Πέμπτη 2 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ανεβαίνει ο πήχης στην παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων

Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 23 Ιούνη στην Αθήνα
Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 23 Ιούνη στην Αθήνα
Η κατάσταση που υπήρχε σε κλάδους και σε τόπους δουλειάς πριν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, επιδεινώθηκε για τους εργαζόμενους από τη μέρα που ανακοινώθηκε η «αργία» των τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίων.

Η εργοδοσία παίρνει τα μέτρα της όχι μόνο για να ξεπεράσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες τον «κάβο» των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και για να παγιώσει μια κατάσταση πλήρους ασυδοσίας στους χώρους δουλειάς.

Ετσι, ακόμα κι αν ανοίξουν οι τράπεζες και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εμπεδώνουν αυτές τις μέρες στη συνείδηση των εργαζομένων ότι ούτε η καταβολή του μισθού είναι δεδομένη, ούτε η ίδια η δουλειά τους και πως τα πάντα εξαρτώνται από την «ομαλή» λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας.

Στην πραγματικότητα, η εργοδοσία συνεχίζει και κλιμακώνει την προσπάθεια να φορτώσει στους εργαζόμενους τις συνέπειες της κρίσης, επέκταση της οποίας είναι οι εξελίξεις που ζούμε σήμερα.

Ετσι, με την ευθύνη και την ανοχή της κυβέρνησης, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, πολλοί από τους οποίους δραστηριοποιούνται σε κλάδους που δεν έπληξε όσο άλλους η κρίση, παίρνουν μια σειρά από μέτρα, όπως καθυστερήσεις στους μισθούς, υποχρεωτικές άδειες (δηλαδή lock out), απολύσεις και πάει λέγοντας.

Εκατοντάδες είναι τα κρούσματα που καταγράφει αυτές τις μέρες το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» σε κλάδους όπως οι Κατασκευές, τα Τρόφιμα - Ποτά, ο Τουρισμός, το Εμπόριο, οι Τηλεπικοινωνίες και άλλοι.

Η εργοδοτική αυθαιρεσία συνοδεύεται από μια πρωτοφανή προπαγάνδα γύρω από την ανάγκη να στηρίξουν οι εργαζόμενοι την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ και ανάλογα να τοποθετηθούν στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Υπήρξαν, μάλιστα, και καταγγελίες για επιχειρήσεις που με εκβιασμούς και τρομοκρατία επέβαλαν στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις προχτεσινές διαδηλώσεις των «Μένουμε Ευρώπη» στο Σύνταγμα.

Αυτή είναι η άλλη όψη της προπαγάνδας που κάνει η κυβέρνηση και ο νέος εργοδοτικός συνδικαλισμός, για να απορρίψουν οι εργαζόμενοι την εκδοχή του μνημονίου που προτείνουν ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά του (σχεδόν πανομοιότυπου) μνημονίου, το οποίο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια και αυτή η τάση θα ενισχυθεί τις επόμενες μέρες, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει ή όχι το δημοψήφισμα, από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς».

Γι' αυτή την κατάσταση, οι ευθύνες της κυβέρνησης βγάζουν μάτι. Δεν είναι μόνο ότι συναγωνίζεται την εργοδοσία στον αποπροσανατολισμό και στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού, αλλά επιπλέον σηκώνει ψηλά τα χέρια απέναντι στις καταγγελίες για το γιουρούσι που εξαπολύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των εργαζομένων, μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Είναι αποκαλυπτική η ανακοίνωση που έβγαλε τις προάλλες το υπουργείο Εργασίας. Σ' αυτή, εξαντλείται σε νουθεσίες και υπενθυμίσεις ότι «ισχύει στο ακέραιο η υποχρέωση τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας» και χωρίς να ανακοινώνει κανένα άμεσο μέτρο, λέει ότι «σε καμία περίπτωση δε θα γίνουν αποδεκτά φαινόμενα παραβατικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Πέρα, όμως από την απληρωσιά, τις απολύσεις και τα «lock out» που εντείνονται, την ταλαιπωρία των συνταξιούχων στις ουρές των τραπεζών για 120 ευρώ όλα κι όλα, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις γενικότερες συνέπειες από τον έλεγχο κεφαλαίων που επιβλήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης, χειροτερεύοντας την κατάσταση που προϋπήρχε.

Οι ελλείψεις σε αναλώσιμα και σε προμήθειες, που αρχίζουν να γίνονται ορατές σε ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία, ο κίνδυνος να επεκταθούν άμεσα οι ελλείψεις και στα φάρμακα, τα προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων Πρόνοιας που μεγαλώνουν, χτυπάνε καμπανάκι συναγερμού για τα σωματεία και τους άλλους φορείς του κινήματος.

Το ΠΑΜΕ στο πλευρό των εργαζομένων

Το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στις γραμμές του, βρέθηκαν από την πρώτη ώρα στο πλευρό των εργαζομένων και των συνταξιούχων που δοκιμάζονται. Με ανακοινώσεις τους, καλούν τους εργαζόμενους να μην εγκλωβιστούν στο ψευτοδίλημμα της κυβέρνηση για το ποιο μνημόνιο θα τους χαντακώσει.

Οι ταξικές δυνάμεις δεν παρεμβαίνουν μόνο για να τονωθεί το ηθικό των εργαζομένων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιθετικότητα της εργοδοσίας, αλλά και για να πάρει η κυβέρνηση μέτρα ανακούφισης από τα προβλήματα που οξύνθηκαν εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ διαμόρφωσε ένα πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων, το οποίο ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

  • Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, των συντάξεων.
  • Να διασφαλιστεί πλήρως η παροχή υγείας και φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό με ευθύνη της κυβέρνησης! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία!
  • Επέκταση και γενίκευση για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του μέτρου της δωρεάν χρήσης. Κατάργηση των διοδίων.
  • Καμία απόλυση ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.
  • Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
  • Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμιά διακοπή συνδέσεων.

Τον ίδιο στόχο, της προστασίας των εκατομμυρίων συνταξιούχων από την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς τη σύνταξή τους, υπηρετούν και οι παρεμβάσεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, όπως οι δύο επιστολές στον υπουργό Οικονομικών και οι χτεσινές διαμαρτυρίες στο ΥΠΟΙΚ και την ΤτΕ, με αίτημα να καταβληθούν άμεσα και στο ακέραιο οι συντάξεις από τις τράπεζες.

Βάζουμε πιο ψηλά τον πήχη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις μέρες που έρχονται, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο σύνθετη και ότι ο πήχης σε ό,τι αφορά την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ανεβαίνει αντικειμενικά.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, είναι κρίσιμο να δημιουργούνται αντιστάσεις εκεί όπου η εργοδοσία προσπαθεί, μέσα στην αναμπουμπούλα, να συντρίψει ό,τι απέμεινε όρθιο από τα εργατικά δικαιώματα, για να μην περνάνε αδιαμαρτύρητα η απληρωσιά, τα «lock out», οι απολύσεις.

Κανείς άλλος δεν πρόκειται να δώσει βοήθεια στους εργαζόμενους, και πολύ περισσότερο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που συμμετέχει στον αποπροσανατολισμό και στην υποταγή του λαού, διατυπώνοντας τη θέση ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη η συνέχιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η παρουσία και η παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, στο πλευρό των εργαζομένων. Να διαμορφώσουν οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα στους κλάδους αιτήματα και στόχους πάλης για την ανακούφιση και την προστασία των εργαζομένων από τις συνέπειες της κατάστασης που ζούμε σήμερα.

Ειδικά σε κλάδους όπως η Υγεία, οι Μεταφορές, τα Τρόφιμα - Ποτά, οι ταξικές δυνάμεις να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, με Επιτροπές Αγώνα και με την αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης, για να διασφαλιστεί ότι δε θα λείψει το φάρμακο και το φαΐ από τους άρρωστους, δεν θα εμποδιστεί η μετακίνηση για όσους δεν έχουν να καταβάλουν το εισιτήριο, δεν θα λείψουν βασικά αγαθά από το λαό, αν η κατάσταση δυσκολέψει κι άλλο.

Σημαντικό ρόλο σ' αυτό καλούνται να παίξουν και οι Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες, ειδικά αν αρχίσουν να εμφανίζονται ελλείψεις (πραγματικές ή τεχνητές) σε είδη πρώτης ανάγκης, αν θεριέψει η κερδοσκοπία των πολυεθνικών σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και τα άλλα αναγκαία για την επιβίωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ