Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Πρωταγωνιστές στην οργάνωση της λαϊκής πάλης!
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Τέταρτης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
  • Τα συμπεράσματα παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εξοπλισμένοι με τα πολύτιμα συμπεράσματα της Τέταρτης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες της την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι 54 κομμάτων από 41 χώρες του κόσμου αναχώρησαν για τις πατρίδες τους, με την αισιοδοξία για ενδυνάμωση της παρέμβασής τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, θέμα στο οποίο ήταν αφιερωμένη η συνάντηση.

Χτες, ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου μεστά και συνοπτικά το περιεχόμενο της συζήτησης και του πλούσιου προβληματισμού που αναπτύχθηκε, τα βασικά συμπεράσματα και τις αποφάσεις της συνάντησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη να γίνει του χρόνου και πάλι στην Αθήνα.

Ο Ορ. Κολοζώφ ενημέρωσε πως εκτός των 54 κομμάτων που πήραν τελικά μέρος στις εργασίες, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αργεντινής και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μεξικού δεν κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα, έστειλαν όμως τις παρεμβάσεις τους. Ακόμα έστειλαν μηνύματα 13 κομμουνιστικά κόμματα, των οποίων η απουσία τόνισε πως οφείλεται σε πάρα πολλούς λόγους, σημειώνοντας «τη δυσκολία που είχαν ορισμένα λόγω βίζας. Καθώς επίσης και ορισμένα κόμματα, τα οποία δεν μπόρεσαν να έρθουν γιατί δεν τους επέτρεψαν οι αρχές της χώρας τους να συμμετέχουν σε αυτή τη συνάντηση, παρά το γεγονός ότι είχαν τα εισιτήρια, τις βίζες! Τους γύρισαν πίσω, στο αεροδρόμιο, αφού έγινε ο έλεγχος και ήταν έτοιμοι να μπουν στο αεροπλάνο».

Για τις διεθνείς κινητοποιήσεις

Αναφορικά με τις εργασίες της συνάντησης, ο Ορέστης Κολοζώφ υπογράμμισε: «Διαπιστώθηκε από πάρα πολλούς ομιλητές ότι υπάρχει κάτι το καινούριο στη διεθνή κατάσταση. Είναι οι μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις στην πολιτική που ασκούν αυτή την περίοδο, αυτά τα τελευταία χρόνια, οι πολυεθνικές και οι διεθνείς οργανισμοί, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είδαμε τελευταία, στο Γκέτεμποργκ. Από τη συζήτηση αυτή βγήκε το συμπέρασμα ότι οι κομμουνιστές, τα κομμουνιστικά κόμματα, θα πρέπει να στηρίζουν αυτές τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις στις χώρες όπου αυτοί οι οργανισμοί συγκαλούν τις συνεδριάσεις κορυφής.

Με την ευκαιρία θέλω να πω ότι ομόφωνη ήταν η άποψη ότι θα πρέπει στη Γένοβα, στην επόμενη συνάντηση που γίνεται, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος και να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κομμουνιστικά κόμματα.

Το ίδιο θα προγραμματιστεί να γίνει και με τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα γίνει στις Βρυξέλλες».

Αντίσταση στα σχέδια των ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η διεθνιστική αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται εναντίον του ιμπεριαλισμού. Οπως τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ έγινε αναφορά στην «προσπάθεια που γίνεται για επέμβαση στην Κολομβία, με το σχέδιο που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται για να απορριφθεί αυτό το σχέδιο. Τα κομμουνιστικά κόμματα συμφώνησαν σε αυτό και θα στηρίξουν τη συνάντηση που θα γίνει γι' αυτό το σκοπό στο Σαλβαντόρ».

Επιπλέον, καταδικάστηκε η προσπάθεια των ΗΠΑ να προκαλέσουν ένα νέο γύρο εξοπλισμών. Σύμφωνα με τον Ορ. Κολοζώφ, «σε αυτή τη συνάντηση αναδείχτηκε και το ζήτημα της προσπάθειας που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να προκαλέσουν ένα νέο γύρο στους πυρηνικούς εξοπλισμούς με την απόφασή τους να προωθήσουν το αντιπυραυλικό σύστημα "NMD".

Οι σκέψεις των κομμουνιστικών κομμάτων είναι ότι πρέπει να αναπτυχθεί σε όλες τις χώρες, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, μια μεγάλη, όσο το δυνατόν ευρύτερη, αντίδραση των λαών, έτσι ώστε να ματαιωθεί αυτό το σχέδιο, το οποίο θα προκαλέσει ένα νέο γύρο εξοπλισμών σε πυρηνικό επίπεδο και οπωσδήποτε θα έχει επιπτώσεις στην κατάσταση που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην υφήλιο και δεν είναι καλή».

Πάλη κατά των αναδιαρθρώσεων

«Ακόμα, και ήταν φυσικό αυτό» συνέχισε «η προσοχή των κομμουνιστικών κομμάτων, επικεντρώθηκε στα ζητήματα που έχουν σχέση με το συνδικαλιστικό κίνημα, που ήταν και το θέμα της συνάντησης.

Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα να υπάρξει σε όλες τις χώρες, όπου δρουν τα κομμουνιστικά κόμματα, αντίδραση και πάλη ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που αυτή τη στιγμή προωθούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα, να γίνουν πρωταγωνιστές στην οργάνωση και την πάλη των λαών, ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται σήμερα τα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλες τις χώρες του κόσμου, όχι μόνο στη χώρα μας, όπως γνωρίζετε, με τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται.

Και στο ζήτημα αυτό αποφασίστηκε τα κομμουνιστικά κόμματα να συμβάλουν στο συντονισμό της δράσης των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Από τη συζήτηση δε θα μπορούσε να απουσιάζει το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης, όπως ανέφερε ο Ορ. Κολοζώφ:

«Ακόμα υπογραμμίστηκε ότι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις η παρουσία μεταναστών σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες χώρες και αναδείχτηκε το θέμα με τους ξένους εργάτες - μετανάστες.

Η προσπάθεια που αποφασίστηκε τα κόμματα να κάνουν είναι να συμβάλουν στην ενσωμάτωση αυτών των μεταναστών στις οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των χωρών όπου ζουν και δουλεύουν».

Ακολούθως τόνισε πως στη συνάντηση: «Υπογραμμίστηκαν οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν σήμερα στο συνδικαλιστικό χώρο, σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι εργαζόμενοι. Οι απαγορεύσεις στις επιχειρήσεις, σε αρκετά κράτη, να υπάρχουν οργανωμένες δραστηριότητες εργαζομένων. Αυτό επιβάλλει μια προσπάθεια συλλογική, έτσι ώστε να αποκρουστεί αυτή η επίθεση και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις χώρες να αναπτύξουν τους αγώνες τους οργανωμένα, στους τόπους δουλιάς.

Και τέλος αναφέρθηκαν και στις συζητήσεις τα ιδιαίτερα μέτρα που παίρνονται σε βάρος των κομμουνιστών με διώξεις και φυλακίσεις, τις οποίες φυσικά οι κομμουνιστές θα προσπαθήσουν να αποκρούσουν με την κοινή τους δράση».

Συνεχίζουμε αγωνιστικά

Καταλήγοντας ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε πως το τελευταίο ζήτημα, το οποίο συμφωνήθηκε, είναι την επόμενη Πρωτομαγιά να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες πέρα από τα καθεαυτό εργασιακά ζητήματα, που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους, ανάλογα και με τις συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε χώρα, να αναδειχτεί και το θέμα που σας έλεγα προηγουμένως, της υλοποίησης του αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Η συνάντηση έκλεισε - σημείωσε - με τη συναίνεση όλων να δοθεί συνέχεια σε αυτές τις συναντήσεις, τις οποίες θεωρούμε και είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο για το κομμουνιστικό κίνημα, αλλά γενικότερα για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην εποχή μας. Και επομένως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για άλλη μια συνάντηση, που ελπίζω ότι θα μπορούσε να γίνει και στην Αθήνα τον επόμενο χρόνο».

Για την έκδοση Μιλόσεβιτς

Η είδηση ότι πάρθηκε απόφαση ή μάλλον άνοιξε ο δρόμος για την έκδοση του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανέφερε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ορ. Κολοζώφ, έφτασε στη διάρκεια των συζητήσεων. Για το θέμα αυτό υπογράμμισε πως «ήταν σχεδόν ομόφωνη η αντίδραση των κομμουνιστικών κομμάτων, τα οποία και υπέγραψαν ένα ξεχωριστό κείμενο αλληλεγγύης και καταγγελίας αυτής της προσπάθειας που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ενωση να εκδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο η προηγούμενη ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας».

Για τις κινητοποιήσεις της Γένοβας

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχεδιάζεται η συμμετοχή του ΚΚΕ στην κινητοποίηση της Γένοβας, ο Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε: «Το Κόμμα μας σε συνεννόηση και με το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην Ιταλία από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η πληροφορία ότι θα συνέλθει εκεί πέρα η Σύνοδος των G7+1 βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση για το πώς θα οργανωθεί η συμμετοχή των Ελλήνων στις εκδηλώσεις αυτές της Γένοβας.

Πήραμε μέρος με αντιπρόσωπό μας στις προκαταρκτικές συζητήσεις που γίνανε στην Ιταλία γύρω απ' αυτό το ζήτημα. Εμείς σαν Κόμμα θα οργανώσουμε ξεχωριστή παρουσία στις εκδηλώσεις της Γένοβας, αλλά και θα στηρίξουμε κάθε άλλη πρωτοβουλία η οποία θα εκδηλωθεί είτε από συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως είναι το ΠΑΜΕ, που απ' ό,τι ξέρω έχει ήδη εξαγγείλει τη συμμετοχή του, είτε άλλες οργανώσεις κοινωνικές ή πολιτικές που θέλουν να συμμετέχουν στην εκδήλωση της Γένοβας.

Θεωρούμε ότι η συμμετοχή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη και τα συνθήματα που πρέπει να κυριαρχήσουν πρέπει να είναι συνθήματα ενάντια στην πολιτική που ασκούν σήμερα οι κυβερνήσεις στον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ