Σάββατο 4 Ιούλη 2015 - Κυριακή 5 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
Κοινές αγωνίες για «ασφάλεια» και «σταθερότητα»

Το Κοινό Ανακοινωθέν αναδεικνύει ότι οι δύο πλευρές δίνουν ειδική σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας τους και στον τομέα της «Ασφάλειας». «Οι δύο πλευρές - σημειώνεται - επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση των διαβουλεύσεων και της συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου ΕΕ - Κίνας Υψηλού Επιπέδου» συνεχίζοντας κανονικά τις ανταλλαγές (απόψεων) για την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Λατινική Αμερική» αλλά και «για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

Ακόμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στην «άμυνα» και την «ασφάλεια», «οικοδομώντας τις πετυχημένες κοινές ασκήσεις κατά της πειρατείας στον Κόλπο του Αντεν», ενώ εκφράζεται η ευχή ότι η επικείμενη επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Αμυνας στις Βρυξέλλες θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της συνεργασίας σε περιοχές «αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για ειρήνη και ασφάλεια στην Αφρική» (οι σημειώσεις δικές μας).

Τα παραπάνω καταγράφουν περιοχές για την «ασφάλεια» των οποίων ενδιαφέρονται επιχειρήσεις και των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της ραγδαίας όξυνσης των ανταγωνισμών για τις αγορές και τους πόρους της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Την ίδια στιγμή, διατρανώνεται η ετοιμότητα και των δύο για «στήριξη» της δράσης του ΟΗΕ, που στο πλαίσιο «προστασίας της ειρήνης» πρωτοστατεί σε πολεμικές και άλλες επιχειρήσεις σε πολλές χώρες. Ετσι, με αφορμή και την 70ή επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ, οι δύο πλευρές δηλώνουν πρόθυμες να αναπτύξουν παραπέρα τη «διμερή ανταλλαγή απόψεων και τη συνεργασία σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ», σε μια περίοδο που ο Οργανισμός παραμένει «πεδίο» προώθησης πολεμόχαρων και άλλων αντιλαϊκών σχεδιασμών.

Η πείρα των λαών έχει επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο ότι τέτοιες δηλώσεις ενδιαφέροντος για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» συνδυάζονται με επιχειρηματικές επιδιώξεις, η «ασφάλεια» των οποίων συχνά απαιτεί και τη χρήση όπλων (όχι μόνο βέβαια, και όχι πάντα).

Πάντως, να θυμίσουμε το ότι η Κίνα έχει όλο και μεγαλύτερη «έγνοια» για την «ασφάλεια» στην ευρύτερη «γειτονιά» της Ευρώπης δεν είναι καινούριο στοιχείο. Θυμίζουμε μόνο τις κοινές ασκήσεις που έκανε πριν πολύ λίγες βδομάδες με τη Ρωσία στη Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ