Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Γρήγορη «λύση» βλέπουν οι Αμερικανοί

Η λύση του Κυπριακού θα επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτιμά ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι της Ουάσιγκτον, ο Τ. Γουέστον τόνισε ωστόσο ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα το ψήφισμα 1251, το οποίο χαρακτήρισε πολύ ευρύ.

Είπε ακόμα ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε ερώτηση αν η διαλλακτική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς οφείλεται στην επιθυμία της για ένταξη στην Ευρώπη, τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι πολύ ειλικρινείς στην πρόθεσή τους για λύση.

Απέρριψε εξάλλου την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για λύση στο πρότυπο του τσεχοσλοβακικού μοντέλου, λέγοντας ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ διαφορετική και η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τα συμφέροντα και των δυο πλευρών.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ωστόσο, ότι η Αγκυρα είναι πολύ σημαντικός σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι η φιλία των δύο χωρών δεν πρόκειται να χαλάσει αν δε βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο

Ολοκληρώθηκε χθες λίγο μετά το μεσημέρι η δεύτερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά τη νέα διευρυμένη σύνθεσή του.

Η συνεδρία επικεντρώθηκε σε διαδικαστικά θέματα και, όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα συνεχιστεί στις 6 Ιούλη.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπέβαλε στα μέλη του Σώματος έγγραφο για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού, μετά την αύξηση του αριθμού των μετεχόντων.

Στη συνεδρία, μετείχαν εκπρόσωποι από τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα. Εκ μέρους του ΑΚΕΛ παρευρέθηκαν οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από τον ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Δημήτρης Συλλούρης, από το ΔΗΚΟ οι Τάσος Παπαδόπουλος και Νίκος Κλεάνθους, από το ΚΙΣΟΣ οι Βάσος Λυσσαρίδης και Κυριάκος Μαυρονικόλας, από τους Νέους Ορίζοντες οι Νίκος Κουτσού και Στράτος Παναγίδης, από τους Ενωμένους Δημοκράτες οι Γιώργος Βασιλείου και Γιώργος Χριστοφίδης, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Γιώργος Λυκούργος και από τους Οικολόγους οι Γιώργος Περδίκης και Εύη Θεοπέμπτου.

Μετείχαν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο γενικός εισαγγελέας και ο υφυπουργός παρά τω προέδρω.

Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, δεν παρέστη στη συνεδρία, επειδή υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.

Ανησυχεί το ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, στην οποία θα διατυπώνονται η ανησυχίες του κόμματός του από την απουσία του Κυπριακού από την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Ο Ν. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι ως θέμα αρχής ο ΔΗΣΥ δεν τάσσεται εναντίον της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το γεγονός πως δε γίνεται έστω και αναφορά στο Κυπριακό, δημιουργεί ορισμένες ανησυχίες. Είπε επίσης ότι οι ανησυχίες αυτές εστιάζονται στο γεγονός πως σταδιακά πιθανόν να δημιουργηθεί στη συνείδηση των λαών των δυο χωρών, η μεγαλύτερη επιθυμία για οικονομική ευημερία, με αποτέλεσμα τη δεδομένη στιγμή να μην υπάρχουν οι αναγκαίες αντιστάσεις σε ενδεχόμενες τουρκικές προκλήσεις ή απαιτήσεις. Επισήμανε ακόμα ότι παρά τις καλές προθέσεις και την πολιτική της Ελλάδας οι τουρκικές προκλήσεις όχι μόνον δεν υστέρησαν, αλλά αντίθετα αναβαθμίζονται με τις απειλές κατά της Κύπρου, σε περίπτωση ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ