Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ανακοίνωσαν κυβερνητικά έργα «μαϊμού»

Ψεύτικες ελπίδες μοίρασε στο λαό της Θεσσαλίας κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε χτες τη Λάρισα

Η οργή των αγροτών της Θεσσαλίας είναι μεγάλη, καθώς η κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει κάνει τη Θεσσαλία να «στενάζει» από τη λειψυδρία
Η οργή των αγροτών της Θεσσαλίας είναι μεγάλη, καθώς η κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει κάνει τη Θεσσαλία να «στενάζει» από τη λειψυδρία
Να ξεγελάσει το λαό της Θεσσαλίας επιχείρησε το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε χτες το νομό Λάρισας, με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ανακοινώνοντας έργα που πολλές φορές έχουν ανακοινωθεί από τους κυβερνώντες, αλλά δεν υλοποιήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Γ. Παπαντωνίου, ανακοίνωσε ότι έχουν δεσμευτεί συγκεκριμένα κονδύλια για τα έργα Αχελώου, Σμοκόβου, Κάρλας. Συγκεκριμένα, για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, ισχυρίστηκε ότι έχουν δεσμευτεί 120 δισ. δρχ. από εθνικούς πόρους, για το Σμόκοβο 20 δισ. δρχ. και για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα ο προϋπολογισμός είναι 21 δισ. δρχ., που, όπως είπε, «είναι εξασφαλισμένος και εγγεγραμμένος στο Γ' ΚΠΣ». Ωστόσο, ο Γ. Παπαντωνίου, σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για το αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων, απέφυγε ν' απαντήσει. Οσον αφορά στην εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, μόνο, είπε «ότι είναι θέμα 3 - 4 ετών η ολοκλήρωση του έργου», ωστόσο, στη συνέχεια έριξε το «μπαλάκι» αλλού. Είπε συγκεκριμένα, ότι η ολοκλήρωσή του θα εξαρτηθεί από «την ταχύτητα που θα προχωρήσουν όλες οι άλλες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης του δικαστικού προβλήματος που έχει προκύψει». Επικαλέστηκε, δηλαδή, το πρόσχημα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να σταματήσει τις εργασίες του έργου.

Βεβαίως, οι Θεσσαλοί και ιδιαίτερα οι αγρότες δεν κάνουν «κομπόδεμα» τα όσα ανακοίνωσε χτες ο Γ. Παπαντωνίου, καθώς έχουν ξανακούσει πολλές φορές τις ίδιες υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι με την επιχείρηση της κυβέρνησης να υποτιμήσει τη νοημοσύνη τους. Η οργή τους είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η κυβέρνηση «παίζει με τον πόνο τους», αφού εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει «στενάζει» η Θεσσαλία από τη λειψυδρία. Και θα θυμούνται, βεβαίως, και τις χτεσινές υποσχέσεις του Γ. Παπαντωνίου και όταν έρθει η ώρα και διαπιστώσουν ότι ήταν ψεύτικες, θα τιμωρήσουν τον ίδιο και την κυβέρνηση.

O Γ. Παπαντωνίου, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου επανέλαβε την εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή της έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και έκανε λόγο για «μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των αγορών, της αξιοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων και γενικότερα της ενδυνάμωσης της επιχειρηματικότητας». Οσον αφορά στη Θεσσαλία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ισχυρίστηκε ότι κινείται σε τροχιά «δυναμικής αναπτυξιακής πορείας», όταν η ανεργία στην περιοχή φτάνει στο 14% και σε πόλεις όπως ο Βόλος ξεπερνά το 22%, όταν οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται από τα χωράφια τους με γοργούς ρυθμούς, όταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν «λουκέτο». Και αιτιολογώντας την πορεία της δήθεν ανάπτυξης, είπε ότι οφείλεται στην «ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας» και στα «έργα υποδομής που έγιναν»!!! Βεβαίως, όσον αφορά στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν αφορά τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ τα έργα υποδομής που επικαλέστηκε ο Γ. Παπαντωνίου αποτελούν ένα μεγάλο ψέμα. Κι αυτό γιατί ούτε εγγειοβελτιωτικά έργα έγιναν, ούτε μέτρα για την ανεργία πάρθηκαν, όπως δεν πάρθηκαν μέτρα για την προστασία της αγροτικής παραγωγής. Επίσης, δεν έγιναν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας κ.ά., το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπολειτουργεί, η κατασκευή της β' συνδετήριας πτέρυγας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου δεν έγινε, ούτε άλλα κτίρια του νοσοκομείου δεν επισκευάστηκαν, όπως και το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Τρικάλων δεν αναβαθμίζεται. Δεν έγιναν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής, ενώ δεν αναπτύχθηκαν νέες σχολές στα πλαίσια του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας. Και δεν έγινε κανένα άλλο έργο που να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων και όλων των φτωχών και μεσαίων λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλίας, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από την ανάπτυξη λαϊκών αγώνων.

Στα πλαίσια της χτεσινής επίσκεψής τους στο νομό Λάρισας, τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου, ως κυβερνητικός «θίασος» περιόδευαν από χωρίου εις χωρίον, επιχειρώντας να αντιστρέψουν το κλίμα της έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας που υπάρχει για την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Επίσης, το βράδυ ο Γ. Παπαντωνίου μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «Οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειας Θεσσαλίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ