Κυριακή 28 Ιούνη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα αποκαλυπτήρια της συγκυβέρνησης

Ως «παντελώς ανεπαρκείς» χαρακτηρίστηκαν από τη συγκυβέρνηση οι προτάσεις των «θεσμών» για την πεντάμηνη παράταση του σημερινού μνημονίου κατά κύριο λόγο σε ό,τι αφορά το ύψος της χρηματοδότησης.

Παράλληλα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δε βγάζει άχνα για την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει η δική του πρόταση, «ανακαλύπτει», τάχα... ξαφνιασμένο, ότι τα παζάρια με τους δανειστές οδηγούν σε «ένα νέο καταστροφικό μνημόνιο»!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις «διαρροές» από το Μέγαρο Μαξίμου:

-- Η πρόταση των θεσμών, «ακόμα κι αν δεν λάβουμε υπ' όψη τα υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα», αφήνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό και «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρή διαπραγμάτευση, κι ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο, στο τέλος του χρόνου».

-- «Δεν προβλέπει ούτε ένα ελάχιστο αποθεματικό για το ελληνικό δημόσιο αλλά ούτε και τις μελλοντικές αποπληρωμές του ΔΝΤ».

-- «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα ποσά που το ελληνικό δημόσιο έχει πληρώσει στους δανειστές του(κυρίως στο ΔΝΤ), χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους δανειστές, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αύξηση των ρέπος».

-- «Αν αυτή η πρόταση γινόταν αποδεκτή από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, οι πολίτες και οι αγορές θα προεξοφλούσαν ένα πεντάμηνο περαιτέρω συρρίκνωσης που θα οδηγούσε σε άλλη μία διαπραγμάτευση υπό συνθήκες κρίσης».

Επισημαίνουν, μάλιστα, πως η συγκυβέρνηση έχει καταθέσει «λελογισμένη πρόταση διευθέτησης του χρέους και επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος». Αυτήν αφορά τη μεταβίβαση του χρέους από την ΕΚΤ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Να σημειωθεί ότι η απόσυρση του κρατικού χρέους από την ΕΚΤ αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που αφορούν στη διασφάλιση φτηνών κεφαλαίων και ρευστότητας για την ανάπτυξη κερδοφόρων ιδιωτικών επενδύσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ