Τρίτη 30 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σύγκρουση και διαρκή παζάρια

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του ουκρανικού στρατού σε κατοικημένες περιοχές στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στις ζώνες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες. Σφοδρά πυρά δέχτηκε χτες το χωριό Γκριγκοριέφκα στην επαρχία Τελμάνοβο του Ντονέτσκ, ενώ παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη - που έχει γίνει κουρελόχαρτο - αναφέρθηκαν και στην περιοχή του Λουγκάνσκ. Επιπλέον, σε αυτή την περιοχή ο λεγόμενος Πρόεδρος της «ΛΔ», Ιγκόρ Πλοτνίνσκι, ανέφερε ότι έχουν συσσωρευτεί 75.000 στρατιώτες της κυβέρνησης του Κιέβου, ενώ και στο Ντονέτσκ στην πόλη της Μαριίνκα αυξάνεται η παρουσία των αρμάτων μάχης του ουκρανικού στρατού όπως και μονάδων πυροβολικού. Ετσι, αυξάνονται οι φόβοι ότι υπάρχει προετοιμασία νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Επιπλέον στοιχείο που δείχνει την κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι και η εμφανής διαφωνία σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, όπου οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) κατηγορούν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου ότι, κατά παράβαση των προβλέψεων της συμφωνίας του Μινσκ, αγνόησε πλήρως τις προτάσεις τους.

Παρά αυτές τις αρνητικές εξελίξεις όλα δείχνουν ότι τα παζάρια ανάμεσα στα ενεργειακά μονοπώλια των Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ δεν σταματάνε. Οπως επιβεβαίωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, σήμερα στις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν τριμερείς συνομιλίες για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επιβεβαίωσε ότι οι διαβουλεύσεις για θέματα φυσικού αερίου θα συνεχιστούν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τη θέση της ως αξιόπιστου προμηθευτή αερίου στην Ευρώπη. Δήλωσε ωστόσο ότι «κατά την επίλυση αυτού του ζητήματος, δηλαδή της τιμής του φυσικού αερίου για την Ουκρανία, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τη θέση των Ευρωπαίων εταίρων μας. Η εφαρμογή της συμφωνίας για τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία είναι η εγγύηση της σταθερής διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ