Σάββατο 27 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αιματηρή επίθεση σε εργοστάσιο υγραερίου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συναγερμό στις γαλλικές αρχές και ανησυχία στην κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ σήμανε η επίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστα άτομα, γύρω στις 10 το πρωί, σε βιομηχανική μονάδα υγραερίου της εταιρείας «Air Products» στο Σεν-Κουεντέν-Φαλαβιέ της περιοχής Ιζέρ, κοντά στη Λυών της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Η επίθεση προκάλεσε έκρηξη, με αποτέλεσμα δύο τραυματίες, ενώ τουλάχιστον ένα άτομο βρέθηκε αποκεφαλισμένο στο χώρο της έκρηξης. Η έκρηξη φέρεται πως σημειώθηκε όταν δύο άνδρες που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, το χρησιμοποίησαν ως μέσο για να χτυπήσουν εύφλεκτο τμήμα του εργοστασίου και να προκαλέσουν πυρκαγιά. Οι αρχές ξεκαθάρισαν πάντως πως ο άτυχος άνδρας που έχασε τη ζωή του δεν αποκεφαλίστηκε εξαιτίας της έκρηξης...

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναγκάστηκε να διακόψει την αποστολή του στις Βρυξέλλες, όπου είχε πάει για την έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου Αμυνας και Ασφάλειας χτες το απόγευμα. Πριν αναχωρήσει, σημείωσε πως η επίθεση στο Ιζέρ ήταν «τρομοκρατικής φύσης, από τη στιγμή που βρέθηκε ένα αποκεφαλισμένο πτώμα με γραμμένα πάνω του συνθήματα» στον τόπο της επίθεσης. Επιβεβαίωσε, ακόμη, πως ένας ύποπτος συνελήφθη και «ταυτοποιήθηκε», προσθέτοντας ότι οι αρχές αναζητούν και ένα δεύτερο, ενδεχομένως, δράστη. Σημείωσε, τέλος, πως στην περιοχή έχει αναπτυχθεί σημαντική αστυνομική δύναμη και ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα και σε άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Γαλλία, προκειμένου να αποφευχθούν άλλες επιθέσεις.

Το γεγονός της νέας επίθεσης - όπως και της προηγούμενης στο περιοδικό «Σαρλί Εμπντό», φέτος το Γενάρη με 12 νεκρούς - αξιοποιήθηκε και από τους επικεφαλής της ΕΕ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να προβάλουν την ενιαία αποφασιστικότητα των ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστών στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». Οι ίδιοι που άνδρωσαν και στήριξαν τους τζιχαντιστές για τα σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή, εμφανίζονται τώρα ως ...διώκτες τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ