Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
24ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στις 11 και 12 Ιούλη στο Ναύπλιο

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η μεγάλη πανελλαδική νεολαιίστικη συνάντηση

Ο βράχος της Ακροναυπλίας σταθμός είναι στις εκδηλώσεις
Ο βράχος της Ακροναυπλίας σταθμός είναι στις εκδηλώσεις
Λίγες μέρες απομένουν για το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, το μεγάλο πανελλαδικό νεολαιίστικο αντάμωμα, που θα γίνει στο Ναύπλιο στις 11 και 12 Ιούλη και θα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ακροναυπλία και συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης, την περίοδο 1947 - 1949.

Η ΚΝΕ, μέσα από το Διήμερο, καλεί τους νέους και τις νέες σε μία γνωριμία με την ιστορία των αγώνων της τάξης τους, σε τόπους που γράφτηκαν ηρωικές σελίδες. Με τη σιγουριά πως η νέα γενιά θα βρει στέρεα πατήματα στο δρόμο που έχουν ανοίξει οι ηρωικοί αγώνες και οι ήρωες επαναστάτες του λαού μας και θα γράψει νέες σελίδες στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. «Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία, πατώντας στα χνάρια των ηρώων του λαού μας. Συνεχίζουμε κι αγωνιζόμαστε σήμερα, με το βλέμμα καρφωμένο στο μέλλον», όπως αναφέρει στο κάλεσμά της η Οργάνωση, δίνοντας το περιεχόμενο του Διημέρου.

Η νεανική κατασκήνωση θα στηθεί στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο, σ' ένα χώρο που διαθέτει μεγάλη φιλόξενη παραλία, άφθονη σκιά για τις σκηνές και τις απαραίτητες υποδομές που διαμόρφωσαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την άφιξη των κατασκηνωτών απ' όλη τη χώρα. Ο ίδιος χώρος είχε φιλοξενήσει με επιτυχία το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ και το 2010.

Νέοι απ' όλη τη χώρα ενώνονται στα Διήμερα της ΚΝΕ
Νέοι απ' όλη τη χώρα ενώνονται στα Διήμερα της ΚΝΕ
Συνδυάζοντας μοναδικά τη γνωριμία με την ιστορία του λαϊκού κινήματος, τη διεκδίκηση, την αναψυχή και την ψυχαγωγία, σε μια περίοδο που για τους περισσότερους νέους οι διακοπές έχουν καταντήσει πολυτέλεια, η ΚΝΕ έχει ετοιμάσει για τους νέους από κάθε γωνιά της χώρας που θα συμμετάσχουν στο Διήμερο ένα πλούσιο πρόγραμμα. Με εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσίαση, συναυλίες, γλέντια, τουρνουά beach volley και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, ενώ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στους δύο σταθμούς του 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Με οργανωμένες ξεναγήσεις, οι κατασκηνωτές θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφικό και αρχειακό υλικό (όπως γράμματα και επιστολές φυλακισμένων, εφημερίδες της εποχής) από τις φυλακές της Ακροναυπλίας και από το στρατοδικείο - «θανατοδικείο» της Τρίπολης.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στην Ακροναυπλία, που έχουν ετοιμάσει οι Οργανώσεις Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, που θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική και τραγούδια του αγώνα, αφήγηση ιστορικών γεγονότων και απαγγελίες ποιημάτων.

Στο βράχο της Ακροναυπλίας

«Αγιος αυτός ο τόπος που μαρτύρησαν τόσοι Ελληνες σύντροφοι, αυτοί που πάτησαν γυμνόποδοι της τυραννίας τον όφι, αυτοί που ανένδοτοι αγωνίστηκαν για τη λευτεριά, αυτοί που γράψανε με το αίμα τους την ιστορία». Γ. Ρίτσος

Το Διήμερο θα φιλοξενήσει η παραλία της Καραθώνας
Το Διήμερο θα φιλοξενήσει η παραλία της Καραθώνας
Ο βράχος της Ακροναυπλίας, το κάτεργο που οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης μετέτρεψαν σε φάρο αντίστασης, αποτελεί τον ένα σταθμό των εκδηλώσεων του Διημέρου. Λειτούργησε ως στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων από το 1937, όταν η αστική τάξη επιδίωξε να τσακίσει το ΚΚΕ, βασανίζοντας τα πιο διαλεχτά στελέχη του. Η αταλάντευτη στάση τους έγινε πηγή έμπνευσης για όλο το λαό, μετέτρεψε το κάτεργο σε φάρο περήφανης αντίστασης, σε «βράχο φως γεμάτο».

Στο χώρο θα λειτουργεί ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφίες και άλλα υλικά για τις φυλακές, την οποία θα επισκεφτούν καθ' όλη τη διάρκεια του Διημέρου συντεταγμένα με τις Οργανώσεις τους οι κατασκηνωτές.

Στο στρατοδικείο - «θανατοδικείο» της Τρίπολης

«Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές», Ναζίμ Χικμέτ.

Ιδιαίτερα σημαντική για τους κατασκηνωτές του Διημέρου θα είναι η συμμετοχή τους στη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στον Αη Θανάση στην Τρίπολη, στις 12 Ιούλη, για να τιμήσει τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, στο πρόσωπο των εκτελεσμένων με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης, την περίοδο 1947 - 1949.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους εκτελεσμένους.

Το στρατοδικείο Τρίπολης δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1947 και έμεινε γνωστό ως «θανατοδικείο», λόγω του μεγάλου αριθμού θανατικών καταδικών που εξέδωσε σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του: 370 θανατικές καταδίκες και συνολικά έξι χιλιετίες φυλακή! Καταδικάστηκαν όχι μόνο εκατοντάδες στελέχη και μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και μαχητές του ΔΣΕ, αλλά και άλλοι που εξέφραζαν συμπάθεια ή βοηθούσαν τους μαχητές του ΔΣΕ, έστω και με «μια φέτα ψωμί»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ