Σάββατο 4 Ιούλη 2015 - Κυριακή 5 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχετικά με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει την Κυριακή 5 Ιούλη στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Οι εκλογείς ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα (ακόμα και «κομμένη») ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο (έστω και ληγμένο) ή το δίπλωμα οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο Υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών των εκλογικών τμημάτων είναι οι ίδιοι που στελέχωσαν τα τμήματα στις εθνικές εκλογές του περασμένου Γενάρη.

Οπως έχει ανακοινωθεί, οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα που ψήφισαν και στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη.

Οι ετεροδημότες (όσοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 30 Απρίλη) θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και σε κοινά εκλογικά τμήματα, μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι (με ένδειξη «Δ» δίπλα στο όνομά τους) θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση πως έλαβαν γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένοι και ότι δεν ψήφισαν ή δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη μέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

Αν κάποιος ψηφοφόρος δεν περιλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους (χωρίς να του έχει στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα), μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε τμήμα του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια ή μητρώα Αρρένων. Αμέσως μετά θα υπογράφει αντίστοιχη δήλωση με τους διπλοεγγεγραμμένους.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι μπορούν να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν, μέσω της ιστοσελίδας «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» (http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm) και της σχετικής τηλεφωνικής γραμμής του υπουργείου Εσωτερικών (213.1361.500).

Επιπλέον, με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., τα Γραφεία Ταυτοτήτων σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν το Σάββατο 4/7, 08.00 - 18.00, και την Κυριακή 5/7, 7.00 - 19.00. Επίσης, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη επιστρέφονται από σήμερα οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας (υπό προϋποθέσεις).

Οπως ανακοινώθηκε εξάλλου από το υπουργείο Εσωτερικών, την Κυριακή 5/7 θα είναι ελεύθερη η διέλευση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε όλα τα διόδια των οδικών αξόνων της χώρας (συμπεριλαμβανομένης και της «Αττικής Οδού»). Επίσης, ελεύθερη θα είναι η διέλευση και από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου το Σάββατο και την Κυριακή. Επιπλέον, θα υπάρχουν εκπτώσεις στην τιμή του κανονικού εισιτηρίου τρένων και υπεραστικών λεωφορείων. Τέλος, η «AEGEAN» θα παράσχει εκπτώσεις μόνο για τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχετικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας(1/7/2015)
Χρήσιμες πληροφορίες για τον ψηφοφόρο(11/5/2014)
Χρήσιμες πληροφορίες για τον ψηφοφόρο(4/11/2010)
Πώς ψηφίζουμε(8/5/2009)
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι(13/6/2004)
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκλογείς(6/6/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org