Τρίτη 30 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με επιτυχία το Αντιναρκωτικό Διήμερο στη Λάρισα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Αντιναρκωτικό Διήμερο εκδηλώσεων στις 25 - 26 Ιούνη, στο Φρούριο (πλατεία Λαμπρούλη), που διοργάνωσε το Παράρτημα Λάρισας του ΕΣΥΝ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών, με την υποστήριξη του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος», της ερασιτεχνικής ΑΕΛ, των ποδηλατικών δράσεων Λάρισας «Μια Λουρίδα», του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου «Πηνειός», της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Λάρισας, της Ομοσπονδίας Γυναικών Λάρισας, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με χαιρετισμούς εκπροσώπων του ΕΣΥΝ Λάρισας και των φορέων. Στην ομιλία της, η Αγνή Σεφεριάδου, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας του ΕΣΥΝ, ανάμεσα σε άλλα, είπε: «Καλούμε τη νεολαία να υψώσει τείχη αντίστασης στα ιδεολογήματα που της πλασάρουν. Να μην αποδεχτεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ουσιών σε "σκληρές" και "μαλακές" (...) Διαφωνούμε ριζικά με τη μεθόδευση της επίσημης πολιτείας και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ναρκωτικά, να αποτελέσει η συντήρηση και η υποκατάσταση την αιχμή του δόρατος για την αντιναρκωτική πολιτική στην Ελλάδα (...) Εμείς θέλουμε απεξαρτημένους, μακριά από αποκλεισμούς, ισότιμα μέλη της κοινωνίας, ικανούς να διαμορφώσουν ένα νέο τρόπο ζωής, χωρίς φυγές και ουσίες, με νόημα και αξίες».


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ποδηλατοδρομία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ στο τέλος μοιράστηκαν αναμνηστικά στους συμμετέχοντες. Ακολούθησαν συναυλίες από μαθητικό συγκρότημα, τον Γιώργο Βαλιάκα και τους «Ιδανικούς».

Τη δεύτερη μέρα το πρόγραμμα περιελάμβανε συζήτηση με εκπροσώπους φορέων με θέμα «Ο ρόλος και η αξία της κοινωνικής αλυσίδας στον τομέα πρόληψης».

Η Ελένη Τσιπλάκη, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, αναφέρθηκε στο ρόλο της οικογένειας στην κρίση, επισημαίνοντας: «Η οικονομική κρίση με τις σοβαρές συνέπειες στην κοινωνία δοκιμάζει τόσο το ίδιο το άτομο όσο και την οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας (...) Οφείλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την κρίση ανοιχτά, δείχνοντας τις αιτίες της και προετοιμάζοντάς τα για τις αναγκαίες προσαρμογές που πιθανόν κάνουμε στην οικογένεια (...) Είναι σημαντικό με τη στάση μας να μη μαθαίνουμε τα παιδιά, τις επόμενες γενιές να ζουν με μειωμένες απαιτήσεις σχετικά με τις ανάγκες τους».

Ο Δημήτρης Γερασάκης, καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μίλησε για το ρόλο του σχολείου στην κοινωνία τονίζοντας: «Ενα σχολείο προσανατολισμένο στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες πρέπει να έχει στόχο του την ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε παιδιού. Να εφοδιάζει το μαθητή με αξίες, γνώσεις, ικανότητες και στάσεις ζωής ώστε να μπορεί μέσα από την κατανόηση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος να λειτουργεί συλλογικά και να συμβάλλει στην αλλαγή του κόσμου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Ο Ραφαήλ Κυριακόπουλος, πρωταθλητής της ελευθέρας πάλης, στάθηκε στο ρόλο του αθλητισμού, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα, στην εποχή της εμπορευματοποίησης, ο αθλητισμός έχει μετατραπεί σε μια καλοστημένη επιχείρηση κερδών για τα μονοπώλια (των ΜΜΕ, φαρμάκου - συμπληρωμάτων, ένδυσης - εξοπλισμού κ.τ.λ.) και φυσικά δεν απευθύνεται μόνο σε εξειδικευμένους υπεραθλητές, τις υπηρεσίες των οποίων εκμεταλλεύονται οι πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και στη μεγάλη μάζα της νεολαίας αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και καλλιεργώντας την κυρίαρχη αντίληψη του συστήματος (...) Το μαζικό λαϊκό κίνημα θα πρέπει να παλεύει ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, ενάντια σε εκείνη την "ηθική" της επιστήμης που παράγει αναβολικά, ενάντια στην "ηθική" της πολιτικής που προτείνει τα αναβολικά και τα ναρκωτικά, μαζί με τα υποκατάστατά τους, ως τρόπο ζωής. Μ' αυτή την έννοια το μαζικό λαϊκό κίνημα θα πρέπει να παλεύει για έναν αθλητισμό στην υπηρεσία των πραγματικών και σύγχρονων λαϊκών αναγκών, ενταγμένο μέσα σε ένα σύστημα κοινωνικής παραγωγής που οι κυρίαρχοι των μέσων θα είναι οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου, η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της».

Ο Σωτήρης Γκουντής, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ», είπε: «Ανεξάρτητα από τη διάσταση του φαινομένου των ναρκωτικών, που είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο, την κάθε οικογένεια και παίρνει πολύ διαφορετική μορφή ανάλογα με την προσωπικότητα του ανθρώπου και για πολύ συγκεκριμένους λόγους που αφορούν τον ίδιο, η μεγάλη αιτία είναι κοινωνική, είναι η κοινωνική δυσκολία, η κοινωνική ανέχεια, τα κοινωνικά προβλήματα που μεταφράζονται σε οικογενειακά και αργότερα σε προσωπικά και είναι η βάση που θα εμπλέξει τους μεγάλους και τους πολυπληθείς πληθυσμούς».

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης ακολούθησε συναυλία με τη συμμετοχή τοπικών συγκροτημάτων, που διοργάνωσε το ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ».

Στην Καρδίτσα

Εκδήλωση με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά» οργάνωσε την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών, η οποία περιλάμβανε συζήτηση για το πρόβλημα των ναρκωτικών γονέων και νεολαίων με τον Κ. Αθανασίου, γιατρό, καθώς, επίσης, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ