη «Χαμάς», καλώντας τη «διεθνή κοινότητα που εκφράζει ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή, να ζητήσει την επιστροφή των δύο Ισραηλινών». Το περίεργο είναι πως η «εξαφάνιση» των δύο ατόμων ανακοινώθηκε 10 μήνες μετά και πως όλο αυτό το διάστημα «κρατούταν μυστική».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μόσε Γιάαλον, επιστρέφοντας στο Τελ Αβίβ από την Ιταλία, όπου ολοκλήρωσε επίσημη επίσκεψη, συναντήθηκε με την οικογένεια του ενός αγνοούμενου, του 26χρονου Ισραηλινού αιθιοπικής καταγωγής Αβέρα Μενγκίστου και διαβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να εξασφαλίσουν την επιστροφή του.

Η περίεργη υπόθεση των δύο Ισραηλινών που «χάθηκαν» στη Λωρίδα της Γάζας, επανέφερε στο προσκήνιο μνήμες από την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατούταν αιχμάλωτος από τη «Χαμάς» και αφέθηκε ελεύθερος το 2011, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι «Channel 2», ο Μενγκίστου έφτασε σε ισραηλινή ακτή κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, το βράδυ της 7ης Σεπτέμβρη και άφησε την τσάντα του πίσω και μετά πέρασε στη Γάζα από άνοιγμα σε μεθοριακό φράκτη. Εκτοτε, σύμφωνα με το κανάλι, τα ίχνη του Μενγκίστου και ενός ακόμη ατόμου αγνοούνται. Για τον τελευταίο δεν έχουν ανακοινωθεί πληροφορίες, λόγω στρατιωτικής λογοκρισίας.

Η «Χαμάς» έχει αρνηθεί να προβεί σε οποιοδήποτε επίσημο σχόλιο. Υψηλόβαθμο στέλεχός της, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ωστόσο ότι «δεν έχει αρχίσει καμιά διαπραγμάτευση επίσημα» με τους Ισραηλινούς, όσον αφορά τις απαγωγές αυτές, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «τίποτε δεν είναι δωρεάν: πριν ακόμη από οποιαδήποτε συζήτηση, η "Χαμάς" θα ζητήσει την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που είχαν αφεθεί ελεύθεροι κατά την ανταλλαγή του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ και έκτοτε φυλακίστηκαν ξανά».

Αλληλεγγύη στον αγώνα των Παλαιστινίων από την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης υπέγραψε, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, υπόμνημα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, εκφράζοντας έμπρακτα διεθνιστική αλληλεγγύη, με στόχο τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, 48 χρόνια από την επίθεση του 1967 και την κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραηλινές ...«δημόσιες σχέσεις»(2010-06-26 00:00:00.0)
Ακαρπες διαπραγματεύσεις για κρατούμενους(2009-03-18 00:00:00.0)
Διεργασίες για κυβέρνηση και εκλογές(2009-03-10 00:00:00.0)
Στασιμότητα στις επαφές για εκεχειρία(2009-02-24 00:00:00.0)
Λίβνι: και «μαστίγιο» και «καρότο»(2009-02-18 00:00:00.0)
Πιέσεις για «εκεχειρία» με τη «Χαμάς»(2007-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ