Πέμπτη 2 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Προς το παρόν ενάντια σε «ουδέτερη ζώνη» οι ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι ΗΠΑ απέκλεισαν, επί του παρόντος τουλάχιστον, το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στην Τουρκία στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Συρίας με πρόσχημα τη δημιουργία «ουδέτερης ζώνης», τάχα για να προστατευτούν οι πρόσφυγες.

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της Τουρκίας και τις κινήσεις δεκάδων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων του στρατού, τις τελευταίες μέρες, στη μεθόριο με τη Συρία (ιδιαίτερα «απέναντι» σε κουρδικές περιοχές, όπως οι πόλεις Κομπανί και Ταλ Αμπιάντ), ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, σημείωσε: «Ολοι βλέπουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν (σ.σ. στην Τουρκία) ή τις ανησυχίες που έχουν... Ομως, το Πεντάγωνο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για "ουδέτερη ζώνη" αυτή την περίοδο και πως η χρήση συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων για τη δημιουργία της θα ήταν τρομερή απώλεια χρόνου, πόρων και προσπάθειας».

Η παραπάνω στάση των ΗΠΑ είναι το τελευταίο «πετραδάκι» στη μακρά λίστα ενδοϊμπεριαλιστικών διαφορών Ουάσιγκτον - Αγκυρας, ιδιαίτερα μετά την απροκάλυπτη πλέον συνεργασία τους με τους Κούρδους της Συρίας και δη με την ένοπλη οργάνωση «YPG», για την οποία οι τουρκικές αρχές θεωρούν πως συνεργάζεται, σε διάφορα επίπεδα, με τους Κούρδους του ΡΚΚ στην Τουρκία.

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του ΟΗΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σίτιση 500.000 Σύρων προσφύγων, που βρίσκονται σε καταυλισμούς του ΟΗΕ που έχουν στηθεί σε γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία και η Τουρκία, λόγω της έλλειψης επαρκών πόρων στα ειδικά ταμεία του ΟΗΕ. Παράλληλα, μέλη οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Στρατός του Ισλάμ» και δραστηριοποιείται έξω από τη Δαμασκό, κυκλοφόρησε 20λεπτο βίντεο, στο οποίο μιμείται τις εκτελέσεις του «Ισλαμικού Κράτους», με τη διαφορά ότι οι εκτελεστές φορούν τις πορτοκαλί στολές και τα 18 θύματα που θανατώθηκαν τις μαύρες στολές του «Ισλαμικού Κράτους».

Στο Ιράκ, τέλος, ανακοινώθηκε ότι τον Ιούνη σκοτώθηκαν στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων 1.466 Ιρακινοί, δηλαδή 40% παραπάνω σε σχέση με τον περασμένο Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ